Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ziemia rolna 300 m. ale sprzedana jako budowlana na współwła

Izabela Wawrzeń

Recommended Posts

witam

mam pytanie mam ziemie rolną w mieście, a ponieważ nie ma planu zagospodarowania przestrzennego geodeta poradził mi abym wydzielił ziemie 300 m 2 i sprzedał na współwłasność ale jak to zrobić jak dac ogłoszenie, że co sprzedaje ziemie rolną czy budowlaną wiadomo, że w tych dwóch przypadkach przedział cenowy :roll: ,mam wydzieloną nawet droge dojazdową więc chciałbym sprzedać tą ziemie pod budowe[/b]

Od 01.01.2009r. wszystkie grunty rolne w granicach administracyjnych miast z ustawy są „odrolnione” (nowela Ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych).

Jeśli dla danego terenu (gruntu) zostanie wydane WZ, to działka taka ma „status budowlanej”.

sSiwy12

czyli złozyc wniosek o WZ na ten teren 3000 m? tz. tak naprawde wolałbym np wydzielić 2 działki po 1500 lub kilka po 1000 bo wsumie mam 1h ale sugeruje się podpowiedzią geodety żeby wydzielic 3000 m na współwłasność sprzedać

jak do tego się zabrać , byłem w Urzędzie miasta to powiedzieli mi ze ten teren nie ma planu zagospodarowania i w najbliższym czasie nie będzie dojazd do tych ziem byłby drogą wewnetrzną która jest już wytyczona geodezyjnie i ja tam mieszkam więc nowy kupujący byłby moim sąsiadem

sSiwy12

czyli złozyc wniosek o WZ na ten teren 3000 m? tz. tak naprawde wolałbym np wydzielić 2 działki po 1500 lub kilka po 1000 bo wsumie mam 1h ale sugeruje się podpowiedzią geodety żeby wydzielic 3000 m na współwłasność sprzedać

jak do tego się zabrać , byłem w Urzędzie miasta to powiedzieli mi ze ten teren nie ma planu zagospodarowania i w najbliższym czasie nie będzie dojazd do tych ziem byłby drogą wewnetrzną która jest już wytyczona geodezyjnie i ja tam mieszkam więc nowy kupujący byłby moim sąsiadem

Nie mozesz sobie dzielic tak jak chcesz, jesli nie ma planu badz WZ to jestes ograniczony podzialem rolnym, ktory nie zezwala na wydzielenie mniej niz 3000m2. Geodeta ma po czesci racje, moglbys sprzedac 50% nieruchomoeci i wowczas wystapic do sadu o zniesienie wspolwlasnosci, ale tutaj sad i tak zasiegnie opinii wojta badz burmistrza i ten pewnie nie zezwoli na podzial. Wowczas zniesienie wspolwlasnosci nastapi za splata, a tobie o to przeciez nie chodzi. Tak wiec wystap o WZ na budowe dwoch domow i podziel pozniej dzialke w trybie zwyklym na 2 po 1500m2. Pytanie tylko czy dostaniesz to WZ.