Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obecny stan u mnie to położona dachówka na deski i papę, rozprowadzony prąd no i tynki chciałbym jeszcze teraz położyć póki pogoda daje radę mniej więcej.

Chata spora no - na projekcie patrzyłem zawsze na parter i parter a teraz jak widzę ile tego jest to ciężko ogarnąć. Aczkolwiek planuję mieszkać tylko na dole a na górze mieć uber strych.] więc póki co problem strychu to głównie problem ocieplenia.

Stolarka oczywiście tymczasowa :)

http://imageshack.us/photo/my-images/821/preview1q.png/

• Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam teraz możliwości dodania fot - nie mój komp. Przy okazji dodam.

Tynki już zrobione a pogoda jak narazie idealna. Dachówka już położona (Rupp Sirius13) Wiem, że najlepiej tynkować pewnie w ciepłą wiosnę i zostawić dom na trochę czasu ale tak mi się ułożyło że specjalnie nie mogę z tym czekać. Farta i tak miałem największego z więźbą i deskowaniem bo ani razu nie padało ;)

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Ładnie wygląda :) A można zapytać dlaczego taki dach nad garażem? nie zauważyłem podniesienia ściany kolankowej a wiem, że niektóre realizacja zakładają przy podniesieniu ściany pralnię czy coś innego w pomieszczeniu nad garażem przy takim zadaszeniu.

U mnie tynki schną, szykują się instalacje, w połowie lutego posadzki.

Ładnie wygląda :) A można zapytać dlaczego taki dach nad garażem? nie zauważyłem podniesienia ściany kolankowej a wiem, że niektóre realizacja zakładają przy podniesieniu ściany pralnię czy coś innego w pomieszczeniu nad garażem przy takim zadaszeniu.

U mnie tynki schną, szykują się instalacje, w połowie lutego posadzki.

Czy ten dach nad garażem to dlatego że takie dostaliście warunki zabudowy ze ma byc 30 stopni a nad garazem jest 20??

Bo ja takie dostalem warunki zabudowy ze miedzy 30 a 45 stopni ma byc dach :D i zlozylismy drugi wniosek że chcemy miedzy 20 a 30 stopni ;) bo projektant ktory robi adaptacje powiedzial ze inaczej bedzie tez trzeba przerabiac dach nad garazem :)

Wykonaliśmy taki dach ponieważ takie były wymogi planu zagospodarowania przestrzennego. "Dach symetryczny 2 - spadzisty. Nie podnosiłem ściany kolankowej w garażu, na podwieszanym sufitem planuję umieści wszelkiej maści butle i zbiorniki. Nie potrzebna mi dodatkowa przestrzeń, domek okazuję się i tak za duży :D

U mnie tak wygląda: Stryszek zrobiony, okna profil 3-szybowy wstawione, dogrzewamy domek piecykiem, a dachówki przybywa.

[ATTACH=CONFIG]94685[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]94686[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]94687[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]94688[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]94689[/ATTACH]

Witam, dom prezentuje się ładnie. Jeżeli możesz to napisz jakiej firmy wstawiłeś okna, jaki kolor oraz jakie planujesz ogrzewanie (jakiej firmy piec) i jaka grubość wełny na poddaszu. Pozdrawiam Zbyszek.

Okna w kolorze złoty dąb, profil niemiecki KBE, okucia ROTO. Ogrzewanie gazowe, zastanawiałem się nad Vaillantem, ale decyzji jeszcze nie ma. Jeżeli chodzi o poddasze to będzie ono nieużytkowe, ale w przyszłości chciałbym je zaadoptować. Więc chcę ocieplić tylko strop. Tutaj myślałem o legarach i ułożeniu między nimi wełny o grubości 15cm. Na to pójdą płyty OSB i uzyskam podłogę po której będzie można chodzić. Jeżeli zajdzie konieczność, to wełnę można zdjąć i wykorzystać na ocieplenie dachu, a wtedy na strop pójdzie wylewka wyrównująca. A może macie inne pomysły?

U mnie instalator zaproponował DeDetrich MCR II 24 - tak wynikło mu z obliczeń na podłogówkę i kaloryfery. Z zasobnikiem 150l - podaję dla porównania. Miałem też na początku opcję na Valianta ale nie wiem czy tak drogi piec się zwróci po prostu.

U mnie powoli instalacje i ocieplenia.

Piotrus - czy taki piecyk długo trzyma ciepło po nagrzaniu? Kombinuję nad czymś podobnym tym bardziej, że mam stos obrzynów i resztek po dachu.

Co do wylewki na poddaszu - zakładam że chodzi Ci o poddasze czyli to co zaraz nad parterem - mam też poddasze w planach używać jako strych [ze składanymi schodami z dołu z korytarza] ale wylewki robię od razu - po prostu mam kumpla który tak nie zrobił i jak naszło go na wylewki piętra gdy już mieszkał kilka lat to wszędzie właściwie miał syf. Lepiej IMO zrobić od razu. Planuję zrobić wylewkę na 10cm styro utwardzonego a dach ocieplić po skosach i wieszakach [mam więźbę bezstolcową] wełną i opakowac to folią - po budowie wkręcę sobie na to kantówkę czy cokolwiek. Wg tego pomysłu powietrze na strychu nie będzie miało jak uciekac a nieruchome powietrze to dość dobry izolator.

Edytowane przez razenkranc

Ja też palę w piecyku pozostałości z więźby i deskowania. Naprawdę jest tego dużo, a przy okazji osuszą się mury. Przynajmniej raz na godzinę trzeba dołożyć drewna, żeby ogień nie wygasł. Uzyskałem temperaturę 11 stopni, a w ostatnim pokoju 7 stopni. Muszę sprawdzić jeszcze, jak będzie gdy się będzie grzało od rana. Na razie to grzeję sobie tylko popołudniami.

Jeżeli chodzi o podłogę na poddaszu, to w przypadku jego adaptacji nie musisz docieplać stropu. Jednak ja chcę zrobić podobnie. Zamiast wylewki będą płyty OSB, na które będzie można później kłaść panele czy płytki. Nie chcę dawać dodatkowego obciążenia w postaci betonu. Natomiast skosy na razie odłożę, może się kiedyś dociepli jak fundusze pozwolą.

Razenkranc a jakie instalacje robisz przed tynkami? Chodzi mi o instalacje wodno-kanalizacyjne.

• 2 weeks później...

Koszt blachodachówki przy tak prostym dachu będzie podobny do dachówki cementowej (przy założeniu że rezygnujesz z dachówek krawędziowych na rzecz obróbek blacharskich) natomiast koszt najtańszej dachówki ceramicznej (czyt. Roben) to kilka tysięcy więcej. Inne dachówki ceramiczne to kolejne kilka, kilkanaście tysięcy więcej w zależności od producenta, powłoki (angoba, glazura) i koloru.

Osobiście mam zamiar pokryć dach panelem na rąbek stojący (najpewniej Ruukki Classic Premium) co powinno wyjść trochę taniej od Robena... aczkolwiek jako pracownik hurtowni budowlanej specjalizującej się w pokryciach dachowych będę miał bardzo przyjemne koszty takiego dachu :)

Edytowane przez zhvir

Ja mam dachówkę Koramic angoba szlachetna. Taka glazurowana powłoka oczywiście kosztuje więcej. Dachówka podstawowa kosztowała mnie 8 tys. natomiast pozostałe tj. skrajne, wentylacyjne, kominki i gąsiory aż 6 tys. A jest ich zdecydowanie mniej od podstawowej, jednak cenowo wyszło prawie po połowie. To jest minus dachówki ceramicznej, że za dodatki trzeba dużo płacić. Oczywiście do tej ceny należy doliczyć koszty robocizny.

Mimo wszystko polecam zdecydowanie dachówkę, jest to najlepsze krycie dachu.