Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łączenie strzemion z drutem zbrojeniowym jak

maden

Recommended Posts

na początku budowy wszystko ma niezwykłe znaczenie :D ... moi szpece mocowali strzemiona do prętów miękkim drutem wiązałkowym - nie pomnę już jakiej grubości... ale coś kole 1,2mm

A ty byś chciał drutem fi 5mm?

Z tego co wiem od zawsze tak się robiło (od czasu jak zaczęto stosować zbrojenie fundamentów).

moja metoda wiązania zbrojenia:

drut wiązałkowy tne na odcinki o długości mniej wiecej 23,5cm :D bo jak przetnę kólko z wiązki to akurat na cztery się dzieli i długośc jest akurat.

później te pocięte kawałki 23,5 centeymetrowe składam na pół.

opasuję w/wym. dutem złożonym na pół strzemiono z dutem zbrojeniowym w miejscu lączenia.

i następnie zakrzywionym dużym gwoździem łapię za oczko i zakręcam parę razy.

końcówka gwoździa się ześlizguje z oczka a to co zostaje zakręcone trzyma jak trzeba pozostaje tylko przygiąć druta do dołu.

tą metodą właśnie wykonaliśmy zę ślubnym połowę naszej siatki (czytaj: jedną dolną siatkę o oczku 15x15 cm i o wielkości 6,5x8,5m) i już mi się zaczyna śnić po nocach bo jeszcze drugie tyle roboty.

ot i cała filozofia.

ps:

metoda opisowa bo nie chce mi sie na razie uczyć wstawiania fotek no i nie bardzo mam czas niestety.

Przecież już ktoś opisał:

moja metoda wiązania zbrojenia:

drut wiązałkowy tne na odcinki o długości mniej wiecej 23,5cm :D bo jak przetnę kólko z wiązki to akurat na cztery się dzieli i długośc jest akurat.

później te pocięte kawałki 23,5 centeymetrowe składam na pół.

opasuję w/wym. dutem złożonym na pół strzemiono z dutem zbrojeniowym w miejscu lączenia.

i następnie zakrzywionym dużym gwoździem łapię za oczko i zakręcam parę razy.

końcówka gwoździa się ześlizguje z oczka a to co zostaje zakręcone trzyma jak trzeba pozostaje tylko przygiąć druta do dołu.

Wystarczy jeden gwóźdź.

• 2 weeks później...