Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowa przestrzeń za ścianką kolankową

Recommended Posts

Mam niską ściankę kolankową.

Chciałbym zrobić wyższą poprzez dostawienie drugiej ścianki z GK.

Zastanawiam się, czy zamknięcie takiej przestrzeni jest poprawne, ta przestrzeń nie będzie wentylowana ani ogrzewana, czy nie pojawi tam się po pewnym czasie jakiś grzyb ?

procza straty powierzchni nic sie nie stanie.

Mam niską ściankę kolankową.

Chciałbym zrobić wyższą poprzez dostawienie drugiej ścianki z GK.

Zastanawiam się, czy zamknięcie takiej przestrzeni jest poprawne, ta przestrzeń nie będzie wentylowana ani ogrzewana, czy nie pojawi tam się po pewnym czasie jakiś grzyb ?

procza straty powierzchni nic sie nie stanie.

mam taką nadzieję....

na powierzchni mi nie zależy,

ale

gdzieś już tu ktoś pisał, żeby nie ocieplać pomieszczeń na nieogrzewanym stryszku bo grzybek i pleśń się pojawi

a te pustki to właśnie będzie taka całkiem spora kubatura ocieplona, ale niewentylowana i nieogrzewana

nie wiem co lepiej postawić tam ściankę z GK, moze lepiej z gazobetonu ? wykorzystywać tej pustki napewno nie będe, mam skosy az do podłogi, taka chłopska chata miała być z tą różnica ze u mnie na pietrze sie mieszka :)

Według norm takie przestrzenie muszą być wentylowane, pewnie coś ich twórców do tego skłoniło.

Normalnie robi się wentylację "grzybkiem" w połaci dachu, ale pewnie nie chcesz go dziurawić.

Proponuję połączyć trochę te przestrzenie z pokojem robiąc w kilku miejscach na górze i dole nowej ścianki kratki wentylacyjne, poza tym można tam zrobić bardzo funkcjonalne szafki, szuflady, itp tak by delikatnie pozwalały na cyrkulację.