wiktorhef20 13.04.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Ten sezon grzewczy spędzam w domku piętrowym ogrzewanym piecem HEF 20 KW z podajnikiem na ekogroszek sterowanym przez GECO G403-P02. Najpierw paliłem weglem z kopalni Manifest Lipcowy. Udręka! Piec się zatykał od spieków i żużla. Gasł i musiałem co chwilę czyścić i rozpalać. Praktycznie więcej było odpadów niż tego co do pieca weszło. Potem kupiłem węgiel z kop. Juliusz w Sosnowcu. Ulga ogromna. Nareszcie się dobrze pali. Zostaje tylko popiół i "popkorn". W domu ciepło jak w ulu i woda jest ciepła. Jedyny problem to duże zużycie węgla. Od listopada 2008 do dziś - połowa kwietnia zużyłem 8 ton ekogroszku to jest około 40 kg opału na dobę. Martwię się, że to za dużo. Eksperymentuję cały czas z ustawieniami "u1" i "u2" na sterowniku. Aktualnie mam ustawienia:u0 - 58 stopni C.u1 - 16 seku2 - 120 seku3 - 50 minu4 - 80 sekPiec nie gaśnie, kaloryfery gorące (oczywiście te co są odkręcone na full, bo część wogóle zakręciłem). Martwi mnie tylko temperatura, którą pokazuje wyświetlacz sterownika. Tam temperatura oscyluje między 45 a 50 stopni C.Czy to nie zniszczy pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.04.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 jaką powierzchnię ogrzewasz, jaka pojemność zasobnika na cwu i jak ocieplony dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 13.04.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 z tymi ustawieniami to troszke przesadziłeś czas podawania wegla mnozymy od 3 do 6 to w okresie grzewczym przy grzaniu samej wody to juz bywa roznie. na poczatek proponuje u1=15 u2=60 lub u1=10 u2=40 jak masz ustawiona dmuchawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts