Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś z szanownych Państwa zmieniał więźbę dachową w m110? Mój konstruktor zaproponował krokwie o grubości 20x8 (cm) bez ścianki stolcowej i jakichkolwiek podpór, tylko kleszcze i rozstaw krokwi co 80. Chciałbym zapytać jakie Wasze doświadczenia w zmianie więźby dachowej. Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Czy ktoś z szanownych Państwa zmieniał więźbę dachową w m110? Mój konstruktor zaproponował krokwie o grubości 20x8 (cm) bez ścianki stolcowej i jakichkolwiek podpór, tylko kleszcze i rozstaw krokwi co 80. Chciałbym zapytać jakie Wasze doświadczenia w zmianie więźby dachowej. Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Witam,

czy mógłbyś jeszcze napisać jakim materiałem będziesz krył dach

Racja - ważna sprawa - chciałbym zapewnić pełne poszycie (OSB lub deski) a potem prawdopodobnie dachówka.

Kiedyś dostałem podobne pytanie. Na początek chciałbym zaznaczyć, że nie jestem specjalistą a poniżej prezentuje tylko moje przemyslenia

Co do dachu my zostawiamy dach zgodnie z projektem. Projektant przewidział dwie murłaty 12/12 na rysunku stropu przez całą długość stropu (swoją drogą źle opisane, ponieważ powinny się nazywać podwaliny) oraz dwie przymocowane do konstrukcji dachu. Między te "murłaty" wstawia słupki 6/12 podpierające każdą krokiew. Zabieg ten miał pewnie służyć zapobieganiu uginania się dachu i rozpychaniu ścian kolankowych. Im mniejszy kąt nachylenia tym składowa siły X jest większa tzn siła rozpychająca murłaty a tym samym ściany kolankowe na boki jest większa (aby temu zapobiegać robi się wieniec). Natomiast kiedy kąt nachylenia dachu rośnie to rośnie głównie składowa Y siły. Moim zdaniem pogrubienie krokwi faktycznie dosztywni konstrukcje natomiast nie zmieni składowej X która będzie dużo większa po usunięciu podpór. To taka moja mała dygresja :D

Może gdyby użyć blacho-dachówkę, która jest znacznie lżejsza od dachówek ceramicznych czy betonowych(cementowych), taki zabieg nie byłby taki groźny. Natomiast należy pamiętać, że mieszkamy w strefie klimatu umiarkowanego i od czasu do czasu tony śniegu będą dociążać nam dach....

Ja osobiście bałem się ruszać konstrukcji dachu (moim zdaniem najbardziej newralgicznej części domu) dlatego pozostałem przy standardzie.

Też nie jestem specjalistą ale staram się "myśleć" (może czasem za dużo i źłe :) ) Nie widziałem nigdzie dachu o takim rozstawie krokwi więc ciężko mi sobie wyobrazić jak to będzie u mnie, dlatego pytam. Kąt dachu to 35 stopni. Architekt sam zaproponował usunięcie ścianki stolcowej, ale nie spodziewałem się ze nie będzie żadnych podpór. tylko murłata, krokwie i kleszcze lub jętki. A przy zmianie kąta to krokiew nad kuchnią będzie miała 8,5 metra a to chyba sporo.

Też nie jestem specjalistą ale staram się "myśleć" (może czasem za dużo i źłe :) ) Nie widziałem nigdzie dachu o takim rozstawie krokwi więc ciężko mi sobie wyobrazić jak to będzie u mnie, dlatego pytam. Kąt dachu to 35 stopni. Architekt sam zaproponował usunięcie ścianki stolcowej, ale nie spodziewałem się ze nie będzie żadnych podpór. tylko murłata, krokwie i kleszcze lub jętki. A przy zmianie kąta to krokiew nad kuchnią będzie miała 8,5 metra a to chyba sporo.

Ja dobrze pamiętam to w projekcie standardowym nie było również żelbetowych słupków w ścianie kolankowej nad kuchnia.

Witam!

U mnie są krokwie 18/8 co 90 cm i kleszcze po dwie na jedną krokiew

płatwie 24/20 i 4x słupy 20/20

Edytowane przez fedzbi

Ja puściłem z jednej i z drugiej strony budynku murłaty na całej długości również nad kuchnią a pod murłatą podmurowałem ściankę, tak że w okół mam ściankę na trzy pustaki plus wieniec i murłata, a nad kuchnią 4 pustaki i murłata.

Edytowane przez fedzbi

Informacja dla (aquariusmax). Jeżeli chodzi o więźbę nad garażem .... mój garaż jest na dwa samochody o wymiarach 7m po zewn. szer./ 9 m po zew. dł. Z tyłu garażu pomieszczenie gospodarcze i kotłownia. W projekcie Konrad umieścił dwa heby na których miały stanąć podpory pod krokwie. Obecny koszt hebów to około 6.000 zł plus transport i dźwig. Mój kierbud wymyślił kratownicę sporządzoną na budowie. Wygląda to tak, że krokwie które były zakupione pozostały, zostały tylko domówione kantówki o wymiarach 6x18 x9,20 x 16 szt oraz 8x14x6,10 x 8 szt koszt 2,137 m3 x 780 zł = 1.667 zł. Zysk można łatwo obliczyć tym bardziej, że kratownicę cieśle zrobili w cenie całej więźby dachowej bez dodatkowych dopłat. Wrażenie jest takie jakby kratownica wytrzymała dwa razy tyle co więźba nad domem(choć nad domem więźbę mam przewymiarowaną) i pewnie tak jest.

P1000648.jpg

P1000654.jpg

P1000656.jpg

P1000651.jpg

IMGP1649.jpg

Edytowane przez fedzbi

tak właśnie myślałem że zbliżone kąty do określonych przeze mnie jedynie chyba masz nieco podniesioną ściankę kolankową względem oryginalnego projektu... Twoje zdjęcia utwierdziły mnie w przekonaniu że dobrze wybrałem nachylenie obu dachów

btw poniżej moja wizualizacja z trochę innym dachem nad garażem (tzw. trzecia droga)

m110A revitalize 082.jpg

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.

Od jakiegoś czasu obserwuję ten wątek ponieważ jestem zainteresowany budową M-110.

Mam kilka pomysłów na zmiany, które obecnie symuluję. Zaplanowałem sobie wybudować domek bez ponoszenia zbędnych kosztów (np. nie chcę kominka, więc planuję uprościć komin). Mam nadzieję, że wspólnie z wami będzie można zaplanować domek tak aby wyszło jak najkorzystniej.

btw poniżej moja wizualizacja z trochę innym dachem nad garażem (tzw. trzecia droga)

[ATTACH=CONFIG]100872[/ATTACH]

Czy można wiedzieć w jakim programie zrobiłeś tą wizualizację? - jest świetna.

Czy planujesz dom z dachem z czarnej blachy? - czy taki dach będzie dużo tańszy niż z dachówki?

Wizualizacja tworzona w programie ArCon (kiedyś była dostępna z jakąś gazetką darmowa wersja).

Tak jak już wcześniej napisałem planuję dach pokryć panelem na rąbek stojący Ruukki Classic Premium w kolorze grafitowym R-23 lub mniej prawdopodobne jasnoszarym R-22. Jest to oczywiście blacha powlekana. Wyróżnia sie 50-letnią gwarancją, wytłaczaną strukturą zwiększającą sztywność arkusza oraz włókniną od spodu arkusza zwiększającą izolację akustyczną oraz spełniającą funkcję powłoki antykondensacyjnej. Jest to chyba najdroższy produkt z blach stalowych na rynku, jednak po porównaniu np. do dachówek ceramicznych Robena powinno całościowo wyjść w podobnej cenie. Jak tylko dostanę od projektantki adaptującej z powrotem projekt domu to zrobię wyceny porównawcze obu wariantów.

Co do kominka, to ja bym raczej nie kasował, chyba że budujesz dom pasywny ;)

A poniżej druga strona domu, gdzie żona zażyczyła sobie duży ryzalit (wykusz) i całkowicie zadaszony taras

125.jpg 124.jpg

Razenkranc a jakie instalacje robisz przed tynkami? Chodzi mi o instalacje wodno-kanalizacyjne.

Przepraszam za lag odpowiadania: przed tynkami robiłem tylko prąd. Tynki zrobione już mam od listopada i teraz już są pięknie podeschnięte. Instalator wykuł sobie podejścia pod grzejniki i wodę - potem się to załata masą tynkarską i tyle.

Apropos więźb. Mam też 35 stopni na wieszakach ale nie zrobiłem ściany stolcowej tej 50cm od ścian. Budowlaniec mi tylko wykona ściankę stolcową właśnie nad kuchnią tam gdzie krokwie są najdłuższe. Narazie dach [odeskowany i pokryty dachówką - RuppCeramika] stoi i nic się złego nie dzieje. Ale daliście mi trochę do myślenia i zadzwonię jutro do Konrada dopytać temat tej ściany. Architekt który robił mi adaptację uspokaja, że dachy są liczone ze sporym zapasem i nic nie powinno się wydarzyć ale strzeżonego...

@noopik: czy konstruktor zaproponował Ci usunięcie ścianki stolcowej na podstawie obliczeń zakładam? Czyli że taki dach powinien spokojnie pracować i bez tej ścianki?

Ja dostałem jedna propozycje za 5200zł z transportem za całość

Fundament:

ok 350 gotowych strzemion (fi 6) po 70 gr każde = 245 zł

pręty fi 12 1250 z transportem

Strop:

materiał wg projektu ( tej tabelki) 2950 zł z transportem + gotowe strzemiona ok 350 zł

Suma stali na dom ok 4800 zł brutto

• 3 weeks później...

nikt się nie odzywa to ja pierwszy :) obecnie jest już prawie wszystko gotowe pod pozwolenie na budowę, zostały tylko badania geologiczne które się trochę przeciągnęły bo na niewielkiej części działki po zimie stała woda :/ cóż ostatnio całkiem mało pada na pomorzu więc jest szansa że geolog sprawdzi w końcu teren

mam nadzieję że nie będę miał za dużo roboty w związku z tą stojącą wodą

edit: a ja przy okazji zapytam tych którzy kończą swoje budowy i mają gaz czy wybrali już kocioł? jedno- czy dwufunkcyjny? jest ktoś kto ma się czym pochwalić?

edit2: wrzucajcie też nowe zdjęcia najlepiej z wykończoną elewacją ;)

Edytowane przez zhvir

U mnie sprawa wygląda tak że na jesień fundamenty miałem zakończone, piach się do wiosny ładnie uklepał około 10 cm.

W sobotę murarz rusza z murami do góry :) Potem strop TeriVa i więźba dachowa - taki plan na ten rok.

Na szczęście przymrozki się już skończyły, wiec sezon na budowę uważam za otwarty :D

• 2 weeks później...