Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na dzień dzisiejszy czekamy na pozwolenie na budowę i szukamy firmy, która za rozsądne pieniądze wybuduje dom do ssz. Nadmieniam, że na poddaszu nie planujemy obecnie części mieszkalnej a więc nie będziemy robić ścianek działowych. W dachu planujemy zamontować tylko dwa okna w pobliżu kominów. Projekt mamy trochę zmodyfikowany bo został doprojektowany wykusz w salonie i dach garażu zmieniliśmy na dwuspadowy pod kątem 30 stopni. Budowę chcemy rozpocząć w sierpniu w okolicy Gliwic.

Pozdrawiam

mundek- to jest takie małe zestawienie które dostałam od architekta z projektoskopu niestety tylko tyle zawsze warto zerknąć

zestawienie podstawowych materiałów i powierzchni M-110

L.p. Elementy budynku

1. Powierzchnia ścian zewnętrznych 166,3 m2

2. Powierzchnia ścian wewnętrznych o grubości 24 cm 50,0 m2

3. Powierzchnia ścian wewnetrznych o grubości 12cm 43,3 m2

4. Powierzchnia tynków wewnętrznych - ściany 352,6 m2

5. Powierzchnia tynków wewnętrznych - sufity 110,2 m2

6 Powierzchnia tynków zewnętrznych 178,2 m2

7. Powierzchnia cokołów 18,1 m2

8. Powierzchnia dachu 243,6 m2

9. Beton B-15 na ławy fundamentowe 13,0 m3

10. Beton B-15 na strop i wieńce 15,5 m3

11. Beton B-15 na podsypce piaskowej- podbeton grub. 10cm 11,8 m3

12. Bloczki żwirobetonowe M6 25/38/15cm - 5 warstw

1200 szt.

13. Wełna mineralna na ocieplenie dachu 20cm 24 m3

14. Styropian na ocieplenie ścian zewnętrznych 12cm 20,0 m3

15. Cegła pełna na kominy klasy 150 12/25/6,5cm 2030 szt

16. Cegła pełna klinkierowa na kominy 12/25/6,5cm 620 szt

17. Drewno sosnowe klasy C-30 na więźbę dachową 6,83m3

18. Stal zbrojeniowa St3SX i 34GS 1601 kG

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć;

Bardzo podoba mnie się projekt M110 (w sumie to już chyba zdecydowałam się na niego:)), chciałabym uzyskać od Was parę informacji. Jaki wpływ kubatura 550m3 będzie miała wpływ na koszty ogrzewania węglem (lub eko-groszkiem) oraz czy wejście do garażu przez korytarz będzie powodowało straty ciepła?

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Wystarczy, że będziesz mieć dobrych fachowców, którzy doradzą w c.o. i będzie OK. Zaś w korytarzu możesz również postawić dodatkową ściankę z drzwiami. Problem utraty ciepła i przenikanie spalin z garażu do domu z głowy.:)

QWERYPL

jak ogrzewasz poddasze ? Tzn na ile stopni chcesz stawić temp na poddaszu ? Czy masz zamontowane jakieś drzwi oddzielające parter od poddasza ? Jaki piec tobie dobrali 25kW ? Pozdrawiam

Podaję przykładowy kosztorys obejmujący budowę do stanu surowego otwartego z dachem. Koszty robocizny: 67.000 netto. Koszty materiałowe: + - 115.000 zł brutto. Koszty robocizny z innych firm kształtują się od 40.000 do 80.000 zł. Tak więc koszt budowy M-110 z garażem na jeden samochód kształtuje się w granicach 160.000 do 190.000 zł na śląsku.

Pozdrawaim

Na jakiej podstawie te wyliczenia ? Koszt stanu surwego otwartego z dachem to 190 tys czy ktoś z budujących ten dom może to potwierdzić. Proszę o informację jaki koszt domu do zamieszkania bez wykończenia poddasza, tylko strych

Witam wg moich wstępnych obliczeń koszt domu w stanie surowym zamkniętym to 152 tys (materiałowy +robocizna + stan zerowy). Poniżej link do kosztorysu. Proszę o komentarze do obliczeń. Myślę, że wspólnie wypracujemy jakieś stanowisko :D. Proszę osoby które się wybudowały o informacje o kosztach budowy domu 1szego etapu ( bez strychu, tylko ocieplenie i schody doprowadzone media na strych takie prąd woda i c.o).

Link poprawiony

http://www.speedyshare.com/files/26523140/Kosztorys.xlsxs

Edytowane przez Landcaster

Witam.

Z budową ruszam na wiosnę. Musieliśmy przerobić środek po swojemu, tzn. łazienkę przenieść i klatkę schodową zrobiliśmy. Każdy etap i koszty postaram się opisać ale wiadomo, że co miasto i firma to inne wyjdą.

Pozdrawiam.

Ja również planuję wystartować z budową na wiosnę. Mam trochę obaw po tym jak dodałem koszty wykończenia, że za 280 tys (koszt budowy) to nawet na płytki, panele mi nie starczy a co dopiero na lodówkę pralkę itd :/

• 2 weeks później...
Jeśli jesteś zainteresowana to mogę przesłać na priva, numer telefonu do właścicielki M-110 z pojedynczym garażem, która w latach 2009-2010 wybudowała sposobem gospodarczym za 160.000,00 zł (za dwa tygodnie się wprowadza). Dom widziałem, mam zdjęcia i kilka innych namiarów. Ja z budową ruszam na wiosnę.Projekt kupuję za tydzień po zmianach(ściana kolankowa na 3 pustaki, schody szer. 110 cm, garaż 6.60 metr. szer. wewnętrzna-wjazd 5 metrów, brak podpór krokwi, wieksza ilość pomieszczeń na poddaszu, zadaszony cały taras 5 metr.szer. 4 dł., drugie okno obok łazienki). Pozdrawiam Edytowane przez fedzbi

Jeśli jesteś zainteresowana to mogę przesłać na priva, numer telefonu do właścicielki M-110 z pojedynczym garażem, która w latach 2009-2010 wybudowała sposobem gospodarczym za 160.000,00 zł (za dwa tugodnie się wprowadza). Dom widziałem, mam zdjęcia i kilka innych namiarów.

A gdzie wybudowała ten dom? (chodzi o część Polski, a nie dokładny namiar)

• 2 weeks później...