fighter1983 29.03.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 zadzwonie w ciagu dnia albo napisze wieczorem.Marnie z czasem stoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek_78 10.06.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Podnoszę, żeby mi temat nie uciekł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 16.06.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 dom częściowo podpiwniczony, ale wysoko postawiony, bedzie obsypywany wokół ziemią, do tego drenaż wokoło, teren dośc gliniasty - częśc podpiwniczona:dysperbit 2xeps 100 10 cmklej siatkadysperbitkubełki i teraz pytanie1 - jesli do tego izohan WL to lepiej położyc go na bloczki z dysperbitem czy lepiej na styro pod kubełki ?pytanie 2 - czym najlepiej kleic styro do dysperbitu/izohanu ?/część niepodpiwniczona - poziomo papa termo 2xwystarczy czy maznąć gdzies dysperbitem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.06.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 przeczytaj ten post w calosci jeszcze raz... i masz kompletna odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 16.06.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 rozumiem to teraz z innej strony - sciana granicząca z częścia niepodpiwniczoną a piwnicą - jaka izolacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.06.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 yyyy jutro w ciagu dnia postaram sie napisac (dzisiaj pozwolilem sobie na drineczka) wiec wole nie zabierac dzisiaj glosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 16.06.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 spoko...lepiej żeby ściana nie piła mam jeszcze 2 tygodnie miłego wieczorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 09.10.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Jestem na etapie wylewania lawy fund. Mam pytanko odnosnie hydro i termoizolacji sciany fund. Budynek czesciowo podpiwniczony. Wg projektu przekroj sciany fund - pustak zasypowy/hydroizolazja/styro XPS/bloczki dociskowe z bloczkow betonowych. Czy w takim przypadku jest sens zastosowania XPS czy mozna cos innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.10.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 "Hydro styropian" możesz. Ostatecznie jakiś EPS200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 16.10.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Czy w przypadku zastosowania ciezkiej hydroizolacji czesci podpiwniczonej jest sens robic drenaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.10.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Czy w przypadku zastosowania ciezkiej hydroizolacji czesci podpiwniczonej jest sens robic drenaz? Na jakiej wysokości poziom wód gruntowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 17.10.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Podczas prac terenowych prowadzonych latem, przy stanach zbliżonych do średnich wody podziemne o swobodnym zwierciadle nawiercono na głębokości od 2,23 do 3,08 m (rzędne około 13,42 – 13,53 m n.p.m.) Wodę napotkano w dwóch otworach geotechnicznych (nr 8 i nr 9). Prawdopodobnie związane jest to z charakterystycznym ułożeniem warstw słabo przepuszczalnych gruntów spoistych, które ukierunkowują przepływ wody. Wody opadowe, wsiąkają w głąb gruntu, spływają po ich powierzchni zasilając warstwę wodonośną zalegającą poniżej głębokości przeprowadzonego rozpoznania. W warunkach ekstremalnych, występujących w zimie, w latach szczególnie wilgotnych, stany wód mogą się podnieść o 0,3 – 0,4 m i pojawić się na większym obszarze. Nie przewiduje się agresywnego charakteru wód podziemnych w stosunku do betonu.????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.10.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Jeżeli możesz gdzieś odprowadzić tą wodę z drenażu to lepiej zrób. Na etapie budowy fundamentów to znacznie mniejszy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 18.10.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Bede musial zrobic studnie szczelna i potem bedzie czym podlewac ogrodek. Wiem ze to taniej na obecnym etapie tylko z 2iej strony samo wykonanie hydroizolacji w formie wanny szczelnej powinno gwarantowac ze woda nigdy nie przedostanie sie do piwnicy???? Czy sie myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 31.10.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 U mnie wygląda to tak: dom niepodpiwniczony, woda stosunkowo wysoko (1,2 m), ściany fundamentowe lane z B20. Planuję zrobić coś takiego (patrząc od ściany na zewnątrz):- dysperbit- izohan WM- izohan WK- przykleić styrodur xps synthos 10 cm- folia kubełkowa Wewnątrz 2 x dysperbit. Będzie OK? Dzięki z góry za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 03.11.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Zastanawiam sie czy w moim przypadku jest sens robic hydroizolacje pionowa czesci niepodpiwniczonej tak jak chce architekt???? Dzieki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.11.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Mam na dysperbit przyklejany Swisspor Hydro - mogę nie dawać folii, jeśli obsypane będzie piaskiem zmieszanym z ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 04.12.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Moze ktos sie wypowie na temat hydroizolacji pionowej czesci niepodpiwniczonej, pls. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 04.12.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 W zależności od warunków gruntowych należy stosować hydroizolację. Tak naprawdę, jeśli jest to bloczek betonowy to izolacja pionowa nie jest potrzebna. Należy natomiast wykonać bardzo dokładnie izolację poziomą nie tylko pod murami ale na całej powierzchni parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gch 27.01.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam Wszystkich Przymierzam się w tym roku do budowy domu. Do tej pory na forum aktywnie tylko szperałem i czytałem informacje mądrzejszych ode mnie. Niestety podobnie jak część forumowiczów błądzę jak dziecko we mgle... Jeśli chodzi o układ warstw (czy pierwsza izolacja termiczna czy hydroizolacja) widzę, że zwycięża wersja: -mur-hydroizolacja-termoizolacja-folia kubełkowa lub jej wersja rozwinięta: -mur-hydroizolacja-termoizolacja-hydroizolacja-folia kubelkowa Ogólnie super, ale mam kilka watpliwości: 1. Jeśli hydroizolacja na termoizolacji jest zupełnie bezskuteczna (taka tutaj opinie przeważa) to po co ją stosować (wersja rozwinięta)? 2. Jeśli tyle osób stosuje tą metodę, to może jednak można wykonać ją szczelnie:confused:? 3. Jeśli można wykonać hydroizolację na termoizolacji szczelnie (p.2) to po co stosować hydroizolację pomiędzy murem i hydroizolacją? (po co ją dublować - tak na wszelki wypadek? 4. Czytam tutaj opinie, że jeśli zrobimy fundamenty w warstwach mur-styropian-hydroizolacja to będzie katastrofa. Z drugiej strony na stronie firmy Icopal (bądź niebądź lidera hydroizolacji) proponuje wprost takie rozwiązanie hydroizolacji fundamentów - 211 b wariant 1 ( http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=rozwiazania ). Czy firma Icopal z premedytacją chce doprowadzić do niszczenia naszych domów?:confused: Ponieważ jestem przed tym etapem budowy liczę na konstruktywne opinie Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts