Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawadnienie - zraszacz i linia kroplujaca w jednej sekcji

Recommended Posts

Witam, wlasnie czesc trawnika jest przerabiana na rabate, wiec jeden zraszacz staje sie zbedny (Pro-Spray Huntera) i chcialem w jego miejsce wstawic 6 m linii kroplujacej, kropliowniki co 40 cm. Macie doswiadczenie czy to bedzie dzialac? Teoretycznie bedzie, lini cisnienie nie bedzie robic roznicy (kroplowniki same sobie z tym daja rade) a i zabierze ona mniej wody niz dotychczasowy zraszacz, wiec powinno grac.

Działać pewnie będzie, ale system nawadniania projektuje się zakładając kilka sekcji nie tylko z powodów wydajności źródła ale także ilości dostarczanej wody. Linie kroplujące programuje się dla znacznie dłuższych czasów niż zraszacze.

Często 15minut pracy zraszacza wystarcza, a dla linii kroplującej ustawia się pół godziny minimum.

no właśnie dlatego zapytałem lekko ironicznie o to aż 6 metrów;) bo rabatka zdaje się ogromna.. jak już chcesz przerabiać tą sekcję to po prostu wepnij w przewód kilka mikrozraszaczy np takich: http://www.nawadnianie24.pl/szczegoly/3476/mikrozraszacz_90_l_h [link przykładowy co by mnie nikt nie posądzał o jakaś cichą propagandę]

A ja mam takie pytanie (pewnie proste ;-)

Czy mikrozraszacze, tudzież kroplowniki można zasilać z linii kroplującej czy powinno się pod to projektować odrębne sekcje?

jak przeczytasz powyzej, to nie bardzo, bowiem np. mikrozraszacze maja zupelnie inna wydajnosc jak linie kroplujace. Wlaczasz je na 20 minut a ni ena poltorej godziny...