chemik 15.11.2003 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 Witam!Mam pytanie do fachowców w związku ze sprawnością kotła "co" z palnikiem atmosferycznym. Kiedy jest większa: gdy temp. wody na wylocie z pieca wynosi np. 80 stopni czy np. 60 stopni ? W pierwszym przypadku kocioł pracuje krócej aby ogrzać pomieszczenia a drugim dłużej. Czy temp na wylocie wody ma wpływ na sprawność (zużycie gazu). pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja_ 15.11.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 Witam,co prawda nie jestem fachowcem od kotłow gazowych ale z tego co wiem najwyższą sprawnośc kotły osiągają przy pracy z maksymalną mocą. Temperatura wody na wylocie z kotła nie ma znaczenia, za to oczywiście zużycie gazu zależy od tego do jakiej temperatury ma nagrzać wodę w instalacji. Dlatego producenci podają sprawnośc jako parametr oznaczajacy maksymalną wartość np: "do 91 %", jeżeli kocioł zaczyna modulować moc to automatycznie sprawność z jaką w tej danej chwili pracuje jest mniejsza od tej maksymalnej podanej przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts