malysmok 16.10.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dla tych co mają takie UPS z kotłem gazowym z pompą cyrkulacyjną.Jak długo taki UPS, mniej wiecej podtrzyma prace kotla z pompa?U mnie we wsi zdarzaja sie dosyc czesto awarie sieci trwajace ponad 1h Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 16.10.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 A ja kupiłem inwerter orvaldi z funkcją ups - o taki. Można podłączyć aku ponoć nawet do 200Ah. Chciałem taki z dużym aku, bo u nas jak wyłączają prąd, to na dobre (zwykle z powodu awarii po duużej burzy, czyli czasem i kilkanaście godzin). A ponieważ instalacja na pexach, grzejniki alu (mała pojemność), to dla komfortu chcę coś, co wytrzyma naprawdę długo. A dodatkowo może i zrobię podtrzymanie jakiegoś obwodu (może światło jakieś)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.10.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dla tych co mają takie UPS z kotłem gazowym z pompą cyrkulacyjną. Jak długo taki UPS, mniej wiecej podtrzyma prace kotla z pompa? U mnie we wsi zdarzaja sie dosyc czesto awarie sieci trwajace ponad 1h Pozdrawiam, Wszystko zależy od bilansu Twojego systemu c.o. - policz ile prądu spożywa Twój kocioł wraz z pompkami i do tego dobierz odpowiednią moc UPSa w stosunku do zakładanego czasu podtrzymania po zaniku zasilania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 16.10.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dla tych co mają takie UPS z kotłem gazowym z pompą cyrkulacyjną. Jak długo taki UPS, mniej wiecej podtrzyma prace kotla z pompa? U mnie we wsi zdarzaja sie dosyc czesto awarie sieci trwajace ponad 1h Pozdrawiam, Mam co prawda ups przy kotle węglowym ale przy dwóch pompach grandfoos i załączaniu się ich co kilkanaście a potem kilkadziesiąt minut zasilanie awaryjne z aku samochodowego 42 Ah starcza spokojnie na kilkanaście godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 16.10.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 ... pompach grandfoos ... WTF :? To kolejny produkt w stylu Adibras / Panasonix ? A na poważnie - jaki ups masz i ile żrą Ci pompki, oraz motoreduktor? Mam podobną konfigurację, ale 3 pompki w układzie i zastanawiam się, jaki UPS muszę zamontować, aby mi się to mogło utrzymać przez 10 h minimum... Wg mojego hydry potrzebuję 1,5 kW mocy, aby to obsłużyć jednocześnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.10.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 A na poważnie - jaki ups masz i ile żrą Ci pompki, oraz motoreduktor? Mam podobną konfigurację, ale 3 pompki w układzie i zastanawiam się, jaki UPS muszę zamontować, aby mi się to mogło utrzymać przez 10 h minimum... Wg mojego hydry potrzebuję 1,5 kW mocy, aby to obsłużyć jednocześnie... Jeśli Twój hydraulik się nie myli to... żaden UPS nie uciągnie Twojego układu. Pozostaje Ci jedynie agregat. Zakładając, że z bilansu mocy wyszło Ci zapotrzebowanie ~100W i chcesz to zasilić awaryjnie przez 10h to musisz zastosować akumulator rzędu 100-120Ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 16.10.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 A na poważnie - jaki ups masz i ile żrą Ci pompki, oraz motoreduktor? Mam podobną konfigurację, ale 3 pompki w układzie i zastanawiam się, jaki UPS muszę zamontować, aby mi się to mogło utrzymać przez 10 h minimum... Wg mojego hydry potrzebuję 1,5 kW mocy, aby to obsłużyć jednocześnie... 1,5kW Bez przesady tyle to piec potrzebuje w przypadku odpalenia zapalarki. podczas pracy normalnej (elektronika i motoreduktor) to ok max 100W. Zwróć uwagę, że motoreduktor (podajnik pieca) włącza się co jakiś czas a nie pracuje w trybie ciągłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 17.10.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 ... pompach grandfoos ... WTF :? To kolejny produkt w stylu Adibras / Panasonix ? A na poważnie - jaki ups masz i ile żrą Ci pompki, oraz motoreduktor? Mam podobną konfigurację, ale 3 pompki w układzie i zastanawiam się, jaki UPS muszę zamontować, aby mi się to mogło utrzymać przez 10 h minimum... Wg mojego hydry potrzebuję 1,5 kW mocy, aby to obsłużyć jednocześnie... Oczywiście przekręciłem chyba nazwę chodziło o markowe pompy bodajże grundfos. Co do pieca to mam dolnego spalania bez dmuchaw i podajników więc zasilać musze tylko dwie pompki. Jedna na 3 biegu bieże chyba 60 W a druga na pierwszym biegu 15 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.10.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Żaden normalny UPS nie uciągnie silnika napędzającego motoreduktor. Prąd rozruchowy takiego silnika to około 400-600% prądu nominalnego.Ten krótki "impuls prądowy" powoduje zadziałanie zabezpieczeń przeciążeniowych w UPS i wyłączenie go. Reasumując, układ rezerwowy z UPS można zastosować jedynie do zasilania pompek obiegowych i ewentualnie elektroniki pieca CO. Jeśli masz obciążenie rzędu 100W to UPS można brać pod uwagę, jeśli dużo więcej (>200-300W) to trzeba się poważnie zastanowić nad celowością takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 19.10.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Żaden normalny UPS nie uciągnie silnika napędzającego motoreduktor. Prąd rozruchowy takiego silnika to około 400-600% prądu nominalnego. Ten krótki "impuls prądowy" powoduje zadziałanie zabezpieczeń przeciążeniowych w UPS i wyłączenie go. Reasumując, układ rezerwowy z UPS można zastosować jedynie do zasilania pompek obiegowych i ewentualnie elektroniki pieca CO. Jeśli masz obciążenie rzędu 100W to UPS można brać pod uwagę, jeśli dużo więcej (>200-300W) to trzeba się poważnie zastanowić nad celowością takiego rozwiązania. Witam. Mam u siebie UPS-a 2200VA Smart APC i piec kostrzewy Pellet Fuzzy Logic 15kW. Jest tam silnik z motoreduktorem przy podajniku ślimakowym. W momencie włączania się podajnika na wskaźniku obciążenia UPS-a zapala się jedna diodka z 5 czyli obciążenie chwilowe 1/5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.10.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Masz UPS o mocy 2200VA... a tutaj przedmówcy kombinują ze zwykłymi "normalnymi" komputerowymi o mocy rzędu 300-500VA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.10.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Nie wiem do kogo pijesz, kolego, ale jeśli chodzi o mnie, to ja nie kombinuję z PC-towym UPSem, bo już dawno to stwierdziłem, że pójdzie z dymem szybciej, niż wypowiem zdrowaśkę Myślałem nad przetwornicą 1,5kW lub większą z funkcją UPS-a, ale póki co nie mam kasy na taki sprzęcior :/ Sama przetwornica to ok. 1000 PLN, a do tego jeszcze trzeba aku dobry, który też swoje kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 20.10.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Masz UPS o mocy 2200VA... a tutaj przedmówcy kombinują ze zwykłymi "normalnymi" komputerowymi o mocy rzędu 300-500VA. Witam. Fakt. Mój nie jest normalny . Waży ok 50kg, ale jest jak najbardziej przeznaczony dla kompów. Kupiłem na Allegro. http://www.allegro.pl/item786465866_ups_apc_smart_2200va_1600wat_bardzo_dobre_baterie.html ... i jestem zadowolony z zakupu. Wczoraj otworzyłem sezon grzewczy. Przy samym motoreduktorze obciążenie jest 1/5. Przy działającej zapalarce 3/5. Na tym UPS-ie wisi jeszcze sterownik do kominka z płaszczem wodnym i pompą i pompa CO. ps. UPS-y 300-500VA służą do podtrzymania napięcia dla kompa na czas potrzebny dla zamknięcia systemu.... czyli parę minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.10.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dla bardzo wymagających i mających jeszcze trochę miejsca w kotłowni, to można też takie cuś: http://www.allegro.pl/item784323834_apc_silcon_80kw_mega_moc_polecam_gwarancja_faktura.html Ze 3-4 dni potrzyma jak nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.10.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Jeśli już sypiemy linkami to proponuję: http://www.allegro.pl/item773962652_230v_z_12v_awaryjny_zasilacz_ups_przetwornica.html + akumulator i mamy już niezłe zasilanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.10.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Jeszcze kilka linków i bedzie drugie allegro. Mam pytanie czy zwykły UPS taki do kompa może pracowac przy kotle gazowym ? Czy coś grozi pompkom. Dodam że nie chodzi mi podtrzymanie zasilania głównie przy krótko trwałych wyłaczeniach, mam ich sporo taki trwających kilka sekund do kilku minut. Nie zależy mi na pracy przy wiekszej awarii czyli kilku godzinach. Czy wpięcie kotła i zasilanie pomp z tej pseudo sinusoidy przy tak krótkich przerwach może być dla tych urządzeń szkodliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajacek 20.10.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam, to mój pierwszy post na forum . Mam kondensacyjny kocioł Junkersa. W mojej okolicy prądu często brak, zwłaszcza zimą. Pytanie: dlaczego UPS, a nie generator ze stabilizatorem napięcia? Sorki, nie jestem specjalistą. Właśnie zastanawiałem się nad zakupen takiego generatora, ale znalazłem temat UPSa. Wg mnie (laika) generator ma jedną cechę której nie ma UPS: jego czas pracy jest limitowany jedynie wielkością zbiornika paliwa... a to zawsze można dolać . A UPS... Co zrobicie, jak aku się wyczerpie? Więc dlaczego nie generator? A jeśli generator to jaki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.10.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 jajmar: na allegro nie podają linków, tylko od razu walą opisy Co do meritum, to szukaj takiego, który ma na wyjściu czysty sinus. Aproksymowany może (ale nie musi) zaszkodzić pompkom. Chciałbyś z powodu głupiego UPS-ka wymieniać co chwilę pompki? kajacek: witamy nowego forumowicza Generator i owszem, być może i na pewno ma przewagę nad UPSem pod kątem długości podtrzymania, ale ma kilka dość zasadniczych wad. Primo: trzeba go uruchamiać ręcznie, lub budować dość skomplikowany system autostartu na bazie przekaźników. Secundo: jest chałaśliwy i smrodliwy (spaliny). Tertio: trzeba zawsze pilnować, aby było paliwo pod ręką. UPSy są, jakby nie patrzeć, cichsze, bardziej bezobsługowe, szybciej startują i nie wymagają ingerencji w postaci uzupełniania paliwa. Od czasu do czasu warto tylko zrobić przegląd bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.10.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 IMO najlepszym rozwiązaniem problemu zasilania awaryjnego jest połączenie obu metod: na pierwszy ogień idzie UPS, który przy wyczerpaniu swoich możliwości wysyła sygnał startu do rozrusznika w generatorze, którego paliwo czerpane jest ze zbiornika jakiejś stacji paliw Kwestia potrzeb. Może wystarczy spora beczka na paliwo... Rolnicy często korzystają z takich beczek na przechowywanie paliwa do ciągników (a przynajmniej kiedyś tak było - cholera wi, jak teraz jest ). Zrobienie układu podawania paliwa z beczki raczej nie powinno być szczególnie trudne - pompka do paliwa jest wbudowana w generator, ino rurkę przełączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.10.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 IMO najlepszym rozwiązaniem problemu zasilania awaryjnego jest połączenie obu metod: na pierwszy ogień idzie UPS... Ja przed UPS włączam jeszcze Automatyczny Przełącznik Faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts