Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gwiezdne niebo, jak zrobić?

slawciol

Recommended Posts

Witam, chcę w pokoiku zrobić córce gwiezdne niebo, sufit ma być obniżony o 20cm, na przestrzeni 2m kwadratowych, w tym obniżeniu chcę wstawić 100 diod (ledy) tylko z czego zrobić te obniżenie? płyty karton gipsy, ciężkie w obróbce, otwory 5 milimetrów, jak zamontuje diody cięzko będzie pomalować ( nie mówiąc już o szpachlowaniu) może płyta OSB, zmontować wszystko na ziemi i podfwiescic gotowy, położyć jakąś tapetę, sam nie wiem, jak to widzicie, z jakiego materiału zrobić te obniżenie, jeszcze jedno te obniżenie nie będzie zabudowane po bokach, tylko wisząca płyta

w majstrze bylo to zrobione ze szklanych kulek i zwyklej jazeniowki trzaba tylko na plycie wyciac otwory o szerokosci kulki tak do polowy grubosci plyty a potem mniejszym wiertlem lub odrazu jakims wiertlem z koncowka do rozwiercania i poukladac kulki np. niebieskie w ksztalt zodjaku dziecka lub dzieci koniecznie dwa inne kolory dla kazdego a potem reszte wypelnic jak kto uwaza i gotowe

Mam już zestaw lampek choinkowych LED niebieskie, przeważa to fakt iż światłowody nie wyglądają najlepiej i są drogie, widziałem to w realu, ładniej wyglądają diody, mam zamiar zrobić to jednak na płycie OSB 8mm będzie przykręcony do niej stelaż, w OSB mogę cudować z profilami i oświetleniem, wymyśliłem jeszcze halogeny świecące na boczne ściany (dla tego nie będzie zabudowana po bokach) może jako wykończenie będzie farba lub jakiś materiał, ciemny granat, tylko ze względu na te halogenki chyba jednak pomaluje płytę, oczywiście ze względu na p-poż co o tym myślicie? Czy lepiej obkleić jakimś materiałem (póżniej nie trzeba malować ;-) )

Mam własny kawałek nieba.

Płyta GK otworki 5mm i LEDy.

100 LEdów to będziesz miał jak w dzień.Za dużo światła.

Ja mam w sumie kilkanaście diod.Świecą non-stop,jedynie jak włączę światło na klatce schodowej to gasną.Pomalowałem sufit emulsją a LEDy przetarłem wilgotną szmatką jak farba zaschła.

Powody były dwa: musiałem obniżyć sufit i chciałem mieć światło na korytarzu w nocy.

LEDy są awaryjne.Jedna dioda walnęła zaraz na początku.Wydłubałem ,wymieniłam i zagipsowałem.

Wszystkie na 12V połączone równolegle.Zasilacz oczywiście poza "niebem" aby był dostęp.

Mam własny kawałek nieba.

Płyta GK otworki 5mm i LEDy.

100 LEdów to będziesz miał jak w dzień.Za dużo światła.

Ja mam w sumie kilkanaście diod.Świecą non-stop,jedynie jak włączę światło na klatce schodowej to gasną.Pomalowałem sufit emulsją a LEDy przetarłem wilgotną szmatką jak farba zaschła.

Powody były dwa: musiałem obniżyć sufit i chciałem mieć światło na korytarzu w nocy.

LEDy są awaryjne.Jedna dioda walnęła zaraz na początku.Wydłubałem ,wymieniłam i zagipsowałem.

Wszystkie na 12V połączone równolegle.Zasilacz oczywiście poza "niebem" aby był dostęp.

Ja mam komplet choinkowy, to chce wykorzystać, powód- ma fajny bajerek( sterownik) można ustawić aby delikatnie przygasały w cyklu, oświetlenie te chce wykorzystać do podświetlenia jak córka śpi, a na klatce będę już miał niedługo listwy ledowe pod stopniami, zapalane na czujnik ruchu.( tak na marginesie)

Swiatlowody beda chyba najlepsze

My posiadamy gwiezdziste niebo ze światłowodów i powiem szczerze że to był strzał w dziesiątkę.Zdjęcia mam,ale kiepskiej jakości więc jak ktoś jest zainteresowany to postaram się zrobić lepsze fotki i wrzucę na forum.

Pzdr Aga.

jak mozna to proszę o fotki.

W tym wątku TUTAJ marynarzMarcin dał fotki swojego sufitu- diody i halogeny. Może coś doradzi?

Dzięki śliczne, już działam, płyta OSB 8mm wywiercone otworki na ledy, będzie to wszystko pokryte materiałem granatowym, jak bedzie wyłączone będzie jako granatowy sufit, po załączeniu ledów pojawia się punkty, wyglądające jak gwiazdy, zrobiłem próbę, wygląda super.