Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "troszkę innego"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witaj..

możesz zdradzić tajemnicę z jakiej firmy zamówiłeś okna..?

tylko proszę nie pisz, że wszystkie zrobiłeś sam :-?

ciekawy projekt..taki inny..

my budujemy z poddaszem, dach spadzisty.. ale podobaja mi się bryły typu kostka- nawet z płaskim dachem-kilka projektów fajnych widziałam.. jednak "nasza" gmina nie pozostawia miejsca do popisu :wink:

podpisuję sie obiema rękami pod Twoja opinią nt. ogrodu- dopiero mamy sso, a juz rozglądam się za projektantem ogrodu- żeby posadzić chociaż jakieś większe rosliny- przykro by było wprowadzać się do domu na działce jak łysa patelnia.. zazdroszczę Tobie drzew- uwielbiam brzozy i planuję posadzic chociaż "parkę"!!

nasza działka jest z podziału pola- patelnia totalna :D

pozdrawiam i życzę przyjemnego budowania

Witam,

Na wstępie chciałem powiedzieć, że bardzo podoba mi się Twój projekt a szczególnie sposób w jaki do niego podszedłeś. Bardzo wiele z Twoich założeń pokrywa się z moimi, szczególnie jednak podoba mi się pomysł (którego niestety wcześniej nie wziąłem pod uwagę przy swoim projekcie) na dalszą rozbudowę i możliwość adaptacji dodatkowych funkcji w domu. Co prawda mam przewidzianą możliwość adaptacji pomieszczenia na dodatkowy pokój dziecięcy czy drzwi na parterze szerokie na 100 cm do pokoju gościnnego i łazienki (bo wiadomo różnie w życiu może być...) ale w Twoim projekcie dom może ewoluować i być dostosowany do różnych potrzeb na bardzo szeroką skalę. Naprawdę świetny pomysł.

Po przeczytaniu Twojego dziennika zdobyłem sporo pomocnych informacji, które zamierzam wykorzystać przy budowie własnego domu, ale mam też kilka pytań.

1. Wielkość okapu. Zgadzam się, że może być wykorzystywany w celu ochrony przed nadmiernym nagrzewaniem pomieszczeń w letnie upalne dni, a zimą wręcz przeciwnie :) wszystko oczywiście zależy od dobrego projektu. Mam jednak wątpliwości co do stwierdzenia, że jego istotną funkcją jest także ochrona przed deszczem. Nawet bardzo duży okap nie ochroni budynku (szczególnie piętrowego) przed deszczem przy silnym wietrze. Ponadto przy obecnej technologii, deszcze nie stanowią zagrożenia dla budynku. Kiedyś rozmawiałem z architektem, który stwierdził, że duże okapy wywodzą się z dawnych czasów kiedy budynki nie posiadały orynnowania i spływająca z dachu woda musiała opadać w jak największej odległości od domu.

W moim przypadku nadmierne nasłonecznienie nie stanowi problemu bo dom będzie w lesie. Zastanawia mnie jednak kwestia tych opadów i tego, że w moim domu praktycznie nie przewiduję okapów. Nie jestem jednak pewien czy nie popełniam błędu w tym względzie...

2. Kwestia pokrycia dachu. Chcę zastosować blachę płaską łączoną na rąbek stojący. Myślałem o blasze cynkowo tytanowej ale ostatnio, ze względu na koszty, skłaniam się raczej ku Twojemu rozwiązaniu. I tutaj chciałem zapytać o zastosowanie płyt kanalikowych z polipropylenu jako rozwiązania zastępczego dla drogich membran odprowadzających wilgoć. Jak to wygląda pod względem kosztów i skuteczności takiego rozwiązania? Możesz napisać coś więcej na ten temat?

3. Ostatnia sprawa, to kwestia drewna na więźbę. Chcę zastosować strugane drewno z modrzewia, ale Twoja opinia, że o dobre drewno tego typu jest ciężko bardzo mnie zmartwiła. Możesz podpowiedzieć, gdzie ewentualnie szukać dobrego litego drewna struganego? Czy może lepiej już pokusić się od klejone? Ale jak to przekłada się na koszty i czy warto? Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Dzien dobry,

fajny projekt, w takim stylu, jak mi sie podobaja.

Co do Twoich pytan:

1. zgadzam sie, ze okapy szczegolnie elewacji przed deszczem nie chronia i to nie jest decydujaca sprawa. Z drugiej strony, jesli zdecyduje sie na elewacje z drewna od poziomu parapetow okien na pietrze w gore, to bedzie ona niezle takim okapem chroniona i tylko w czasie duzego wiatru bedzie miala kontakt z woda.

Okapy cien daja i to juz sie sprawdza. Ja zdecydowalem sie na duze okapy miedzy innymi ze wzgledow estetycznych - zamiar byl taki, zeby dach wygladal lekko, troche jak... powiedzmy skrzydlo samolotu polozone na domu. I to sie udalo calkiem niezle - jeden znajomy sam stwierdzil, ze wyglada jak skrzydlo :-)

Jesli dom w lesie, to wazne dobrze zaprojektowane rynny, zeby nie zatykaly sie tym, co spada z drzew.

2. Rozumiem, ze chodzi Ci o mambrany z warstwa sklebionych wlokien. Sa one rzeczywiscie oblednie drogie (najtansza jaka znalazlem chyba ok. 35 zl/m.kw.). Nie wiem, jak sprawdzi sie moj pomysl - bede mogl powiedziec pewnie za 10-20 lat, jak rozbiore dach i zobacze, co sie dzieje pod blacha :-)

Teraz dalbym chyba grubsze PP kanalikowe (10 mm zamiast 5) ale i tak wydaje mi sie, ze to bedzie dzialac. Na wszelki wypadek robie tez solidna wentylacje pod pokryciem z plyt (miedzy krokwiami przeplyw powietrza 4 cm i wentylacja na przestrzal przez sciany szczytowe pod kalenica)

3. Co do drewna, trzeba szukac. Jesli jestes na Slasku, to pewnie wyprawy w gory... Sa rozne tartaki, drozsze, tansze, niektore nie chca strugac... Klejone jest super, bo dostajesz dobra jakosc, ale cena spora - rzedu 3000/m.szesc. Jak kupujesz (czyli zamawiasz) drewno, to nidy nie wiesz, co dostaniesz. I klóć sie potem ze sprzedawca, ze taki sęk to juz klasa III a nie II... Ale w koncu są pewnie i dobre miejsca do kupienia drewna, tylko ja nie znalazlem.

Zycze powodzenia w projektowaniu i budowaniu, w razie czego chetnie sie jeszcze podziele doswiadczeniami

:-)

• 1 month później...

Witaj,

Podziwiam Twój indywidualizm w podejściu do budowy domu. Popieram :)

Dołączam się do zapytania gdzie ostatecznie zakupiłeś okna - stoję przed identycznym dylematem - mam wycenę z 6-7 firm produkujących okna drewniane (raczej tych ogólnopolskich) i nie wiem na co się zdecydować...

Kolor okien też masz super - proszę napisz jaki to odcień.

Dzięki

kar_ma

Dzien dobry,

okna w koncu kupilem w firmie Jandag z Choroszczy pod Bialymstokiem. Po pol roku wydaje mi sie, ze to byl rozsadny kompromis miedzy cena i jakoscia.

Jesli chodzi o kolor, to wybralem po prostu najjaśniejszy, jaki byl w palecie - ta firma uzywa farb nieznanej mi firmy (chyba niemieckiej) i paleta jest bardzo ograniczona, w sumie chyba z 6 kolorow lazurow. Nie jest to do konca to, co chcialem, bo jest z zolty, ale podobno na sosnie i tak z czasem wszystko zzolknie od slonca.

Zycze powodzenia w wyborach i budowaniu :-)

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Super,że nie zapomniałeś o dzienniku.

"Pozdrawiam już prawie noworocznie wszystkich budujących i o budowaniu myślących - kto ma Discovery Travel and Living, niech koniecznie ogląda "Wielkie Projekty" (Grand Designs) z Kevinem McCloudem - bardzo inspirujące :-)"

znamy,znamy i namiętnie ogladamy od kilku lat- sporo sie powtarza,ale i tak warto obejrzec ponownie.

Piotrze ,bardzo prosze o przepis na Twoje okiennice oczywiście jeśli znajdziesz czas.

My wkrótce- mam nadzieję- założymy również dziennik i będziemy mogli pochwalic się budową.

Dzisiaj- dopiero dzisiaj, bo od lipca czekamy- geodeta dokładnie pokazał nam wbite kamienie wydzielające działki- mapki nie wiem kiedy będą.

aaa i wykarczowalismy sad

pozdrawiam

witam, zajrzałam przypadkiem i wiem, że będę zaglądać regularnie, jestem pod wrażeniem dokładnego przemyślenia całości i konsekwencji, fajny dom się zapowiada, zwłaszcza detale bo co do bryły to ja jednak z tych bardziej stromych jestem :D

dach prezentuje się fantastycznie, a okiennice to poprostu szczęka opadła :o piękne, pewnie nie będę jedyną która poprosi o przepis :wink: i dużo zdjęć, świetnie się prezentują,

A czy ja też mogę prosić o przepis na okiennice? Zawsze takie chcieliśmy, ale z braku funduszy daliśmy sobie spokój.Teraz zaświtało swiatełko w tunelu że można samemu je zrobić.

I mam jeszcze pytanie- sam robisz kosze gabionowe? Z jakiej grubości drutu? Też na nie chorujemy.

Juz kiedyś pisałam że bardzo nam się podoba Twoja budowa i to co powstaje.

W zamian za przepis jesli będziesz potrzebował, chętnie coś podpowiem w branży projektowo-ogrodniczej. Choć myslę że i z tym sobie dobrze poradzisz.

Pozdrawiam noworocznie- dobrego roku.

M.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Gratuluję fajnego i pomysłowego domu.

Ja bym się pisał na te rady co do okiennic przesuwanych: „3. i pierwsza przymiarka odsuwanych okiennic na okna tarasowe … i od środka … Efekt jest bardzo dobry, dla chętnych służę przepisem i listą materiałów z cenami na taką konstrukcję własnej roboty.”

A może rozglądałeś się za ile takie można kupić gotowe i gdzie??

Pisałeś coś o kominkach że dom musi mieć kominek, ja osobiście rezygnuję z tego gadżetu na rzecz bio-kominka

http://www.mcj.vel.pl/kominki/start.htm

U mnie musi być kominek na dwie strony a to by wyszło strasznie drogo do tego później roboty bym miał kupę, więc odpuszczam

U ciebie w sumie może służyć jako grzanie centralnego w połączeniu z prądem.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

strasznie dlugo nie zagladalem do komentarzy i nazbieralo sie...

Co do okiennic: produktem bazowym jest profil do zaluzji metalowych z firmy Punto Pruszynski

http://www.punto.pl/elewacje_aluminiowe_zaluzje.html

Taki profil przecinamy na pol, po czym cierpliwie w kazdym skrzydelku wiercimy (szblonem) 2 otwory na wkrety mocujace listwy, po czym kazde skrzydelko oddzielnie zaginamy pod katem 90 stopni formujac poleczke, na ktorej bedzie przykrecona listwa.

Profil jest bardzo wiotki, wiec pora na rame. Ja zdecydowalem sie na rame spwana z profili aluminowych: na gorze 5x100, na dole 4x50, po bokach katowniki 30x30x3. Do tych katownikow sa przyklejone (Epidian 53+PAC) i przynitowane profile Pruszynskiego.

Listwy sa przykrecone wkretami ze stali nierdzewnej 4x13 (nie ma krotszych, wiec musialem pod kazdy dac dwie podlkadki, zeby nie przebic sie na wylot przez listwe drewniana, ktora ma 90x12 w przekroku). Listwy drewniane (sosna) pomalowala firma od okien (za 400 PLN) taka sama lazura, jak okna.

Do gornej listwy alu przykrecamy wozki do okiennic

http://www.valcomp.pl/index.php?set=przemyslowe&id=sport3530

Nie wiem jeszcze, jak rozwiazac prowadzenie od dolu i zamykanie (klodka?), ale to dopiero, jak zamontuje taras...

Okiennice planuje tylko na oknach tarasowych i moze jeszcze od frontu na parterze.

Kosze gabionowe zrobilem z siatki 150x105x3 stosowanej do zbrojenia podlog. Dwie takie siatki zlozylem razem (z przesunieciem o pol oczka) i poskrecalem w paru miejscach drutem wiazalkowym. Ogolnie, to da sie zrobic tak gabion, ale tylko maly - nie jest zbyt sztywny i trudno go zrobic bardzo dokladnie. Przy wypelnianiu kamieniami potrzebne sa strzemiona z drutu przez srodek, zeby scianki sie rozlazily.

Chetnie bym kupil pare takich koszy fabrycznych, gdybym wiedzial gdzie i cena bylaby rozsadna. W Wawie przy Grojeckiej rog Kaliskiej zbudowali pomnik z gabionow (chyba fabrycznych) wypelnionych cegla - wyglada ciekawie.

Kiedys zrobilem fundament, ktory moglby poniesc kominek wazacy chyba z 5 ton, ale na razie... chyba skonczy sie na kozie :-) Mam taka, kiedys kupiona, jak sie zbiore w sobie, zeby zniesc ja z 4 pietra, to zawioze do domu.

Oddzielna sprawa to podlacznie jej do komina, a wlasciwie najpierw - zbudowanie tegoz.

Chce tu dac rure stalowa (zeby grzala przez 2 pietra), a tylko przy przejsciu przez wiezbe i dach - rure z plaszczem izolowana. Na razie nie chcialem dziurawic dachu, ale na wiosne chyba pora bedzie to zmontowac (jeszcze oczywiscie czeka mnie przewiercenie stropu, co czego sie nie pale...)

Cześć!

Natknęłam się na Twój wpis u Olgusieniunieczki i przybiegłam w odwiedziny :)

Jestem pod ogromnym wrażeniem całości - widać niesamowitą dokładność z jaką podchodzisz do budowy. Ciekawe, godne do naśladowania rozwiązania.

Będę czekać na ciąg dalszy - między innymi na izolację tarasu - mam taki w projekcie na nieogrzewanym garażu i już zastanawiam się nad dobrymi i nierujnującymi metodami izolacji :roll: