Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa fundamentów - papa?!

monikaa13

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom częściowo podpiwniczony, ale wysoko postawiony, bedzie obsypywany wokół ziemią, do tego drenaż wokoło, teren dośc gliniasty

- częśc podpiwniczona:

dysperbit 2x

eps 100 10 cm

klej siatka

dysperbit

kubełki

i teraz pytanie1 - jesli do tego izohan WL to lepiej położyc go na bloczki z dysperbitem czy lepiej na styro pod kubełki ?

pytanie 2 - czym najlepiej kleic styro do dysperbitu/izohanu ?/

część niepodpiwniczona - poziomo papa termo 2x

wystarczy czy maznąć gdzies dysperbitem ?

• 3 months później...

Jestem na etapie wylewania lawy fund. Mam pytanko odnosnie hydro i termoizolacji sciany fund. Budynek czesciowo podpiwniczony. Wg projektu przekroj sciany fund -

pustak zasypowy/hydroizolazja/styro XPS/bloczki dociskowe z bloczkow betonowych. Czy w takim przypadku jest sens zastosowania XPS czy mozna cos innego?

Podczas prac terenowych prowadzonych latem, przy stanach zbliżonych do średnich wody podziemne o swobodnym zwierciadle nawiercono na głębokości od 2,23 do 3,08 m (rzędne około 13,42 – 13,53 m n.p.m.)

Wodę napotkano w dwóch otworach geotechnicznych (nr 8 i nr 9). Prawdopodobnie związane jest to z charakterystycznym ułożeniem warstw słabo przepuszczalnych gruntów spoistych, które ukierunkowują przepływ wody. Wody opadowe, wsiąkają w głąb gruntu, spływają po ich powierzchni zasilając warstwę wodonośną zalegającą poniżej głębokości przeprowadzonego rozpoznania. W warunkach ekstremalnych, występujących w zimie, w latach szczególnie wilgotnych, stany wód mogą się podnieść o 0,3 – 0,4 m i pojawić się na większym obszarze.

Nie przewiduje się agresywnego charakteru wód podziemnych w stosunku do betonu.

?????

• 2 weeks później...

U mnie wygląda to tak: dom niepodpiwniczony, woda stosunkowo wysoko (1,2 m), ściany fundamentowe lane z B20. Planuję zrobić coś takiego (patrząc od ściany na zewnątrz):

- dysperbit

- izohan WM

- izohan WK

- przykleić styrodur xps synthos 10 cm

- folia kubełkowa

Wewnątrz 2 x dysperbit. Będzie OK? Dzięki z góry za porady.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam Wszystkich

Przymierzam się w tym roku do budowy domu. Do tej pory na forum aktywnie tylko szperałem i czytałem informacje mądrzejszych ode mnie. Niestety podobnie jak część forumowiczów błądzę jak dziecko we mgle...

Jeśli chodzi o układ warstw (czy pierwsza izolacja termiczna czy hydroizolacja) widzę, że zwycięża wersja:

-mur-hydroizolacja-termoizolacja-folia kubełkowa

lub jej wersja rozwinięta:

-mur-hydroizolacja-termoizolacja-hydroizolacja-folia kubelkowa

Ogólnie super, ale mam kilka watpliwości:

1. Jeśli hydroizolacja na termoizolacji jest zupełnie bezskuteczna (taka tutaj opinie przeważa) to po co ją stosować (wersja rozwinięta)?

2. Jeśli tyle osób stosuje tą metodę, to może jednak można wykonać ją szczelnie:confused:?

3. Jeśli można wykonać hydroizolację na termoizolacji szczelnie (p.2) to po co stosować hydroizolację pomiędzy murem i hydroizolacją? (po co ją dublować - tak na wszelki wypadek?

4. Czytam tutaj opinie, że jeśli zrobimy fundamenty w warstwach mur-styropian-hydroizolacja to będzie katastrofa. Z drugiej strony na stronie firmy Icopal (bądź niebądź lidera hydroizolacji) proponuje wprost takie rozwiązanie hydroizolacji fundamentów - 211 b wariant 1 ( http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=rozwiazania ).

Czy firma Icopal z premedytacją chce doprowadzić do niszczenia naszych domów?:o:confused:

Ponieważ jestem przed tym etapem budowy liczę na konstruktywne opinie

Grzegorz