Landcaster 15.05.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Czy ktoś zamawiał już materiał oraz montaż więźby proszę o informacje o orientacyjnej cenie. Aha czy m2 podane w projekcie tzn na ściany są zgodne z rzeczywistością czy jest pewien naddatek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniadw 26.05.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Dzień dobry. W czerwcu rozpoczynam budowę domu wg projektu M110. Ponieważ trudno mi wyobrazić sobie, jak projekt wygląda w realizacji, byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie fotografie. Ja ze swej strony nie mam na razie jeszcze wiele do powiedzenia w tej sprawie (chyba, że na temat zmian w projekcie, jakie postanowiliśmy wprowadzić), chętnie udzielę natomiast wszelkich informacji, jak tylko budowa się rozpocznie. Podaję mój adres mailowy i z góry dziękuję za wszelkie informacje i fotki: [email protected]Pozdrawiam wszystkich uczestników forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landcaster 27.05.2011 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 piotrus_78 wrzuć jakąś aktualną fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniadw 25.06.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Dwa tygodnie temu budowa ruszyła. W tym tygodniu ekipa kończyła murowanie fundamentów z bloczków fundamentowych. Przed nami jeszcze wiele miesięcy budowania... Mam pytanie do tych osób, które mają budowę bardziej zaawansowaną: Jakie macie wymiary okien? Chodzi mi szczególnie o okno w kuchni, łazience na parterze oraz okna w pokoju dziennym. Na jakiej wysokości jest u Was parapet w kuchni? Jakiego rodzaju rolety/żaluzje zamontowaliście? Mam wielki problem, żeby to wszystko jakoś sensownie zaplanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landcaster 29.06.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, jeśli chodzi o mnie otwór na okno w łazience zmniejszyłem do 60 cm (taki jest min aby zamontować roletę), przesunąłem je również trochę w kierunku garażu tak aby zmieścić w tym rogu kabinę . Parapety mam na wysokości swojej miednicy (muszę pomierzyć ile to jest) Wszystkie okna oprócz łazienki i wyjścia na taras mam zgodnie z projektem:D Ja mam ścianę z Ytonga 30 cm dałem po 2L (nadproża) a nie 3, co daje mi jeszcze miejsce na osadzenie rolet licując je do elewacji. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=63379&d=1309370025 Edytowane 29 Czerwca 2011 przez Landcaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_78 17.07.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Tak wygląda domek po zalanym wczoraj stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landcaster 18.07.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) Piotrus_78 Gratulacje budynek prezentuje się super.Ja strop zaczynam w przyszłym tygodniu. Kilka postów wcześniej pisałeś, że masz schody z wiatrołapu. Czy mógłbyś wrzucić lub przesłać mi fotkę tego otworu w stropie na schody. Głownie chodzi mi o tą przestrzeń między drzwiami frontowymi a murłata pod ściankę stolcową na stropie. Czy ten otwór jest zaślepiony czy jak bo z rys ciężko mi to odczytać. Czy mógłbyś napisać specyfikacje na strop tzn ilość i długości belek stropowych oraz ile pustaków teriva idzie na strop ? Jeszcze jednana gorąca prośba czy mógłbyś wysłać na maila [email protected] parę fotek stropu przed zalaniem ? Strop wykonuję sam z teściem (nie mam ekipy) i takie zdjęcia byłyby bardzo pomocne. Edytowane 18 Lipca 2011 przez Landcaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_78 18.07.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Zdjęcia podeślę wieczorem. Co do stropu to też robiłem sam z ojcem. Nie miałem ekipy. Ja mam strop Porotherm, gdzie rozstaw belek jest trochę inny niż przewiduje projekt - 62,5 cm. Ilości belek: 550 - 12 szt., 525 - 12 szt., 450 - 14 szt., 425 - 8 szt., 300 - 1 szt., 225 - 3 szt. Natomiast pustaków wyszło mi 840 szt. Zaznaczam tylko, że zrobiłem również taki strop nad garażem. Stąd tyle materiału mi wyszło. Jeżeli chodzi o schody, to położyłem belkę na długość 3 pustaków tj. razem 75 cm i do tego dochodzi zbrojenie, co stanowi razem odległość 90 cm od drzwi frontowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_78 19.07.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 I jeszcze parę fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landcaster 21.07.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Witam wszystkich, proszę o informacje o ilości stempli potrzebnych do wykonania stropu (bez garażu) oraz o ilości drewna potrzebnej do stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwit76 22.07.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Witam, również mam zamiar kupić ten projekt. Zastanawiam się nad jedną kwestią, czy tańsze w budowie będzie zastosowanie YTONG czy pustaków ceramicznych Porotherm. Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź może zależeć od zastosowanego ocieplenia itp, ale proszę o próbę odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landcaster 23.07.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Witam wszystkich, proszę o informacje o ilości stempli potrzebnych do wykonania stropu (bez garażu) oraz o ilości drewna potrzebnej do stropu Bardzo PILNE proszę o pomoc z tymi stemplami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_78 23.07.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Ja naliczyłem około 80 stempli u siebie. Musisz sobie doliczyć jeszcze w okna i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek3yy 27.07.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Czy ktoś może zweryfikować koszty i może podpowie mi gdzie można coś taniej dostać w Koninie lub okolicach.Najtańsze bloczki betonowe M6 - 2,80zł/szt z dowozem i rozładunkiem. Drut fi12 400m, fi6 380m z dowozem1380zł, do tego strzemiączka około 300zł. Beton B15 na razie najtaniej 3700zł z transportem (wyliczyłem że potrzebuje 15m3 ) Drewno ok 600zł za Kubik koło Pyzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landcaster 27.07.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) Czy ktoś może zweryfikować koszty i może podpowie mi gdzie można coś taniej dostać w Koninie lub okolicach. Najtańsze bloczki betonowe M6 - 2,80zł/szt z dowozem i rozładunkiem. Drut fi12 400m, fi6 380m z dowozem1380zł, do tego strzemiączka około 300zł. Beton B15 na razie najtaniej 3700zł z transportem (wyliczyłem że potrzebuje 15m3 ) Drewno ok 600zł za Kubik koło Pyzdr. Ja buduję w okolicach Wrocławia, twoje ceny są troszkę mniejsze niż moje, uważam, że warto. Ja w ławę fundamentową lałem B-20 Pozdro BARDZO ZACHĘCAM DO DZIELENIA SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI ZWIĄZANYMI Z BUDOWĄ TEGO DOMKU Edytowane 29 Lipca 2011 przez Landcaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QWERTYPL 05.08.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam Wszystkich budowniczych! Cieszyć się, że przybywa 110tek! Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landcaster 07.08.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Witam wszystkich.Mam pytanie czy ktoś wykonał może już wieniec ściany szczytowej projektu M110. Proszę o kontakt lub jakieś fotki z realizacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_78 07.08.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 A o co chodzi z tym wieńcem? Ja dałem ukręconą belkę na całej długości ściany szczytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landcaster 07.08.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 A o co chodzi z tym wieńcem? Ja dałem ukręconą belkę na całej długości ściany szczytowej. W opisie wienca jest informacja, że należy wykonać tzn wieniec skośny (ukośny) zbrojony dodatkowo jest na rysunkach informacja o wiencu na samej górze ściany szczytowej. Jutro będę rozmawiał ze swoim szeryfem budowy może coś podpowie. Co znaczy ukręcona belka na całej długości ściany szczytowej bo nie mogę sobie tego wyobrazić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_78 28.08.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Jeżeli chodzi o wieniec ukośny, to wylewasz go po skosie na szczytach. Wtedy stanowi on całość z wieńcem górnym. Wdług mnie nie jest konieczne wylewanie tego wieńca ukośnego. Najważniejszy jest wieniec na ściankach kolankowych z zalanym zbrojeniem wypuszczonym z wieńca w stropie. Później murarz uzupełni ci tylko schodki w szczytach po założeniu krokwi. Załączam moją aktualną fotkę, gdzie do dokończenia został jeszcze komin i czas na więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts