gos1719504724 13.04.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Witam, Zastanawiam się nad zabudowaniem tarasu, który przez projektanta został umieszczony nad garażem. Ponieważ na mojej działce taras ten wychodzić będzie na niekoniecznie atrakcyjny widok, a dodatkowo na poziomie gruntu jest zaplanowany drugi, bardziej przyjazny - mam przeczucie, ze górny taras może stać się miejscem zmarnowanym. Co innego gdybym zabudowała go ogrodem zimowym. Zastanawiam się jednak, czy mogę to zrobić - ponieważ budynek stanie w odległości 3m od ogrodzenia (w garażu są tylko luksfery). Na stronie jednego z producentów oranżerii znalazłam taki zapis: "...budynek należy usytuować w odległości od granicy nie mniejszej niż:- 3m, gdy jest zwrócony w stronę granicy ścianą bez otworów lub jeśli otwór w ścianie jest wypełniony luksferami,- 4m, gdy od strony granicy będzie ściana z otworami drzwiowymi lub okiennymi. Jeśli budynek będzie miał gzymsy czy okapy, nie mogą one pomniejszać odległości od granicy o więcej niż 0,8m. Natomiast galerie, werandy, balkony,tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy mogą pomniejszać odległość od granicy najwyżej o 1,3m" Zastanawiam się, czym w tym znaczeniu jest galeria lub weranda? Czy którekolwiek z tych elementów architektonicznych może odnosić się do konstrukcji nie znajdującej się na poziomie gruntu - czyli, konkretnie - czy mogę na tarasie nad garażem postawić ogród zimowy przeszklony z każdej strony? Czy nie - bo ściana ogrodu zimowego będzie traktowana jak ściana z oknami? Będę wdzięczna za opinie. Pozdrawiam, Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts