Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament lany do gruntu czy "normalny" w szalunku

monikaa13

Recommended Posts

Na działce mamy glinę, twarda ale mokra, nic się nie obsypuje w razie czego.

Sąsiad zrobił wykop tylko na ławy. Tam dał geowłókninę i na to będzie lał beton, prosto do gruntu. Nie wiem czy sąsiad będzie w ogóle sciągał humus.

Nam architekt radzi zrobić normalnie w szalunkach, najlepiej pełny wykop. Mówi, że to o wiele lepiej.

Zastanawiamy się jaka jest różnica między takimi fundamentami. Czy ktoś doświadczony może coś doradzić.

Od początku wiedzieliśmy, że robimy pełny wykop ale teraz mamy wątpliwości. Czy glina to dobry materiał pod dom? Czy lepiej to usunąć i zasypać czymś lepszym? Mamy grunty klasy IVB.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja lalem w grunt, teren glinowaty, bez obsypywania, humus zdjety. Wychodzi duzo taniej i szybciej, nie ruszany grunt ma ta zalete, ze jest naturalnie ubity i przez to sztywny :)

No właśnie też tak myślimy ale nie wiemy czy dobrze. Architekt twierdzi, że glina jest za piaszczysta i za miękka, lepiej zdjąć, że wpije wodę itp. że lepszy w szalunkach.

Nam nie chodzi, żeby taniej tylko lepiej.

Gliny nie mamy dużo, dalej mamy piasek gliniasty i glinę piaszczystą :)

Przyznaję, że daliście mi do myślenia?!

Sąsiad zrobił wykop tylko na ławy. Tam dał geowłókninę i na to będzie lał ibeton, prosto do gruntu. Nie wiem czy sąsiad będzie w ogóle sciągał humus.

Nam architekt radzi zrobić normalnie w szalunkach, najlepiej pełny wykop. Mówi, że to o wiele lepiej.

Zastanawiamy się jaka jest różnica między takim fundamentami. Czy ktoś doświadczony może coś doradzić.

Od początku wiedzieliśmy, że robimy pełny wykop ale teraz mamy wątpliwości. Czy glina to dobry materiał pod dom? Czy lepiej to usunąć i zasypać czymś lepszym? Mamy grunty klasy IVB.

Ad czerwone:

wg projektu zapewne trzeba tak zrobić:

http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg

natomiast wersja sąsiada /bardzo popularna przyznaję/ to wlanie

betonu w wyryte w ziemi rowy o tym mniej więcej przekroju:

http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg

Sąsiad zrobił wykop tylko na ławy. Tam dał geowłókninę i na to będzie lał ibeton, prosto do gruntu. Nie wiem czy sąsiad będzie w ogóle sciągał humus.

Zastanawiamy się jaka jest różnica między takim fundamentami. Czy ktoś doświadczony może coś doradzić.

Ad czerwone:

wg projektu zapewne trzeba tak zrobić:

http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg

natomiast wersja sąsiada /bardzo popularna przyznaję/ to wlanie

betonu w wyryte w ziemi rowy o tym mniej więcej przekroju:

http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg

Dzięki za rysunki ale nie o to mi chodziło :D Wiem jak to wygląda i czym to się różni "fizycznie" ale mnie interesuje co jest lepsze, bezpieczniejsze itp.

O co chodzi z tym wklejaniem?

o to, że średnio co jakieś 2 tyg. pojawia się nowy wątek z tym samym pytaniem"Szalować, czy lać do gruntu" do znudzenia..... już się nawet nikomu nie chce przypominać, ze istnieje tu coś takiego jak wyszukiwarka :-?

I wklejany jest wyżej zamieszczony rysunek :wink:

Aha rozumiem :)

Ja wiem, że jest wyszukiwarka i że jest mnóstwo takich wątków. Nawet niektóre czytałam :lol: ale każdy problem jest inny jak wiadomo. A rysunku nie trzeba było wklejać, bo ja rozumiem jaka jest różnica między tymi fundamentami ale pytam się, który jest poprostu lepszy. Jeżeli lany do gruntu jest tak dobry i przy tym o wiele tańszy to dlaczego tyle osób robi w szalunku.

To są pytania, które mnie nurtują.

Aha rozumiem :)

Ja wiem, że jest wyszukiwarka i że jest mnóstwo takich wątków. Nawet niektóre czytałam :lol: ale każdy problem jest inny jak wiadomo. A rysunku nie trzeba było wklejać, bo ja rozumiem jaka jest różnica między tymi fundamentami ale pytam się, który jest poprostu lepszy. Jeżeli lany do gruntu jest tak dobry i przy tym o wiele tańszy to dlaczego tyle osób robi w szalunku.

To są pytania, które mnie nurtują.

Bo nie mogli zrobić do gruntu;

Bo nie wiedzieli że można;

Bo chcieli mieć równe; :D

Bo majster zawsze tak robi, a już robi 30 lat;

Bo instynktownie czuli że takie są lepsze;

Bo ....

Współczuje Tobie tych rozterek, co to będzie później... :wink:

Ale to i tak nic bo jednemu forumowiczowi to śnią się fugi i gres... popękany :D

Pozdrawiam i życzę udanych decyzji

Czyli co, mam rozumieć, że lany do gruntu jest tak samo dobry jak w szalunkach, tak?

A gres to mi się śni już od dawna ale z przerwami. Zależy co akurat mam w głowie.

Moim zdaniem czyli inwestora, który dopiero raz w życiu był przy budowie fundamentów (przynajmniej jeśli chodzi o świadomość tego co się budowało), za to się naczytał na potęgę, to tak właśnie jest.

Oczywiście z zastrzeżeniem, że na wykonanie fundamentu do gruntu pozwalają warunki gruntowe, pogodowe i wykonane są poprawnie.

Czyli co, mam rozumieć, że lany do gruntu jest tak samo dobry jak w szalunkach, tak?

A gres to mi się śni już od dawna ale z przerwami. Zależy co akurat mam w głowie.

Jedyną zaletą lania betonu bezpośrednio w grunt jest to, że jest taniej. Dotyczy to także zdjęcia humusu, bo to trzeba zdjąć a później zasypać piaskiem.

Ja robiłem ławy w szalunkach po zdjęciu sporej warstwy gruntu spod domu (sam piasek do zasypania kosztował kilka tysięcy zł) ale wiem na czym stoi mój dom. Dodam jeszcze, że wiele osób strasznie się dziwiło co ja robię, przecież wystarczy wykopać rów i wlać beton.

Bardzo możliwe, że lanie betonu w grunt jest technologicznie dopuszczalne ale ja zrobiłem inaczej. Podobnie wykonałem pełne deskowanie dachu pod dachówkę, choć teoretycznie wystarczyłaby folia.

Przy laniu betonu bezpośrednio w grunt są różne pomysły na zabezpieczenie ścian wykopu. Jedni nic nie dają inni wykładają folią, znam też przypadek obłożenia ścian styropianem, itp.

... Architekt twierdzi, że taki fundament jest mniej wytrzymały poprostu. No i wody trochę pewnie też grunt wpije.

Architekt w tym przypadku nie ma racji, bo to, że ława fund. będzie miała nierówne powierzchnie ścian w niczym nie przeszkadza (nie mówię o wrażeniach estetycznych). Ważne jest zbrojenie i zachowanie wymiarów z projektu. Lanie betonu wprost do wykopu jest na pewno tańsze i jeśli warunki gruntowe na to pozwalają to właśnie tak bym zrobił.