Izabela Wawrzeń 13.04.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 witam mam pytanie mam ziemie rolną w mieście, a ponieważ nie ma planu zagospodarowania przestrzennego geodeta poradził mi abym wydzielił ziemie 300 m 2 i sprzedał na współwłasność ale jak to zrobić jak dac ogłoszenie, że co sprzedaje ziemie rolną czy budowlaną wiadomo, że w tych dwóch przypadkach przedział cenowy ,mam wydzieloną nawet droge dojazdową więc chciałbym sprzedać tą ziemie pod budowe[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.04.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Obawiam się, że liczy się to co w papierach (w rejestrze gruntów i PZP) Ponieważ nie ma pzp - działka nie jest budowlana. 300 mkw to trochę mało...A może po prostu odrolnij przed sprzedażą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 13.04.2009 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 pomyłka to ziemia to 3000 m2, a miałbym wydzielic z 1h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 13.04.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 a czy ktoś się oriętuje czy obecnie odrolnienie jest płątne i ile się czeka na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 13.04.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Skoro nie ma planu, to można jeszcze wystąpić o warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.04.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Od 01.01.2009r. wszystkie grunty rolne w granicach administracyjnych miast z ustawy są „odrolnione” (nowela Ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych).Jeśli dla danego terenu (gruntu) zostanie wydane WZ, to działka taka ma „status budowlanej”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 14.04.2009 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 sSiwy12czyli złozyc wniosek o WZ na ten teren 3000 m? tz. tak naprawde wolałbym np wydzielić 2 działki po 1500 lub kilka po 1000 bo wsumie mam 1h ale sugeruje się podpowiedzią geodety żeby wydzielic 3000 m na współwłasność sprzedać jak do tego się zabrać , byłem w Urzędzie miasta to powiedzieli mi ze ten teren nie ma planu zagospodarowania i w najbliższym czasie nie będzie dojazd do tych ziem byłby drogą wewnetrzną która jest już wytyczona geodezyjnie i ja tam mieszkam więc nowy kupujący byłby moim sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 17.04.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 sSiwy12 czyli złozyc wniosek o WZ na ten teren 3000 m? tz. tak naprawde wolałbym np wydzielić 2 działki po 1500 lub kilka po 1000 bo wsumie mam 1h ale sugeruje się podpowiedzią geodety żeby wydzielic 3000 m na współwłasność sprzedać jak do tego się zabrać , byłem w Urzędzie miasta to powiedzieli mi ze ten teren nie ma planu zagospodarowania i w najbliższym czasie nie będzie dojazd do tych ziem byłby drogą wewnetrzną która jest już wytyczona geodezyjnie i ja tam mieszkam więc nowy kupujący byłby moim sąsiadem Nie mozesz sobie dzielic tak jak chcesz, jesli nie ma planu badz WZ to jestes ograniczony podzialem rolnym, ktory nie zezwala na wydzielenie mniej niz 3000m2. Geodeta ma po czesci racje, moglbys sprzedac 50% nieruchomoeci i wowczas wystapic do sadu o zniesienie wspolwlasnosci, ale tutaj sad i tak zasiegnie opinii wojta badz burmistrza i ten pewnie nie zezwoli na podzial. Wowczas zniesienie wspolwlasnosci nastapi za splata, a tobie o to przeciez nie chodzi. Tak wiec wystap o WZ na budowe dwoch domow i podziel pozniej dzialke w trybie zwyklym na 2 po 1500m2. Pytanie tylko czy dostaniesz to WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 18.04.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Myślę, że jeżeli autorka wątku ma wybudowany dom po sąsiedzku, to dostanie WZ - jak wynika z wątku są spełnione warunki: droga dojazdowa, sąsiednia działka zabudowana, no i zapewne są media, skoro jest dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts