fighter1983 24.04.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 NIE ROBI ZADNEJ.... material zmarnowany... uzyto materialu ktory nic nie da przy takim zastosowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 24.04.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Gdy panowie budowali to smarowali sciany czarnym mazidlem podobno potrzebnym: http://farm4.static.flickr.com/3297/3418091820_08622d1341.jpg http://farm4.static.flickr.com/3660/3417283499_c50e5ed7cd.jpg Pozniej dopiero przyszedl Styrodur i cala reszta....na ta strone sutereny, ktora ma byc przykryta ziemia ze skarpy.... Ja sie martwilam najbardziej o ta folie kubelkowa, a Ty mowisz ze wszystko do wymiany. Kurcze, zalezy mi by to bylo zrobione OK, bo nasza piwnica to bedzie czescia mieszkalna domu. Ide dzwonic... Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 24.04.2009 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 No tak myślałam, że chyba by nie położyli styropianu na pustaki. Jak jest pomalowane to jest ok. ale w razie czego niech się jeszcze ktoś inny wypowie Co do kubełków to ja się nie znam ale czytając forum wiem, że niektórzy uparcie twierdzą, że kubełkami do wewnątrz i tak robią. Może i to źle, jak pisałam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.04.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 eee to nie jest najgorzej.... najwazniejsze ze pod styropianem jest izolacja, szkoda wprawdzie tej siatki kleju i mazidla na styropianie. Folia kubelkowa odwrotnie zamontowana przebije elegancko bitum, siatke klej i zatrzyma sie na styropianie, troche go podrze, ale izolacja na scianie fundamentu/sutereny wode zatrzyma. mozna bylo zrobic taniej i lepiej... ale nie ma tragedii, jak juz jest tak jak jest to szkoda to odkopywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.04.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) Jest i zdjecie, skutek uzywania folii kubelkowej kubełkami do ściany budynku...Jeżeli ktoś nadal twierdzi,że to jest szczelne... pomimo tego że bylo calkiem niezle (dokladnie i grubo) wykonane to juz nie mam słów.W tygodniu beda moze nastepne zdjecia z "wykopków" http://www.breiter.home.pl/pliki/zniszczonaizolacja.jpg Edytowane 16 Czerwca 2010 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 27.04.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Budynki niepodpiwniczone, izolacja przeciwwodna, izolacja termiczna fundamentów: W przypadku takich budynków izolacja pionowa jest zbedna, bardzo wazna natomiast jest izolacja pozioma, aby podciaganie kapilarne nie spowodowalo nam pojawienia sie wilgoci na scianie budynku, najczesciej stosowany bloczek betonowy czy tez zelbet znajdujacy sie w ziemi, narazony na dzialanie wody pomimo sporej nasiakliwosci w nieznaczny sposob ulega erozji. Tak wiec zabezpieczanie przeciwwodne takiego fundamentu sprowadza sie do wykonania solidnej izolacji poziomej, aby tak jak wspominalem - podciaganie kapilarne nie przetransportowalo nam wilgoci do sciany budynku. Mam pytanie dotyczące izolacji p. wodnej. Będę miał ławę na niej bloczki betonowe. Okresowo do wysokość 1,2,do 3 bloczków podnosi się poziom wód gruntowych 2x w roku. Oczywiście budynek nie podpiwniczony. I teraz. Czy robić / jak zrobić izolację pionową p. wodną. Jeśli tak to czy od wewnątrz i zewnątrz. Teren na którym będą fundamenty - piaszczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.04.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 IMO w tym przypadku warto zrobić izolację przeciwwodną.Robisz ją z zewnątrz tylko, a od wewnątrz robisz izolację przeciwwilgociową (wystarczy przesmarować bitumem lub dysperbitem jakimś bloczki - tylko postaraj się, aby fugi między bloczkami były w całości wypełnione zaprawą i nie było szczelin). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 27.04.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 IMO w tym przypadku warto zrobić izolację przeciwwodną. Robisz ją z zewnątrz tylko, a od wewnątrz robisz izolację przeciwwilgociową (wystarczy przesmarować bitumem lub dysperbitem jakimś bloczki - tylko postaraj się, aby fugi między bloczkami były w całości wypełnione zaprawą i nie było szczelin). Wydaje mi się że taka izolacja da niewiele prawie to samo jakby jej wcale nie było. Oczywiści nie zaszkodzi. Bardziej się zastanawiam czy jest sens lądować się w koszty i robić szczelną izolację pionową p. wodną jeśli nie mam piwnicy czy sobie darować i zrobić na 3 bloczku szczelną izolację poziomą zakładając że bloczki betonowe mogą być okresowo zalewane wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.04.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Izolacja ma dać to, że woda nie wniknie Ci w mury. Zauważ, że okresowe zalewanie odbywa się głównie w czasie roztopów i jesiennych opadów, a poziom wody podchodzi dużo powyżej granicy przemarzania. Rozważ teraz taki przypadek, że późną jesienią zaleje Ci fundament, po czym nadejdzie gwałtowne i b. silne oziębienie, które doprowadzi do zamarznięcia wody w fundamencie... Jak myślisz, co się wtedy stanie? Raz, drugi... dziesiąty... Ostatnio zachodzą b. duże zmiany klimatyczne i oby nikt się nie obudził z ręką w nocniku Nie wiem, może się mylę - nie jestem Alfą i Omegą, ja tylko staram się brać wszystko na swój rozumek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 27.04.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 O sytuacji o której piszesz dysperbit jest chyba raczej słabym izolatorem.Może "fighter1983" coś napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.04.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Od strony wewnętrznej spokojnie wystarczy IMO. Napór wody będzie od zewnątrz głównie - w środku masz ubitą pospółkę, oraz izolację przeciwwilgociową na chudziaku. Poza tym od środka strefa przemarzania jest inna, niż na zewnątrz, bo od góry hajcuje budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 28.04.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Poruszę inny problem zwiazany z izolacją poziomą /pionową budynku. Warunki następujace:-budynek niepodpiwniczony-dookoła glina ale niski stan wód gruntowych-co najistotniejsze ściany fundamentowe będą trójwarstwowe ( od wewnatrz bloczek betonowy 38x25x12 na płask, w środku styropian EPS 100 lub 70 2x5cm na mijankę z zewnątrz bloczek betonowy na płask ( 12cm) Stad moje pytanie, jak najlepiej zrobić zabezpieczenia poziome/pionowe.Planowałem od zewnetrznej strony: -folia kubełkowa-2xgrubsza maź rozpuszczalnikowa-1xgrunt rozpuszczalnikowy-rapowanie bloczków zewnetrznych-styropian ( tylko EPS 70 czy 100 ?, mur trójwarstwowy będzie powiązany gesto kotwami stalowymi, czy jest sens dopłacać do 100 tki ? )-2x masa wodorozcieńczalna na bloczku betonowym konstrukcyjnym od strony zewnetrznej ( od strony styropianu )- 1xgrunt rozpuszczalnikowy plus 2x maź rozpuszczlnikowa na bloczku konstrukcyjnym od strony wewnetrznej ( od srodka domu ). Izolacje pozime:- na ławę folia-pod pierwszą warstwę pustaków ponad poziomem gruntu 1xgrunt wodny plus 1x dobra gruba papa termozgrzewalna z dużymi zakładkami Teraz mam wątpliwości, czy jesli wkładam styropian w scianę fundamentową to muszę robic tak dokładna izolacje pozimą ? Czy dać styropian EPS100 czy wystarczy zwykły fasadowy EPS70 ? Czy malować od środka bloczek betonowy na wypadek gdyby woda przedostawała się przez ścianę zewnetrzną ? Jeśli chodzi o izolację poziomą to na ławę pewnie wystarczy gruba folia, ponad poziomem "0" najlepsza wydaje sie gruba papa termozgrzewalna SBS tylko jak ja przykleic skoro palnikiem za bardzo nie podziałam ze względu na styropian w środku? Co radzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 30.04.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Witam!Zdaje się, że i u mnie panowie źle zrobili i nie wiem, co teraz? Odkopywać i robić jeszcze raz?Izolacja wygląda takbloczki, na nich na zewnątrz i od wewnątrz dysperbit 2x, na to styropian, na styropian siatka z klejem, na to wszystko folia ogrodnicza 3mm. Mamy bardzo wysoki poziom wód gruntowych. Co powinniśmy zrobić? Raczej nie widzi mi się zrywanie tego wszystkiego, ale może można jeszcze coś poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 01.05.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Poruszę inny problem zwiazany z izolacją poziomą /pionową budynku. Warunki następujace: -budynek niepodpiwniczony -dookoła glina ale niski stan wód gruntowych -co najistotniejsze ściany fundamentowe będą trójwarstwowe ( od wewnatrz bloczek betonowy 38x25x12 na płask, w środku styropian EPS 100 lub 70 2x5cm na mijankę z zewnątrz bloczek betonowy na płask ( 12cm) Stad moje pytanie, jak najlepiej zrobić zabezpieczenia poziome/pionowe. Planowałem od zewnetrznej strony: -folia kubełkowa -2xgrubsza maź rozpuszczalnikowa -1xgrunt rozpuszczalnikowy -rapowanie bloczków zewnetrznych -styropian ( tylko EPS 70 czy 100 ?, mur trójwarstwowy będzie powiązany gesto kotwami stalowymi, czy jest sens dopłacać do 100 tki ? ) -2x masa wodorozcieńczalna na bloczku betonowym konstrukcyjnym od strony zewnetrznej ( od strony styropianu ) - 1xgrunt rozpuszczalnikowy plus 2x maź rozpuszczlnikowa na bloczku konstrukcyjnym od strony wewnetrznej ( od srodka domu ). Izolacje pozime: - na ławę folia -pod pierwszą warstwę pustaków ponad poziomem gruntu 1xgrunt wodny plus 1x dobra gruba papa termozgrzewalna z dużymi zakładkami Teraz mam wątpliwości, czy jesli wkładam styropian w scianę fundamentową to muszę robic tak dokładna izolacje pozimą ? Czy dać styropian EPS100 czy wystarczy zwykły fasadowy EPS70 ? Czy malować od środka bloczek betonowy na wypadek gdyby woda przedostawała się przez ścianę zewnetrzną ? Jeśli chodzi o izolację poziomą to na ławę pewnie wystarczy gruba folia, ponad poziomem "0" najlepsza wydaje sie gruba papa termozgrzewalna SBS tylko jak ja przykleic skoro palnikiem za bardzo nie podziałam ze względu na styropian w środku? Co radzicie. Nikt nie robił murów fundamentowych trójwarstwowych ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 10.05.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Witam serdecznie wszystkich.Proszę o szybką radę . Czytam forum i już sam nie wiem jak zrobić. Mam wymurowane ściany piwnicy z bloczka fundamentowanego , wokół budynku jest położony drenaż z odprowadzeniem do studzienki , woda gruntowa jest na poziomie 40 cm od dołu ławy mierząc. z wykonawcą rozmawiałem że wykona na nim tynk ale jakoś wyszło że nie zrobił . Ściana jest w miarę równa i bez większych szczelin . Ściana została pomalowana 2 x desperbitem i co dalej !!!!???.... nie jestem budowlańcem ale chciałem zrobić tak- dać na to papę termo od dołu do góry , ale ktoś mi to odradził że zrobisz będzie ok przez jakiś czas a potem może choć nie musi się odkleić wejdzie tam woda pomiędzy papę a ścianę i będzie bagienko , więc chyba rezygnuję . Na dzień dzisiejszy czyli 10.05.09 mam posmarowane 2x desperbitem i tak myślę że pociągnę na to jeszcze ten IZOHAN WL lub WK który jest zachwalany na forum lub coś z firmy Deitermann. Potem przykleję już zakupiony AQUA EPS-P200 grubość 2x5 cm za pomocą IZOHANA lub kleju , na to klej i siatka i znów posmarować Izohanem i na to również już zakupiona folia kubełkowa - tylko k..... w jaki sposób ..... gdzie kubełki #$#$## .... jeżeli ktoś miałby chęć mi pomóc będę wdzięczny , bo jutro muszę podjąć decyzję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 10.05.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 ... i tak jeszcze myślę czy napewno można kleić aque na jakieś mazidło czy na klej jeżeli ktoś mógłby się pochwalić doświadczeniem proszę o tel. 504 212 800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 12.05.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 to i ja dołączę z zapytaniem: budynek niepodpiwniczony, woda gruntowa poniżej poziomu posadowienia ale są wody napływowe (to na zboczu), potrafią być wiosną tuż pod powierzchnią gruntu, ławy wylane w grunt, ściana fundam. z bloczków, pomiędzy ławą i ścianą pasek folii -mam wrażenie że za wąski, i jak to izolować? murarz ocieplił styropianem 10cm i położył siatkę w kleju, podobno mamy na to położyć folię kubełkową od zewnątrz, wystarczy? od wewnątrz ma być dysperbitem pomalowane, jakoś mnie to nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 13.05.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 jest jeszcze pomysł, żeby w górnej części działki wykopać głęboki rów i zasypać gruntem przepuszczalnym, coś ala drenaż, i wodę wyprowadzić na bok działki, tylko, że nie ma jej gdzie całkiem odprowadzić i to miałoby robić za takie odcięcie drogi do muru, a dalej na działce to musiała by sobie stać, ewentualnie jakieś nieduże bajorko?podpowiedzcie czy to ma sens?a i jeszcze, podpowiedział mi człowiek, żeby ławę fundamentową zwłaszcza tą od napływu wody, odłożyć gliną, urobić ją na zasadzie ciasta w betoniarce i wyłożyć wzdłuż ściany. że jak będzie jednorodna to jako nieprzepuszczająca wody będzie dobrze izolować.podzielcie się przemyśleniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 13.05.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 ... oj moim skromnum zdaniem glina nie jest dobrym materiałem na takie sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynw 28.05.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam,Ja mam jeszcze inna sytuację niż poruszana na forum. Nasz dom bedzie podpiwniczony w połowie, myślę że zastosujemy następująca izolację :ławy fundamentowe pomalowane 2x IZOLBET A na to Papa 2 X pod ściany fundamentowe z bloczków. Na ściany piewnicy 2x dysperbit potem styropian 5cm nie wiem na co i nie wiem jaki potem folia kubełkowa kubełkami do zewnątrz. Jaęli chodzi o ściany fundamentowe części niepodpiewniczonej to 2X dysperbit i nie wiem co dalej ...macie jkiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts