Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 10 months później...
  • Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś buduje lub zbudował ten domek?

Proszę też o opinie na temat tego projektu http://www.konradmatuszewski.pl/ , trzeba wejść w zakładkę M-110

Jesteśmy rodzinką 2+1 ale być może wkrótce będziemy chcieli być 2+2

Podciągam temat, bo sam jestem zainteresowany tym projektem.

http://www.konradmatuszewski.pl/pliki/pro_13.html

Buduje ktoś? A może macie jakieś uwagi co do tego projektu?

Właśnie budujemy taki domek, jesteśmy na etapie wykańczania ( płytki, panele, drzwi) jak na razie jesteśmy zadowoleni. Zrobiliśmy parę zmian tzn powiększyliśmy kuchnię kosztem spiżarni i pom. gosp. Schody mamy w wiatrołapie tam też dodatkowe okno. Garaż dwustanowiskowy z dwuspadowym dachem i zadaszyliśmy cały taras. Acha do góry dołożyliśmy garderobę i dwa małe okienka nad garażem (oczywiście po konsultacji z architektem) i okna w garażu i kotłowni. W razie pytań służę pomocą :wink:

Witam,

nam też spodobał się ten projekt, mam pytanie odnośnie poddasza - jak wielka to jest przestrzeń do zagospodarowania, ile m2 ?

Czy schody w wiatrołapie muszą być zabiegowe ( trójkąty na zakręcie) czy zmieściłyby się normalne?

Witam. My Zostaliśmy przy projekcie "A" z jednym garażem. Też po małych przeróbkach. Dorysowany został wykusz na ścianie szczytowej (doświetlimy salon i korytarz), a nad nim wyjście na mały balkonik na fajeczkę, a z części w wiatrołapie "wc+p.gosp." robimy idealnie pomieszczenie pasujące na pralnie i suszarnie.

Witam,

nam też spodobał się ten projekt, mam pytanie odnośnie poddasza - jak wielka to jest przestrzeń do zagospodarowania, ile m2 ?

Czy schody w wiatrołapie muszą być zabiegowe ( trójkąty na zakręcie) czy zmieściłyby się normalne?

Witam,

powierzchnia poddasza nas zaskoczyła :o Ogromna przestrzeń, po zbudowaniu ścianek działowych lepiej to wygląda, ale generalnie dom jest bardzo duży znacznie większy niż nasze potrzeby. Podwyższyliśmy ściankę kolankową w związku z tym górę mamy taką jak dół czyli ok 100m2.

Mamy tam dwa małe pokoje ok 14m2, jeden duży, w przyszłości z aneksem kuchennym ,ok 35m2,garderobę 12m2,łazienkę też tak 10m2 i hol.

Co do schodów - może udałoby się zrobić normalne schody kosztem pom.gosp. i wc, ale jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, wszystko zależy od wykonawcy, może trzeba by przesunąć drzwi wejściowe.

Nasze schody zabiegowe nie są takie złe, poszerzyliśmy je o 10 cm kosztem łazienki bo w projekcie były za wąskie i jest ok.

Pozdrawiam i życzę ciekawych rozwiązań. :D

Witam wszystkich

My również przymierzamy sie do budowy tego domu w wersji z garażem jednostanowiskowym. Obecnie jesteśmy na etapie zmian w projekcie i załatwiania papierów. Zmiany jakie chcemy wprowadzić to: wykusz w salonie, powiększony wiatrołap o pomieszczenie gospodarcze i okno przy schodach, na pddaszu nad wykuszem dwa okna, dach nad garażem dwuspadowy o kącie nachylenia 30 stopni, okno balkonowe przesunięte w jednej osi z oknem z kuchni, wyśrodkowane okna w pokojach nr 8 i 9, dodatkowy wiatrołap w przedpokoju od strony garażu, poszerzyć miejsce na schody o 10-12 cm. Długo szukaliśmy projektu, który spełniałby nasze wymagania jęśli chodzi o rozkład i wielkość pomieszczeń oraz możliwość ewentualnej adaptacji poddasza w przyszłości. Pozdrawiam wszystkich i cieszę się, że znalazły się osoby w społeczności M-110:)

No dzięki piękne za fotkę! My będziemy mieć lustrzane odbicie. Domek bardzo zgrabny i zapewne funkcjonalny. I o to chodzi. Zastanawiamy się, czy nie podnieść dachu o 2-3 bloczki, czy nie za nisko wyjdą skosy na poddaszu? Jak to u Ciebie wygląda? Sam dach będzie już zmieniony, gdyż kąt nachylenia musi być min. 35stopni, czyli bardziej spadzisty i podnieść jeszcze? Czy chatka nie straci na uroku? Jeśli możesz uściślić odnośnie kosztów. Miałeś ekipę od fundamentu po dach, czy robiłeś coś sam?

Witam,

Nasza ścianka kolankowa ma wysokość ok 1m w związku z tym wykorzystaliśmy całą przestrzeń poddasza, a z zewnątrz chyba tak bardzo nie razi chociaż moim zdaniem jest widoczna.Nie wiem jaki wyszedł nam kąt nachylenia dachu, ale myślę że coś ok 30 stopni.

Jeśli chodzi o drugie pytanie to na budowie nic nie robiliśmy sami z wyjątkiem prac pożądkowych i pomalowania widocznych desek, acha i jeszcze ścianki działowe na poddaszu. Mieliśmy trzy ekipy: murarz, cieśla i dekarz.

Tak naprawdę nie widać tego podniesienia. Myślałem, że wysokość jest tak jak w projekcie na stronie. Myślę, że śmiało podniosę dach o 2-3 bloczki. Życie i tak toczyć się będzie w dolnej części budynku, a góra ma być bardziej rezerwowa. To wszystko dopiero przed nami.

Pytanie jeszcze też bardzo ważne. Co z podciągami pod lanym stopem?

Czy występują w salonie i są widoczne? Pytałem Konrada odpowiedział, że konstrukcja jest tak zaprojektowana, że nic nie wystaje poniżej poziomu sufitu.

Jak to wygląda u Ciebie?

Projekt mam otrzymać w tygodniu i dziękuję za informacje wstępne.

Koszt stanu surowego zamkniętego to ok 140 tys. zł

( poroterm, dachówka cementowa, deskowanie, okna Oknoplast Kraków)

Fajnie że w końcu coś się w tym wątku ruszyło.

Szkoda tylko, że budowy tak daleko ode mnie. Mam pytanko - masz może szczegółowy kosztorys tego projektu? Chciałbym się skonsultować z architektem który będzie robił adaptacje - człowiek nie bardzo wierzy w szacunkowe koszty podane przy projekcie.