Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pistolet do tynków

roteno

Recommended Posts

A zdradź jeszcze jaki kompresor do tego używałeś i jakim ciśnieniem tynkowałeś? Bo nie wiem jakie sobie ciśnienie ustawić na wyjściu? Ja testowałem taki mały kompresor 25l z wydajności 220l min i z tego co widzę jest wystarczający tylko że obawiam się że przy dłuższej pracy porostu się zatrze gdyż strasznie się grzeje. Dlatego teraz robię sobie drugi kompresor 2 tłokowy.

A zdradź jeszcze jaki kompresor do tego używałeś i jakim ciśnieniem tynkowałeś? Bo nie wiem jakie sobie ciśnienie ustawić na wyjściu? Ja testowałem taki mały kompresor 25l z wydajności 220l min i z tego co widzę jest wystarczający tylko że obawiam się że przy dłuższej pracy porostu się zatrze gdyż strasznie się grzeje. Dlatego teraz robię sobie drugi kompresor 2 tłokowy.

Jeszcze nie mam własnego kompresora, pożyczyłem kompresor taki stary ASPA 3jw60, ale dawał tylko na dwa cylindry, a miał trzy, na alegro można zobaczyć jak wygląda. Przy tynkowaniu drugiej ściany zaczął dymić z jednego cylindra co nie pracował, dlatego przerwałem pracę. Pożyczyłem innego WANA 2 cylindrowego który jeśli dobrze zmierzyłem czas i objętość butli to wyszło ze jego wydajność to 350 litrów na minutę i wtedy było w sam raz, bo sprężarka włączała się i odpoczywała. Ten kompresor dobijał ciśnienie do 6 atm, a włączał się przy 4 atm, to trochę było mało a ze uciekało mu powietrze to czekałem jak się włączy i podbije mi ciśnienie do około chyba 5 atm., ale tego nie wiem dokładnie bo nie stałem przy sprężarce tylko tynkowałem . Myślę ze te małe sprężarki z marketów mogą nie dać rady bo się zatrą jeśli nie będą odpoczywały, przy tak dużych ścianach i zapotrzebowaniu powietrza przez ten pistolet. Wcześniej w pierwszym poście pisałem że według mnie to minimum 300 litrów na minutę .Zbiorniki tych dwóch spżarek były chyba 150 litrowe.Na wiadrze tynku akrylowego Lakma pisze żeby tynkować przy ciśnieniu 5 do 6 atm. To jest porada ze strony firmy LAKMA

http://www.pomysl.com/porolit/styropian.html

( Po około 24 h, mniej więcej tyle wynosi okres schnięcia gruntu, możemy przystąpić do nakładania tynku Porolit. Tynk należy przemieszać ewentualnie rozcieńczyć wodą maksymalnie do 3 % masy tynku POROLIT nakładamy za pomocą agregatu tynkarskiego używając odpowiedniej dyszy w pistolecie tz.: tynk o grubości 1,5 mm dysza numer 2 a grubość ziarna 2,00 mm za pomocą dyszy numer 3.Należy również pamiętać, że ciśnienie na agregacie powinno wynosić 5,5 -6.Nakładanie odbywa się za pomocą pistoletu. Strumień masy powinien być rozpylany prostopadle w odległości około 25 cm od ściany. Pistolet należy prowadzić ruchem jednostajnym na całym fragmencie ściany będącym odrębną częścią elewacji.)

tak wyglada 1 kompresor http://www.alejahandlowa.pl/tr/produkt/sprezarka-aspa-3jw60-naklo-nad-notecia_113037.html

ta wygląda wan 2 kompresor http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/11/61/95/94/1161959492

Edytowane przez gipsi68
poprawka tekstu

• 4 months później...
  • 1 year później...

Witam

Zastanawiam się jeszcze nad pistoletem do tynkowania. Sa już jakieś informacje na temat wykonania tynków wew takim pistoletem. Pistloet na allegro można dostać już za ok 80 zł. Mam dostęp do kompresora i zastanawiam się czy coś oprócz obrzutki można by zrobić tym pistoletem. Myslę tutaj głównie o sufitach, z którymi jest duzo więcej roboty niż ze ścianami?

Co wy na to? czy ktoś już próbowal, jeśli nie to ja będę pierwszy - co mam do stracenia, pistolet wykorzystam ewentualnie przy elewacji no i do malowania...

• 6 months później...
HAHA opierdziliłem cały dom takim pistoletem za 80zł z alledrogo i kompresorem za 450zł też z aukcji. Wyszło znakomicie i NIE trzeba robić całej ściany na dzień a można bez problemu dokończyć następnego dnia (przyszedł deszcz i zmył mi tynk w jednym miejscu gdzie leciało tam gdzie powinna być rynna) i nie ma śladu jak zrobiłem kolejnego dnia. Kompresor działał cały czas i trzeba dbać o olej aby nie zabrakło jakby ciekło ale dał radę bez problemu. Ogólnie pistolet super ale ciężki w łąpie jak się podnosi z drabiny ponad głowę. Maluje się wyśmienicie nie ma znaczenia zbytnio jak. Najlepiej jak podkład jest pomalowany super bez zacieków i baaaardzo dokładnie tak można zaoszczędzić na tynku. Ogólnie czapka na głowę, okulary i może jakaś maska ale żeby nie parowały okulary to maski nie używałem. Okulary są na pół dnia!!! po przemyciu czy czyszczeniu są do wyrzucenia bo porysowane a więc nie warto inwestować w tego typu gwno (najtańsze kilka sztuk). Ogólnie 400m2 w 4 dni w jedną osobę da radę a może i nawet w 3 dni bez rusztowań na wysokość 3,5m. z drabiny. Wykonanie tynkiem jest SUPER a styropian położyłem średnio a klej jeszcze gorzej. Jak są nierówności w kleju typu szrama (linia od szpachli) to przeszlifować kątówką z papierem bo to będzie widać!!! Reszta nierówności typu niedokładnie położony i inne tynk maskuje doskonale. POLECAM samemu się pobawić bo się opłaca. Wiem dlaczego goście tego nie używają!!! Bo jest to proste jak drut i nie trzeba docierać tynku i bardzo szybka technologia i wtedy nie mieliby klientów!!!

• 2 weeks później...