Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PONOWNE ROZGRANICENIE NIERUCHOMOŚCI POTRZEBNY GEODETA

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem. Rodzice przepisali na dzieci (mnie i brata) dom z działką. Przy "okazji" gromadzenia różnych dokumentów potrzebnych do notariusza okazało się że wielkość działki w księdze wieczystej jest inna (większa) niż aktualnie w rejestrze gruntów. Doszukałem się równoważnika zmian gruntowych który pomniejsza mi działkę (dokument z przełomu 70 i 80 lat) i znalazłem w geodezji podobny dla działki sąsiada w którym areału mu przybyło.

Zaznaczam że nie chodzi o parę centymetrów kwadratowych ale o 2,5 ara przy mojej działce 33a więc chyba trochę.

Poradźcie czy jest możliwość odtworzenia powierzchni działki z księgi wieczystej i jak należy się do tego zabrać.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

PS. okolice Krakowa więc gdyby jakiś geodeta był zainteresowany zapraszam.

Marcin

Przerabiałam ostatnio nieco podobny temat... Istotne pytanie - od jakiej powierzchni jest płacony podatek gruntowy?

Ważne jest czy błąd znajduje się tylko i wyłącznie w dokumentach papierowych - tj. w rejestrze gruntów (czy równoważnik był źle zrobiony), czy też granice działki w terenie są źle oznakowane - niezgodnie ze stanem faktycznym.

Jeżeli problem jest tylko na papierze i nie będzie się wiązał z fizycznym przestawianiem znaków granicznych to nie wiadomo czy warto sobie tym głowę zawracać - w rzeczywistości działka nie zmieni się a będziesz płacił większy podatek od gruntu (bo będzie większy areał)

Jakie masz stosunki z tym sąsiadem, którego działka się powiększyła? Czy w terenie znajdują się graniczniki (kamienie graniczne)?

Witam

Podatek gruntowy jest płacony od pomniejszonej powierzchni.

Byłem w geodezji i znalazłem równoważnik zmian gruntowych który pomniejsza moją działkę i sprawdziłem działki sąsiednie i okazało się że powierzchnie jednej z działek sąsiednich zwiększyła się o prawie taką powierzchnię jakiej mi ubyło.

działka jest ogrodzona z trzech stron i szczerze mówiąc nie ruszał bym tematu ( bo po co niszczyć ogrodzenia) ale chciałem wybudować dom w ogrodzie i na etapie WZ okazało się że moi sąsiedzi chcą mieć przestrzeń i nie wyrażają zgody na zabudowania w moim ogrodzie. Dlatego chciałbym mieć jakiś argument w ręce.

W terenie nie ma graniczników (tzw. kamieni)

Czy wiesz jak można (nie wiem jak się to fachowo nazywa) wznowić granice, ponowne rozgraniczenie tak aby wrócić do powierzchni którą mam w księdze wieczystej.

Pozdrawiam Marcin

• 3 weeks później...

Z tego co piszesz to w księdze wieczystej masz mniej m2 niż w ewidencji gruntów więc nie wiem po co ci przywracanie stanu z księgi wieczystej?

Równoważnik zmian gruntowych robi się w sytuacji niezgodności powierżchni w księdze i w rejestrze. Wynika z tego, że nie dokonano korekty na podstawie tego równoważnika. Można domniemywać, że jeśli równoważnik mówi o pomniejszeniu działki do powierzchni z KW to korekty należy dokonać w rejestrze gruntów. Najważniejsze teraz jaki jest stan granic. Można zakładać ,że było kiedyś robione rozgraniczenie z sąsiadem i przyjęto stan granicy zastanej załóżmy, że stan ten istnieje do dziś. Można też założyć ,że granice macie jeszcze zgodnie z rejestrem gruntów i należało by je skorygować. Niestety obawiam się,że na twoją niekorzyść.

Tak czy inaczej sytuacja jest niekorzystna dla ciebie a nie dla sąsiada bo tobie trzeba odebrać aby daćsąsiadowi więc nie wiem po co zaczynać tę sprawę?. Chociaż jeśli masz zamiar się budować to lepiej robić to w stosunku do legalnych granic bo potem mogą byćproblemy i okna trzeba zamurować