mnowak355 13.04.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 WitamMam taki problem. Rodzice przepisali na dzieci (mnie i brata) dom z działką. Przy "okazji" gromadzenia różnych dokumentów potrzebnych do notariusza okazało się że wielkość działki w księdze wieczystej jest inna (większa) niż aktualnie w rejestrze gruntów. Doszukałem się równoważnika zmian gruntowych który pomniejsza mi działkę (dokument z przełomu 70 i 80 lat) i znalazłem w geodezji podobny dla działki sąsiada w którym areału mu przybyło.Zaznaczam że nie chodzi o parę centymetrów kwadratowych ale o 2,5 ara przy mojej działce 33a więc chyba trochę.Poradźcie czy jest możliwość odtworzenia powierzchni działki z księgi wieczystej i jak należy się do tego zabrać. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.PS. okolice Krakowa więc gdyby jakiś geodeta był zainteresowany zapraszam.Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 14.04.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Przerabiałam ostatnio nieco podobny temat... Istotne pytanie - od jakiej powierzchni jest płacony podatek gruntowy? Ważne jest czy błąd znajduje się tylko i wyłącznie w dokumentach papierowych - tj. w rejestrze gruntów (czy równoważnik był źle zrobiony), czy też granice działki w terenie są źle oznakowane - niezgodnie ze stanem faktycznym. Jeżeli problem jest tylko na papierze i nie będzie się wiązał z fizycznym przestawianiem znaków granicznych to nie wiadomo czy warto sobie tym głowę zawracać - w rzeczywistości działka nie zmieni się a będziesz płacił większy podatek od gruntu (bo będzie większy areał) Jakie masz stosunki z tym sąsiadem, którego działka się powiększyła? Czy w terenie znajdują się graniczniki (kamienie graniczne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 19.04.2009 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 WitamPodatek gruntowy jest płacony od pomniejszonej powierzchni. Byłem w geodezji i znalazłem równoważnik zmian gruntowych który pomniejsza moją działkę i sprawdziłem działki sąsiednie i okazało się że powierzchnie jednej z działek sąsiednich zwiększyła się o prawie taką powierzchnię jakiej mi ubyło. działka jest ogrodzona z trzech stron i szczerze mówiąc nie ruszał bym tematu ( bo po co niszczyć ogrodzenia) ale chciałem wybudować dom w ogrodzie i na etapie WZ okazało się że moi sąsiedzi chcą mieć przestrzeń i nie wyrażają zgody na zabudowania w moim ogrodzie. Dlatego chciałbym mieć jakiś argument w ręce. W terenie nie ma graniczników (tzw. kamieni) Czy wiesz jak można (nie wiem jak się to fachowo nazywa) wznowić granice, ponowne rozgraniczenie tak aby wrócić do powierzchni którą mam w księdze wieczystej.Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 08.05.2009 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 ponawiam pytanie. Gdyby jakiś geodeta lub ktoś kto miał podobny problem był uprzejmy odpisać będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 09.05.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Z tego co piszesz to w księdze wieczystej masz mniej m2 niż w ewidencji gruntów więc nie wiem po co ci przywracanie stanu z księgi wieczystej? Równoważnik zmian gruntowych robi się w sytuacji niezgodności powierżchni w księdze i w rejestrze. Wynika z tego, że nie dokonano korekty na podstawie tego równoważnika. Można domniemywać, że jeśli równoważnik mówi o pomniejszeniu działki do powierzchni z KW to korekty należy dokonać w rejestrze gruntów. Najważniejsze teraz jaki jest stan granic. Można zakładać ,że było kiedyś robione rozgraniczenie z sąsiadem i przyjęto stan granicy zastanej załóżmy, że stan ten istnieje do dziś. Można też założyć ,że granice macie jeszcze zgodnie z rejestrem gruntów i należało by je skorygować. Niestety obawiam się,że na twoją niekorzyść. Tak czy inaczej sytuacja jest niekorzystna dla ciebie a nie dla sąsiada bo tobie trzeba odebrać aby daćsąsiadowi więc nie wiem po co zaczynać tę sprawę?. Chociaż jeśli masz zamiar się budować to lepiej robić to w stosunku do legalnych granic bo potem mogą byćproblemy i okna trzeba zamurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 10.05.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 WitamPrzepraszam marcin714 pomyliłem się, w KW powierzchnia mojej działki jest WIĘKSZA od tej z rejestru gruntów w geodezji i jak napisałem niezgodność to prawie 2,5 ara na moją niekorzyść. Chcę sprawę wyprostować żeby była zgodność. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts