e-mól 06.06.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 a co sądzicie o tym żeby zrobić stopnie z blatu kuchennego z ikei, z niego też planuję wyciąć parapety, czy głupio/drogo wymyśliłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 06.06.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Pianka poliuretanowa w pasach co 10cm na odkurzone podłoże i lekko nawilżone, na piankę ponownie woda ze sprayu a na to stopień a na niego paczka kafli lub czegoś tam. rzeczywiście moje dotychczasowe wyobrażenie o zastosowaniu pianki było ograniczone do wypełniania szpar ta forma dopiero we mnie kiełkowała - teraz mam pewność - dzieki Podstopnice powinny być wcześniej zabudowane, ponieważ jest to łatwiejsze i również łatwiej dopasować trepy. No tak pod warunkiem że podstopnice robi się z drewna bądź płytek - jeśli zamierzasz zrobić tylko tynkiem najpierw trzeba zamocować trepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 06.06.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 a co sądzicie o tym żeby zrobić stopnie z blatu kuchennego z ikei, z niego też planuję wyciąć parapety, czy głupio/drogo wymyśliłam? Nie ważne czy kupisz w Castoramie Ikei czy u stolarza, porównaj ceny i wtedy zobaczysz gdzie jest tanio. Stolarz zrobi ci na wymiar do tego odpowiednie zaokrąglenia jak kupisz blat musisz to zrobić sama i musisz doliczyć odpady, które powstaną po wycięciu trepów z całego blatu - nie sprzedają go na cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 07.06.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 dzieki, teraz bez zalu zapominam o trepach z orzecha Skoro o trepach mowa... Chciałabym schody zrobić z takiego samego drewna co parkiet. Ale trepy z orzecha amerykańskiego są cholernie drogie. Czy można parkiet przykleić do płyty OSB i w ten sposób zrobić schody? Może ktoś ma w ten sposób zrobione schody i mógły jakieś fotki pokazać? może lepiej poszukaj kogoś kto wykonuje obłogowane trepy z twojego orzecha Płyta OSB daje gwarancje na trwałość trepów klejonych niż sam beton. Poza tym beton musi być suchy a bez pomiaru tego nie sprawdzisz. Nawet rok czy dwa często nie wystarczą na wysuszenie betonowych schodów na tyle aby można było na nich kleić drewno!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 07.06.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 To tym bardziej jestem pełna podziwu, bo schody wygladają na dzielo profesjonalisty:) Od czasu gdy je uzytkujemy nie dzieje sie z nimi nic...są jak nowe...wiecej bedę mogla powiedziec po np.roku uzytkowania...grubosc parkietu to chyba 15 mm.Jestesmy bardzo zadowoleni..a znajomi ktorzy przychodza i je oglądaja są pod duzym wrazeniem samych schodow jak i estetyki ich wykonania(ukłony w strone mojego czego to nieumiejącego małża ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 07.06.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 a co sądzicie o tym żeby zrobić stopnie z blatu kuchennego z ikei, z niego też planuję wyciąć parapety, czy głupio/drogo wymyśliłam? Nie ważne czy kupisz w Castoramie Ikei czy u stolarza, porównaj ceny i wtedy zobaczysz gdzie jest tanio. Stolarz zrobi ci na wymiar do tego odpowiednie zaokrąglenia jak kupisz blat musisz to zrobić sama i musisz doliczyć odpady, które powstaną po wycięciu trepów z całego blatu - nie sprzedają go na cm moje pytanie dot właśnie róznicy w kosztach, może ktoś się z grubsza orientuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 07.06.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 ... moje pytanie dot właśnie róznicy w kosztach, może ktoś się z grubsza orientuje dostałem oferte od firmy na wykonanie pod moje schody klejonki bukowej za 1500 zł. Mam duże schody i duży spocznik w sumie jakieś 8,5 m2. Stopień o wymiarach 100x30 powinien kosztować ~60 zł, odrobinę taniej (~45zł) jest za klejonkę z Castoramy (nie mylić z gotowymi trepami) - pod warunkiem, że nie ma odpadów. Podane ceny dotyczą grubości 27-28mm. W Ikea blat NUMERÄR bukowy Długość: 126 cm, Głębokość: 62 cm, Grubość: 3.8 cm kosztuje 200zł, więc trep wychodzi 100 zł - ale jest grubszy taki sam dębowy blat kosztuje 300 zł. Do tego dochodzą koszty lakieru - w moim wypadku litr podkładowego i 2 litry (APU-2) wodnego nawierzchniowego powinny wystarczyć. - koszt około 200 zł Uwaga! Blaty z Ikei są już olejowane - imo buk olejowany nie wygląda dobrze, poza tym nie wiadomo co to za olej - Pan Jarekkur pewnie coś podrzuci na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.06.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 ... moje pytanie dot właśnie róznicy w kosztach, może ktoś się z grubsza orientuje dostałem oferte od firmy na wykonanie pod moje schody klejonki bukowej za 1500 zł. Mam duże schody i duży spocznik w sumie jakieś 8,5 m2. Stopień o wymiarach 100x30 powinien kosztować ~60 zł, odrobinę taniej (~45zł) jest za klejonkę z Castoramy (nie mylić z gotowymi trepami) - pod warunkiem, że nie ma odpadów. Podane ceny dotyczą grubości 27-28mm. W Ikea blat NUMERÄR bukowy Długość: 126 cm, Głębokość: 62 cm, Grubość: 3.8 cm kosztuje 200zł, więc trep wychodzi 100 zł - ale jest grubszy taki sam dębowy blat kosztuje 300 zł. Do tego dochodzą koszty lakieru - w moim wypadku litr podkładowego i 2 litry (APU-2) wodnego nawierzchniowego powinny wystarczyć. - koszt około 200 zł Uwaga! Blaty z Ikei są już olejowane - imo buk olejowany nie wygląda dobrze, poza tym nie wiadomo co to za olej - Pan Jarekkur pewnie coś podrzuci na ten temat Są to oleje jak to na taśmie przemysłowej bywa utwardzane (suszone) promieniami UV lub elektronami - szybko i do przodu. ikea jest firmą sprzedajacą dużo i wszystko a więc liczy się wygląd i dostępność cenowa. Czy za tym idzie jakość-czytaj trwałość? na lakierowane stopnie czy blaty można po zmatowieniu siatką lub wełną stalową ewentualnie vizeliną nanieść olej dwu-składnikowy i zostawić w spokoju na dwa dni. Każde ślady zużycia czy nadużycia stopni da się łatwo naprawić i odnowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archei 29.06.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Mam taki sam problem z trepami ale mam do Was pytanie jak dokładnie zdjąć wymiary moje schody sa kręte i tylko kilka z mich jest prostokątnych reszta w formie trójkąta, jak wymierzyć aby stolarz nie miał problemu z wycięciem odpowiednich stopni (zamontować chce sam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.06.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Mam taki sam problem z trepami ale mam do Was pytanie jak dokładnie zdjąć wymiary moje schody sa kręte i tylko kilka z mich jest prostokątnych reszta w formie trójkąta, jak wymierzyć aby stolarz nie miał problemu z wycięciem odpowiednich stopni (zamontować chce sam) Należy wykonać szablony tych stopni i to wszystkich od góry w dół nr1,2 itd, lub od dołu w górę nr1;2;3... Musisz kupić duży karton w arkuszach są takie w sklepach z akcesoriami do malowania....artystycznego. Arkusz kładziesz na stopień i odciskasz dokładnie jego linie, następnie wycinasz numerujesz i nstepny. Musisz napisać który to stopień i nie wolno ci odwrócić szablonu. Jest to praca prosta ale dokładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 30.06.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ja miałem szablony już gotowe - bo przez kilka lat nakleiłem wykładzinę. Potem jak przyszedł czas ( czytaj gotówka), to wykładzina posłużyła mi jak szablony i nawet stron nie pomyliłem bo był klej Zostało mi tylko przerysować na papier i zaznaczyć gdzie przód (zaokrąglone ranty) http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/szablony.jpg resztę moich zmagań ze schodami masz tutaj http://foto.onet.pl/c6bk,w8vcyydycysy,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 07.07.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 TEż mam taki sam problem i dochodzę do wniosku że sami będziemy montować. Ceny różne słyszałem ale generalnie w okolicy 7000- 12000 za 14 stopni i spocznik 2m2. Jak dla mnie to za dużo, bo mozna kupić same stopnie już od 100 pln. I właśnie, gdzie kupowaliście drzewo? Na allegro jest dużo ofert, ale czy to nie jest ryzyko? Macie jakieś namiary na stopnie z drzewa egzotycznego? cały czas się zastanawiam czy wybarwiany buk czy egzotyk. JAkieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 08.07.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Wydaje mi się, że kupowanie na allegro to zły pomysł bo za przesyłkę zbankrutujesz. Ja zamówiłem w pobliskim centrum drewna( i chyba najdroższym ) ale za to blisko. Trep, szczególnie " latawiec" ważył ze 20 kg. Nam podobał się dąb w kolorze naturalnym, polakierowałem wodnym lakierem Duluxem bezbarwnym półmatowym i po 3 latach jest OK. Więcej w stopce.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemia2 08.07.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 to ja też coś dorzuce bo schody klejone przez mojego tatę. Zaprosiłam na wycene schodów stolarza i zapytałam ile beda kosztować z montażem i bez. Z montażem 7,5 a bez czyli material na stopnie i balustrade wyciety na wymiar- stolarz sam sobie mierzył 3 tys. Ja kupiłam jeszcze postopnie z białego mdf- 600, lakier i klej i tak wyszło sporo taniej. O porady techniczne tyle co sie udalo wyciagnelismy od stolarza. Parę spraw naświetlił nam też Semir z FM- za co bardzo dziękuję. Schody wyszły naprawde fajnie.Ja zrobie fotke to wrzuce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyboa 28.07.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Witam, zajmuje sie pracami stolarskimi i stopnie z pełnego drewna nie klejonki zrobie w cenie od 70-90 zł za stopień ( wykonane z sezonowanego drewna ) ...jestem z okolic jeleniej góry, stopnie moge wysłać pocztą lub kurierem... nr tel: 7219286868 , mail: [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 04.08.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 może i mni cos poradzicie. Brakło kasy na schody, a że czymś trzeba je obłożyć padło na panele. Czy ktoś może mi doradzić jak szybko i dobrze zamontować te panela? Myslałam zrobić to normalnie na podkładzie z pianki i foli i do tego przykręcane listwy schodowe, w które wsuwa się panele. Niestety te listwy to majątek a najtaniej można kupić zwykły kątownik, który należy przykleić na zamontowane już panele. I tu pojawia sie problem bo wtedy trzeba również przykleić panele (muszą być solidnie przymocowane do schoda betonowego, więc podkład z pianki i foli odpada. Czy osadzanie tych paneli na piance tak jak to pisaliście robicie z trepami zda egzamin? czy powinnam posmarowć pianką całe stopnie czy pasami? pomóżcie jeśli możecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 04.08.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 edit-blondi - powoli przymierzam się do obłożenia schodów. Na dzień dzisiejszy będzie to jakiś parkiet na podkładzie z płyty OSB. Przy panelach można tak samo montować, wkleić OSB i na to kleić panel. Nie wiem kiedy się za to zabiorę, jak się uda to wkleję fotkę, jak nie to zgonię na aparat że kiepskie zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 05.08.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 To wstawie moze prawie w koncu skonczone schody:http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/cMgE5c2wkaEQmzXBtX.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/I2sENfaa3sbrEbP3lX.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/Vbn1SwdePazdKT34ZX.jpg Robione z blatow bukowych, koszty gdzies byly wyzej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 12.09.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Ja miałem szablony już gotowe - bo przez kilka lat nakleiłem wykładzinę. Potem jak przyszedł czas ( czytaj gotówka), to wykładzina posłużyła mi jak szablony i nawet stron nie pomyliłem bo był klej Zostało mi tylko przerysować na papier i zaznaczyć gdzie przód (zaokrąglone ranty) http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/szablony.jpg resztę moich zmagań ze schodami masz tutaj http://foto.onet.pl/c6bk,w8vcyydycysy,u.html Mam pytanie. Kazdy trep byl dokladnie na wymiar schodka? A co z wystajacym fragmentem z przodu i z boku? Czy Wasze schody byly idealne? tzn czy kazdy mial taka sama dlugosc i glebokosc? Bo jak mierze swoje to okazuje sie, ze z glebokoscia to dosc roznie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 14.09.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Trzeba zaznaczyć gdzie jest przód, dodać np. po 3cm. żeby wystawały z przodu i z boków. U mnie stolarze dodali jeszcze "od siebie" kilka centymetrów i oczywiście przy montażu pomyliłem zabiegowe trepy, ale na szczęście udało się Największe problemy miałem ze spasowaniem trepa i obudową kominka http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/ostatnitrepzblienie.jpg PS. Kazałem zrobić bez zaokrągleń rantów, żeby wyeliminować ewentualne pomyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts