Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak samemu zrobić stopnie drewniane na schodach betonowych?

Rafal111

Recommended Posts

Trzeba zaznaczyć gdzie jest przód, dodać np. po 3cm. żeby wystawały z przodu i z boków. U mnie stolarze dodali jeszcze "od siebie" kilka centymetrów i oczywiście przy montażu pomyliłem zabiegowe trepy, ale na szczęście udało się :D

Największe problemy miałem ze spasowaniem trepa i obudową kominka

http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/ostatnitrepzblienie.jpg

PS. Kazałem zrobić bez zaokrągleń rantów, żeby wyeliminować ewentualne pomyłki

A możesz podać na priva namiary skąd brałeś materiał i po ile? i opisać proces zakupowy, tzn. co trzeba im dostarczyć, jaki czas realizacji... itp

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

fajny pomysł ;))

My wprawdzie nie sami, ale zlecilismy to rodzinnemu majstrowi od wszystkiego.

Stopnie wycial mi ojciec stolarz z blatow kuchennych z klejonki bukowej drewnianej. Koszt w zakupie to 1500 zl (rozumiem ze to dobra cena za 17 trepow). Za ich przyklejenie, podrownanie podstopnic, otynkowanie ich i pomalowanie zaplacilismy 1000 zl. Wiec mamy schody za 2,5 tys, efekty w dzienniku.

• 2 years później...

Witam,

odswiezam temat, bo mam 3 ciagi schodow betonowych (2x6 i 1x10 stopni) i 2 ciagi samonosnych, wiec betonowe planuje oblozyc samemu. Sek w tym, ze majster zle wylal mi schody - zalozyl, ze bedzie okladzina z gresu/ceramiki, a nie drewniana i 30mm stopnica na ostatnim stopniu bedzie mi wystawac 10mm ponad parkiet. Czy mozna ostatni stopien zrobic z parkietu? A moze ostatnia stopnice zrobic 10mm ciensza? Nie bedzie przeszkadzac, ze ostatni stopien jest o centymetr nizszy, a pierwszy wyzszy?

• 7 months później...

witam

zabieram się właśnie za schody u mnie w domu

nie jest to nic wielce skomplikowanego, ale też nie najprostsze schody

3 trójkąty, 9 prostych, i znow 3 trójkąty

na boki mam już zrobione wangi z MDF 16 mm, na do planuje jakiś zgrabny ćwierćwałek

po lewej stronie jest ściana, a po prawej wolna przestrzeń, czyli te 9 prostych schodów będzie otwarte, pod nimi też wanga

podstopnice też z mdf

wszystko malowane na biało

pod podstopnice stwierdziłem, że zamocuje listewki 10 mm, a same podstopnice do tych listewek wkrętem, dodatkowo przykleję to klejem, albo sylikonem (co w domu będzie), a przy montażu stopni wypełnię wolne przestrzenie pianką niskoprężną, która je dodatkowo doklei

oczywiście wangi na kołki do ścian/schodów + klej/sylikon

stopnie robię z klejonki kupionej w castoramie (dąb 28 mm), 430 zł za sztukę (3000mmx600mmx28mm)

i teraz pytanie, bo chcę same stopnie montować na piance niskop.

do poziomowania schodów chcę wbić kołka rozporowego w beton, a do niego kręcę śrubę/wkręt z łbem 10 mm, ewentualnie konfirmat

i tak myślę ze 4 (maks 5-6) takich śrub na stopień prosty (na zabiegowe może więcej w miarę potrzeby)

czy tak będzie ok:??

miałem robić listewki, ale z tym za dużo roboty

jeśli tak będzie OK, to jaką przestrzeń zostawić pod stopniem na piankę ??

czy minimalnie wystarczy na grubość łba tej śruby, czyli ok 4-5 mm, czy dać ok. 10 mm ??

no i od razu pytanie, czym obecnie maluje się schody

ja bym chętnie pojechał domaluxem bezzapachowym (żona w ciąży, a wszystko robię w domu, nie chcę jej smrodzić)

ewentualnie polećcie jakiś dobry - trwały (nie musi być najtańszy) lakier,

• 5 years później...

Ja wykonałem schody z płyt panelowych, wszyscy odwiedzający myślą że to drewniane. Jak powiem że z płyt panelowych to każdy myśli że z paneli.

Koszt 3200zł.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341768-Stopnie-drewniane-na-beton&p=7584689#post7584689

Edytowane przez tkaczor123