Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa fundamentów - papa?!

monikaa13

Recommended Posts

Mój pomysł na izolację przeciwwilgotnościową i ciplną jest następujący:

Dom parterowy o długości fundamentów 60 m po zewnątrznej linii oraz 25 m wewnątrz budynku. Dom niepodpiwniczony, z założenia ma być ciepły.

Ława fundamentowa zaizolowana wyłącznie z góry (prawdopodobnie lana w grunt) za pomocą papy x2

Ściana fundamentowa z bloczków betonowych. Po dokładnym wyrównaniu ścian i zafugowaniu zostanie zagruntowana i pomalowana dysperbitem x2 lub izohanem x2 z dwóch stron (od wewnątrz i zewnątrz) i z góry. Następnie z góry przyjdzie papa termozgrzewana.

Ściana fundamentowa będzie ponad pozimem gruntu około 30 cm. do poziomu gruntu zostanie ułożona folia budowlana płaska w celu zabezpieczenia izolacji przeciwwilgotnościowej - rozważam również folię kubełkową, ale to chyba zbędny wydatek kasy)

Ściana nośna budynku - pierwsza warstwa to bloczki typu novomur lub isomur i reszta BK 600

Pdłoga na gruncie - chudziak kończy sięna wysokości ściany fundamentowej i posiada kontynuację izolacji przeciwwilgotnościowej w postaci papy termozgrzewalnej ze ściany fundamentowej, wyżej jest jakieś 20 cm styropianu i reszta podłogi.

Ocieplenie ścian zewnętrznej - rozpocznę od dołu zakładając ją ok 8 cm na ścianę fundamentową w dół.

Pozostałe 22 cm wykończę jakimś tynkiem cokołowym.

Dlaczego tak?

Ściana fundamentowa będzie dobrze zaizolowana przed wilgocią i tym samym zabezpieczona przed działaniem mrozu i wykruszaniem zaprawy.

Nie będzie konieczna izolacja terminczna ściany fundamentowej, gdyż izolacja podłogi na gruncie, bloczki izomur i izolacja termiczna ściany będą w ciągłości i nie będzie niebezpieczeństwa mostka termicznego. Poza tym koszty bloczka isomur a koszty dobrego styropianu z całą obróbką na ściany fundamentowe jest niższy.

Proszę o konstruktywne uwagi, bo to wszystko jeszcze prede mną.

Pozdrawiam'1

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to juz przechodzi ludzkie pojecie.... CO TO JEST??!!

Jezeli dobrze widze: sciana fundamentowa, na niej styropian, na tym klej z siatka.. i na tym izolacja???? a jak taka izolacja ma byc szczelna? przeciez od dolu, przy lawie nie ma izolacji przeciwwodnej, woda gruntowa dostanie sie do sciany fundamentu dolem....szczelina ktora powstala pomiedzy sciana fundamentu a styropianem.... izolacja jest szczelna kiedy jest ciagla... a nie przerwana.

Całkiem już zgłupiałem przeglądając tego posta. Wydawało mi się, ze już wiem jak robić ... a tu masz co teoria to obalona.

Fighter1983- negujesz dawanie styropianu bezpośrednio na ścianę fundamentową, a dopiero na to izolację. http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=posadowienie&sub=1

popatrz tam również przedstawiają taki sposób. Dla mnie to też dziwne, ale icopal to poważna firma więc chyba wiedzą co pokazują :)

Całkiem już zgłupiałem przeglądając tego posta. Wydawało mi się, ze już wiem jak robić ... a tu masz co teoria to obalona.

Fighter1983- negujesz dawanie styropianu bezpośrednio na ścianę fundamentową, a dopiero na to izolację. http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=posadowienie&sub=1

popatrz tam również przedstawiają taki sposób. Dla mnie to też dziwne, ale icopal to poważna firma więc chyba wiedzą co pokazują :)

Oczywiście, że można zachować ciągłość izolacji. I na tym rys. jest pokazane jak to zrobić. Izolacja pionowa łączy się z izolacja poziomą na ławie. Trudne, ale nie niewykonalne.

Trochępodbiję mój temat.

Szukam uzasadnienia lub zaprzecenia dla mojego pomysłu, który w dużej części realizuje założenia płyty fundamentowej.

Zaraz usłyszę, że dlaczego nie płyta fundamentowa, ale takie rozwiazanie chyba jest tańsze a poza tym bloczki jużdawno kupione.

Pozdrawiam!

Że co?

wg mnie niewykonalne na budowie... oczywiscie Icopal prezentuje tutaj sposob zachowania ciaglosci izolacji w przypadku umieszczenia w ten sposob materialu termoizolacyjnego. Ok, tak mozna zrobic.... majac wykop szerokoprzestrzenny i super dokladnego wykonawce. naturalnie rozwiazanie przedstawione jest na prostym odcinku fundamentu, z zalozeniem ze wszytsko jest rowne i od linijki. Komplikacje pojawiaja sie przy nierownosciach, i w narozach, ale oczywiscie - wszystko da sie zrobic...

Nie mniej jednak izolacja bezposrednio na bloczku czy wylanym fundamencie zadziala lepiej, pewniej, bezpieczniej. A przy takiej konfiguracji materialow do izolacji jak proponuje Icopal - taniej

• 1 month później...

Jak jest z tą folią kubełkową naprawde?

Bede miał XPS - 10 cm. Czy folia z kubełkami do wewnątrz zniszczy ten twardy materiał przesuwając sie po nim po zasypaniu piaskiem? Gdyby był sam ,,bitum" na fundamencie bez XPS- a i na to folia kubełkami do środka to może troche pewnie by zniszczył ale jak bedzie twardy XPS?

A moze dać zwykłą folię budowlaną zamiast kubelkowej (dając kubelki na zewnątrz)?

Producenci podają, ze dawać kubełkami do wewnątrz.Czesc forumowiczów, ze na zewnątrz......... A ja musze podjać decyzję:(

Jak mocować folię na dole przy ławie i na górze fundamentu? Gwoźdzmi?

• 5 months później...

Problem polega na ociepleniu ścian piwnic.

A więc czym zaizolować ścianę piwnicy, załóżmy, że wylaną z betonu. Technologia propagowana mówi, że pomalować jakimś asfaltem na to styropian (styropian + asfalt podobno gaśnie) na to folie i inne.....

Ta technologia ocieplenia wydaje mi się, delikatnie mówiąc BADZIEWNA i wymyślona tylko żeby sprzedać folie kubełkową czy inne zabawki.

Znowu ktoś napisał ostatnio "isomur plus" hmm no niby ulotka dobra, ale to zawsze ulotka. Uwierzmy w nią na chwilkę.

A więc pomysł do poddania dyskusyji jest taki, robimy ściany piwnicy BEZ ŻADNEGO OCIEPLENIA :D , asfaltujemy czymś od zewnątrz, na te ściany na górze przed wieńcem i stropem dajemy te "cudowne" bloczki, jeden może dwa. Budynek ocieplamy tradycyjnie styropianem do tych bloczków włącznie. W środku dwie opcje:

Opcja A

ściany piwnicy ocieplamy od wewnątrz czymś (od styropianu po zasypanie perlitem za płytą GK) podłogę w piwnicy wiadomo jak się podłogę ociepla, wylewka daleko od ścian tak, żeby izolacja termiczna była ciągła.

Opcja B

Nie ocieplamy piwnicy wcale ocieplamy strop od dołu(znowu materiałów jest wiele).

Mostek termiczny jaki widzę, to konstrukcja klatki schodowej (przy założeniu, że jest wylana z betonu).

Co o tym myślicie???

W przypadku wody pod ciśnieniem nie widzę, żadnego sensu wkładania do ziemi czy to XPSa a tym bardziej EPSa, po co, woda i tak to zaleje i nic nie będzie ocieplać. Dlatego też zastanawiam się nad możliwością wykonania izolacji przeciwwodnej ZA warstwą ocieplenia lub pójdźmy jeszcze dalej niech izolacje termiczna będzie jednocześnie przeciwwodna!!! Wytężmy umysły może coś wymyślimy, pamiętajcie, firmy które sprzedają folie kubełkowe nie wymyślą tego za nas. Ma kotś jaki kreatywny pomysł?

Jak masz dużo wody, odpuść sobie piwnicę.

U mnie w miarę sucho. Piwnica w części podziemnej wysmarowana botazitem. Na to XPS i folia kubełkowa. Nad ziemią już grafitowy.

Botazit według specyfikacji jest trwale elastyczny. W taki środek celuj. Nie zapomnij o odpowiedniej grubości (chyba minimum 4,5milimetra, nie pamiętam dokładnie) Izohan-u WM potrzeba 6 milimetrów, wychodził drożej.

1) Czy ten twój bitumit nie rozpuści XPSa?

2) Jak dopilnowałeś tego, żeby wszędzie było 4,5mm? (ew. nie mniej niż)?

Ktoś wkładał piankę zamkniętokomurkową do wiadra z wodą na miesiąc?

Na opakowaniu jest napisane że używać go także jako kleju do styro.

Co do grubości, napisałem wcześniej że u mnie jest w miarę sucho. Nie kładłem tak grubo. Pomalowałem 3 razy i stwierdziłem że więcej nie trzeba.

O grubości wspomniałem tylko z tego względu, że czasem warto zapłacić więcej za opakowanie, a w sumie może wyjść taniej. Botazit jest 2-składnikowy.

Piwnicę tynkowałem od zewnątrz. Dzięki temu mniej zużyłem mazidła.

Edytowane przez klaudiusz_x