Szef23 13.04.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Nadszedł czas wykończenia kotłowni i znów w mojej glowie pojawily sie rozterki i pytania :/ Dom 200m2 dla 4 osob Zapotrzebowanie na CO 6,5 kW Na poczatku byłem przekonany do zakupu Viessmanna 200w niestety ceny sie troche zmieniły , budzet troche uszczuplil i wyszedl z tego Buderus W jego ofercie znajduja sie dwa kotły kondensacyjne wiszace 6-24kW logamax plus GB022 i GB152 z turbo boostem na CWU do 28kW Roznica w cenie miedzy tymi modelami to teoretycznie okolo 1500zl Do tego ma byc Sterownik RC35 z pogodowka , czujnikiem temp wew,czujnikiem temp CWU ,modułem solarnym SM10 , zasobnikiem Logalux SM300w i solarami prózniowymi Vaciosol 3x po 6 rur = 3,84m2 z automatyka Logasol KS0105 Byc moze ktos zna te dwa kotły i podpowie mi czy jest sens dopłacac pieniazki do tego wyzszego modelu ??Przejzalem ich DTR-ki i oto jakie roznice odkryłem : .....................GB152.................................................GB022 Sprawność.......108%....................................................107%wymiennik....rura uzebrowana SpirAL...........................rura uzebrowana ALpompka...........bezstopniowa elektroniczna.......................1 stopniowa......zawor 3 drogowy...........jest.............................................brak silownikanaczynie wzb.................12l.................................................7,5l.......zawor bezp...................jest................................................jest........zawor nap i spust...........jest................................................jest.......aut.odpowietrznik..........jest.................................................jest............................mieszanie gazu kombiVent..........wentylator i zwezka Venturuego....................automat palnikowy UBA...............................................................manometr wody grzewczej.........................................................................zawor przelewowy................................................................pobor mocy ............116W/58W......................................110W/88W....znam/czesciowa Co sadzicie ??? Do tego nizszego modelu trzeba bedzie dokupic mechanizm zaworu 3 drogowego - 275 zl Mam jeszcze pytanie odnosnie naczynia przeponowego Flexcon solar w instalacji solarnej Jaka wielkosc wybrac ?? Pojemnosc wodna 3 solarow to 3l ,przeplyw 1,4l/min do tego 6m rury fi 18 Czy pompa o wys podnoszenia 4m wystarczy do tego ukladu solarnego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.04.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Moim zdaniem oba kotły mają zdecydowanie za dużą moc,lepszym rozwiązanie będzie kocioł o mocy od ~2 do ~10kW. Wielkość naczynia wzbiorczo przeponowego oraz pompę do instalacji solarnej powinien dobrać instalator. Rury Cu18 też będą za duże, spokojnie wystarczą Cu12. Ps. Kolektor Vaciosol to wyrób OEM Ritter Solar/Paradigma, jest to starszy technologicznie model obecnego kolektora oferowanego przez Paradigmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 14.04.2009 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Faktycznie Kotly sa troche przewymiarowane ale w koncu maja modulacje mocy palnika do 5,7kW Wentylacja w domu to grawitacja wiec trudno wyliczyc tu rzeczywiste zapotrzebowanie na moc obiektu, a raczej straty na tejze wentylacji W jednych programach zapotrzebowanie wychodzi 6kW a w innych 10kW a wiadomo ze czym na dworzu zimniej tym grawitacja mocniej ciagnie :/ Przejzalem DTR-ki i rurki do Solar powinny byc fi12 w miedzi badz fi15 twintube ze stali szlachetnej Co do doboru naczynia i pompki od solar to nie chce polegac jedynie na wiedzy instalatora bo wiem z autopsji czym to sie czesto konczy :/ Z solarami paradigm sie zapoznam Chodzi ci o model CPC Allstar czy CPC Star azzurro????Ciekawe jaka miedzy nimi bedzie roznica w cenie Moze masz orientacje ?/ Chyba jednak wybiore ten kociol z bezstopniowa pompka Mam jeszcze jedno pytanie Warto inwestowac w zasobnik biwalentny z syfonem zamiast dwoch wezownic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 15.04.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Te buderusy są archaiczne technika końca lat 90-tych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.04.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Sposób doboru naczynia wzbiorczo przeponowego powinien być również w DTR. Jeśli nie ma to: http://www.duel.com.pl/paradigma/DNWP.jpg Google "cennik paradigma" Co do zbiornika, przy AquaSystemie można wykorzystać zbiornik c.w.u. z jedną wężownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 15.04.2009 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Te buderusy są archaiczne technika końca lat 90-tych, Chodzi ci o solary czy kotly ??Na jakiej podstawie tak sadzisz ?? Sprawnosci maja niemal identyczne 107%,108% i 109% dla viessmanna 200w RAPczyn wielkie dzieki W dtr-ce buderusa tez byl ten wzor ale brak bylo wyjasnienia i przykladu obliczeniowego Wyszlo mi 30l dla 3 kolektoroc cpc6 wedlug wyliczen paradigm ..............20l.......................................................reflex ..............20l ......................................................buderus Badz madry i pisz wiersze Ktore brac ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 16.04.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Buderus ( grupia BOSCH ) robi dobre kotły olejowe i to jego produkty flagowe, natomiast gazowce są tanie i robione .......... Z historii - dla Buderusa "1992 r.....rozwoj i sprzedaż opracowanego dla niemieckiego rynku naściennego kotła kondensacyjnego GB 102 W jako rezultat umowy z holenderską grupą Nefit w Deventer." W grupie BOSCHa to Junkers ma specjalizacje w kotłach gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.04.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Chodzi ci o solary czy kotly ??Na jakiej podstawie tak sadzisz ?? Sprawnosci maja niemal identyczne 107%,108% i 109% dla viessmanna 200w RAPczyn wielkie dzieki W dtr-ce buderusa tez byl ten wzor ale brak bylo wyjasnienia i przykladu obliczeniowego Wyszlo mi 30l dla 3 kolektoroc cpc6 wedlug wyliczen paradigm ..............20l.......................................................reflex ..............20l ......................................................buderus Badz madry i pisz wiersze Ktore brac ?? Dla porównania: http://www.duel.com.pl/paradigma/ModulaIIspr.jpg Naczynie wzbiorczo-przeponowe - jeśli warunki pozwalają to darowałbym sobie układ glikolowy (droższe naczynie w-p) i poszedł w AquaSystem - mniejsze koszty inwestycyjne (naczynie w-p te samo co do c.o.) i utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 16.04.2009 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 No to teraz mnie zasmuciliscie bo juz zamowilem cala kotlownie Buderusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts