Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyko?czenie domu ok. 150 m w stanie surowym zamknietym

Tommaasz

Recommended Posts

Mam do szanownych czytelników forum dość ogólne i nieco naiwne pytanie. Zastanawiam się ile kosztuje wykonczenie domu w stanie surowym zamkniętym, bez piwnic. Wiem że wszystko zależy od mojego widzimisie i standardu na jaki sie zdecudyuje ale chetnie przeczytam Wasze doswiadczenia. Załóźmy, że dom jest na etapie wszystkich podłączeń do budynku. Muszę więc wykonać instalacje elektr, wod-kanal, grzewcze, położyć tynki, podłogi itp ... :). Dom znajduje się w rejonach Łodzi. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

P.S.

Nie jestem urzędnikiem skarbowym :).

Dziękuje za sugestie. Zrobiłem sam trochę głebsze rozeznanie i wyszło mi, że minimum to jakieś 80 tyś. Cena nie obejmuje np. wyposażenia kuchni. Obejmuje natomiast:

1) Wszystkie instalacje

2) Podłogi - panele

3) Ogrzewanie na piec miałowy

4) Tynki gipsowe

5) Szambo ale nie ekologiczne

6) Płytki na ścianach

Myśle że jestem dość bliski prawdy, jeśli się mylę poprawcie mnie :). Mam nadzieje że przeszacowałem :lol: . Przy szacunkach opierałem się na kwotach które podajecie na forum i na wyliczeniach w oparciu o projekt domu.

P.S

Podoba mi sie to budowanie :)

• 1 month później...
Wiecie, zadziwiają mnie te wszystkie spekulacje nt. budowy domu 200m2 za 200tys. zł. Ja już mam to za soba i kwota ok. 2000zł/m2 to minimum (u mnie tzn. w Toruniu 2500zł) jakie można założyć za wykończony dom z ogrodzeniem i przyzwoicie wygladającym otoczeniem. Skonfronowałem te wartości z ludzmi, którzy budowali domy i są one nadzwyczaj zbierzne. Zauważcie, iż kwoty 50 tys. za stan surowy, 80tys. za wykończenie itp. domu podawane są najczęściej przez ludzi, którzy planują albo dopiero zaczynają budowę, milczą z kolei ci co co juz mają to za sobą. Nie budowałem domu ani z kartonów, ani też ze złota w pewnych elementach zaszalałem (!?) bo budowałem dla siebie, ale żadnych rewelacji (np. normalna instalacja co+ cwu z cyrkulacją, trochę ogrzewania podłogowego, instalacja wod+kan itd. to wydatek ok.30 tys.zł, śr. 1 m2 postadzki to ok. 100zł, drewniane drzwi wewn.po 1000zł/szt x 12+brama garaż+drzwi zewn., drewniane okna i rolety=30tys.zł, porządna instal.el+rtv+komp.+alarm to 20tys., każda łazienka to wydatek min.10tys. itd. itp.). Reasumując, stan surowy zamkniety to dopiero 1/3-4/10 kosztów budowy, w moim przypadku było to tylko 150tys., tylko co dalej? Tak więc nie wierzcie w bajki, karsnoludki domów nie budują- a jak chce ktoś gładzi np. za 2-3zł za m2 albo kafelkarza po 10-15zł to niech sobie ma. Spójrzcie zreszta na relacje z budowy w "Ładnym domu" nr 1/2004 zobaczcie na jakim są etapie a wydali już 220tys.zł- Wojtek

Do Feft: Amen-niech się tak stanie.

Ja jestem na etapie troszkę dalszym (chyba):

Instalacja elektryczna, ocieplenie z tynkiem akrylowym, trwa ocieplanie poddasza. - Koszty całościowe jak dotychczas ok. 85 tys. + ok. 300 l potu

Przede mną:

Instalacje - CO (paliwo stałe - koszty!), CWU+woda zimna, kanał

Tynki wewnętrzne

Podłogi

Itd...

Szacuję koszt na ok. 40 tys. (podobnie jak Ty)

Pozdrawiam

PS

Oby nasze kosztorysy były przeszacowane!

Ja mam: elektryka, CO+CWU (piec olejowy), tynk wewn., styropian i siatka z klejem na zewnątrz (zabrakło czasu na tynk), drzwi zewn., brama garażowa, ocieplenie między krokwiami. Obecnie robimy sufit podwieszany i prawie skończyliśmy DGP, kominek stoi w garażu i czeka na swoją kolej. :)

Niestety, z mojego kosztorysu nijak nie chce wyjść, że zostanie jakaś kasa. :(

Nie ukrywam, że zanim zacząłem budowę, to byłem wielkim optymistą, że wszystko pójdzie gładko i łatwo. Ale bez tego optymizmu pewnie nigdy bym się nie zdecydował na budowę. Mój pierwszy wstępny kosztorys opiewał na jakieś 160 tys. (czyli ok. 1000 zł/m kw.) i był czas, że byłem pewien, że ująłem wszystko. Na szczęście dla siebie, przed rozpoczęciem budowy nauczyłem się na tyle, że obecny kosztorys jest prawie OK. Szacuję niedoszacowanie na ok. 5% inwestycji.

Pozdrawiam budujących - zawsze liczcie tak, aby Wam się chciało budować!