Gość daruś 16.11.2003 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 W czerwcu tego roku otrzymałem pieniądze z Kasy Mieszkaniowej. Czy będę mugł ,przy rozliczaniu się zUrzędem skarbowym wliczyć wydatki na budowę poniesione od początku tego roku czy poniesione od momętu wygaśnięcia umowu z Kasą a może tylko te które poniosłem od chwili otrzymania przelewu na konto ? I czy muszę wydać je wszystkie aby nie zwracać podatku wraz z odsetkami ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 16.11.2003 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 W czerwcu tego roku otrzymałem pieniądze z Kasy Mieszkaniowej. Czy będę mugł ,przy rozliczaniu się zUrzędem skarbowym wliczyć wydatki na budowę poniesione od początku tego roku czy poniesione od momętu wygaśnięcia umowu z Kasą a może tylko te które poniosłem od chwili otrzymania przelewu na konto ? I czy muszę wydać je wszystkie aby nie zwracać podatku wraz z odsetkami ?! Tylko te wydatki, których dokonałeś po otrzymaniu przelewu na konto. A wydać musisz do końca roku kalendarzowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek72 17.11.2003 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Jeszcze w zeszłym roku obowiązywał przepis, że nie musiałeś mieć żadnych rachunków, wystarczyło tylko twoje pisemne oświadczenie "...że wszystkie pieniądze otrzymane z Kasy Mieszkaniowej zostaną przeznaczone na cele wymienione w ustawie..." (czli budowa domu, rozbudowa, adaptacja... itp.) Jak jest teraz nie wiem, sprawdź; nie słyszałem żeby coś się zmieniło. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 17.11.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Jeszcze w zeszłym roku obowiązywał przepis, że nie musiałeś mieć żadnych rachunków, wystarczyło tylko twoje pisemne oświadczenie "...że wszystkie pieniądze otrzymane z Kasy Mieszkaniowej zostaną przeznaczone na cele wymienione w ustawie..." (czli budowa domu, rozbudowa, adaptacja... itp.) Pzdr. Rzeczywiście, w zeszłym roku nikt nie wymagał od nas rachunków, tak jak nikt ich nie wymagał od nas przy korzystaniu z dużej ulgi budowlanej. Jednak mogą w każdej chwili przyjść sprawdzić. W dodatku jeżeli bierze się również kredyt z kasy mieszkaniowej to należy środki wykorzystać w przeciągu 6 miesięcy i bank nas rozlicza na podstawie przedstawionych rachunków. Z doświadczenia wiem także że w przypadku systematycznego spłacania kredytu nie ma problemu z przedłużeniem okresu rozliczeniowego o kolejne 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 17.11.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 pieniądze musisz wydać wszystkie a czy liczą się wydatki wcześniejsze - spytaj w "swoim" US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts