Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt przyłacza

Anecia2103

Recommended Posts

Witam! Mam ogromna prośbę o szybką odpowiedz.... Mianowicie dostałam własnie pozwolenie na budowe,ale bez przyłączy! Jak to zobaczył kierownik budowy to sie bardzo zdziwił dlaczego tak jest...?Otóż mój architekt który adaptował ten projekt powiedział mi że teraz nie nanoszą na mapkę przyłączy tylko np.elektryk który robi projekt.Pytałam już takiego goscia i powiedział że za projekt przyłącza prądu bierze 1000 zł!! za dwie kreski na mapce w lini prostej!! Czy to są normalne ceny? Czy zna może ktoś w okolicach Olkusz-Wolbrom goscia który robi projekt przyłącza wody i prądu??

• 2 months później...
Ja tez w tej okolicy (gm. Trzyciaz) bede probowal uzyskac pozwolenie. Z tego co zauwazylem w Starostwie w Olkuszu przy skaldaniu projektu, urzednik nawet nie spojrzal co jest w srodku, tylko kto projektowal. Daje do myslenia....naznaczeni przez Starostwo:). Najsmieszniejsze jest, ze jest tak jak piszesz mozna uzyskac osobno pozwolenie na budowe i osobno na przylacza. Rozmawialem z urzedniczka odpowiedzialna za przylacza...jak sie dowiedzialem co mam zrobic w tym celu to oslupialem i spytalem czy ja buduje reaktor atomowy:)? Coz....latwo nie bedzie, ale postnowilem, ze nie dam nikomu z tych "pracownikow" Starostwa w lape, a wymyslac to oni sobie moga....banda darmozjadow!!! Jak Ci sie spieszy to niestety musisz isc do tej "urzedniczki" (koszmarne babsko, wielkie jak zawodniczka z bylego NRD) i spytac kto takie przylacza projektuje. Ewentualnie w Architekturze, czy nie znaja jakiegos projektanta. Ja sie nie dam i jesli bedzie trzeba (w to raczej nie watpie) sprawa oprze sie o Wojewode Malopolskiego (wiem, ze na Staroste z Olkusza nie ma co liczyc). Powodzenia.

Witam,

Ja również jestem na etapie papierologicznym, zaszedłem do 1 biura projektowego które ma cennik:

* adaptacja projekty typowego - 1400 ( w tym projekt zagospodarowania działki - część opisowa i graficzna, przystosowanie ław do warunków gruntowych, wypełnienie tabelek , opieczętowanie projektu, informacja o planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na budowie, przygotowanie wniosków uzgodnień lokalnych i zebranie pozytywnych uzgodnień jednostek opiniujących, przygotowanie wniosku o warunki zabudowy, warunki energetyczne)

* projekt przyłącza linii wewnętrznej - 450

* projekt przyłącza wodociągowego, kanalizacyjnego,deszczowego - 700/1200/1400

* projekt studni wodociągowej, szamba wybieralnego- 100/100

* projekt przydomowej oczyszczalni ścieków - 450

projekt przyłącza gazu ziemnego - 600

i kilka innych oraz projekty zamienne ( będę zmieniał kąt nachylenia dachu i mieszał z oknami ;))

rzut poddasza -150

przekrój - 200

elewacje - 200

Podane ceny są netto.

Firma też może wykonać inne czynności za na jak złożenie wszystkich potrzebnych wniosków wraz z PnB

No i zapomniałem o mapkach do celów projektowych 400 brutto i charakterystyka energetyczna i ekologiczna projektu 100

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...