Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, Trochę mnie nie było na forum... U nas strop zalany [teriva], w tym tyg najpewniej zaczną się szczyty a potem dach. W najbliższym momencie jakieś foto może wrzucę.

Dylemat mam na nieco późniejszy czas: okien drewnianych mi się zachciało i nie wiem czy wstawiać w surowy otwarty i potem [w marcu tynkować] i osuszać nagrzewnicami i dmuchawami [oraz otwierać i przewiewy robić] czy poczekać i najpierw położyć elektrykę a potem tynki i potem okna [a posadzki później]... może u kogoś podobny problem albo zna fachowców biegłych który doradzić potrafią?

• 2 weeks później...

Kilka fotek na początek.

- deski+kołki 300zl

- humus 130zl

- wykop ławy 380zl

- zbrojenie fi12 2000kg 2,50zl/1kg=5tys zl (na całą budowę)

- strzemiona 300szt. 200zl

- B10 (podsypka) 5m3 915zl

- B20 20m3 4375zl

- bloczki 14ki 1200szt 3480zl

- cement 1400kg 600zl

- piasek 15t 350zl

=15730zl

PICT0082.jpg

PICT0110.jpg

PICT0113.jpg

PICT0125.jpg

Edytowane przez QWERTYPL

• 2 weeks później...
U mnie wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]81686[/ATTACH] .

W weekend izolujemy, a później piach do środka.

Witam,

Widzę 7 warstw bloczków - tak jak u mnie

Nie zapomnij wykonać przepustu na kanalizacje, prąd,. Peszel na wodę pod ławą fundamentową.

Jeśli palić będziesz paliwem stałym, radze wykonać studzienkę ściekową w kotłowni, podłączając ją do kanalizacji w domu. Jeszcze możesz to zrobić.

Dodatkowo pomyśl o rurze z doprowadzeniem świeżego powietrza do kominka w salonie, inaczej przy szczelnych oknach kominek będzie wyciągał powietrze z salonu.

Pozdrawiam

Całość kosztowała mnie 6100 PLN. W tej cenie jest robocizna wraz z materiałem. Wyszło mi 390 mb kabla 3x1,5 oraz 220 mb kabla 3x2,5. Oprócz tego zrobioną mam tablicę z pełnym wyposażeniem, uziemienie szpilkowe, instalację alarmową i głośnikową oraz przygotowane peszle do instalacji TV. W tej cenie elektryk położył mi również WLZ oraz oprócz instalacji gniazdkowej i oświetleniowej zrobił podświetlenie podbitki i założył dwa gniazda siłowe. Mam też wyprowadzoną instalację domofonu do furtki oraz zasilanie bramy garażowej. Edytowane przez piotrus_78

• 2 weeks później...

U mnie w tym tygodniu kończone jest odeskowanie i mam nadzieję, że dobrej pogody starczy na położenie papy. W przyszłym tyg kończę elektrykę rozkładać i już zostanie w tym sezonie tynkowanie i dachówka.

@piotrus_78 widzę że budujemy podobną wersję m110ki :) trzymam kciuki!

In general zauważam, że chałupa się robi bardzo duża. Tego nie widać w projekcie ani potem na wylanym fundamencie [łaziłem i mierzyłem bo myśląłem, że się wszyscy pomylili i za mało wymierzone, wykopane, zalane] a potem jak już się pojawiają ściany działowe pokazuje się szeroki korytarz, wielki salon.

Na minus [mały bo poradziliśmy sobie z tym ale jednak] to mam wrązenie, że mało ustawna łazienka [jeśli ktoś robi wariant z wanną a nie brodzikiem], oraz mało ustawna kuchnia aczkolwiek tu trochę sam sobie narobiłem problemów bo uparłem się na drugie okno w kuchni.

postaram się jakieś foty zapodać i może ożywimy wątek ;)

nikt nie odpowie na pytanie odnośnie kosztów? to może ja zacznę, mogę podzielić się jedynie kosztami związanymi z fundamentami bo tyle zdołałam zrobić w tym roku, więc

geodeta 650zł

deski do tyczenia- 80zł

beton B15 z pompa- 6240zł (24m3 kupowałam po promocji za około 248zł za 1m3)

bloczki 1450szt- 3440zl(u mnie 6warstw, 2.35zł za sztukę bez faktury oczywiście)

stal- #6 80kg i #12 360kg-1280zl

zaprawa -żwir,cementu 1.5tony,wapno około 870zł

izolacja- 370zł (czarna folia,dysperbit )

ocieplenie- 1220zł(styropian 10cm,zaprawa,siatka)

piach do srodka -1680zł(180ton)

koparka-550zł(ściagnięcie humusu i jeszcze inne prace)

kierownik budowy- 1000zł

RAZEM 17.380 BEZ ROBOCIZNY

• 2 weeks później...
Hmm mam takie pytanko.. czy trzeba murować fundamenty z bloczków czy można zrobić szalunek i zalać betonem ??:cool:

Ja murowałem ale nie widzę przeciwwskazań do lania , odsyłam np. do http://forum.budujemydom.pl/Beton-czy-bloczki-fundamentowe-t1119.html

http://esto.katalog-czesci.info/4_25014_0.html