Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to nazwać i od czego zacząć (budowa/adaptacja/remont)

ciohu

Recommended Posts

Witam,

Jestem w takiej sytuacji:

Kupiłem stary poniemiecki dom (nie podlega pod konserwatora zabytków), na parterze mieszka moja ciocia z wujkiem oraz babcia. Na piętrze chcę zamieszkać ja.

Do tej pory na piętrze znajdował się jeden pokój (ok 25m2, podciągnięty prąd i ogrzewanie) a reszta była używana jako strych/przechowalnia (jest do spore piętro - 150m2 i 5,5m wysokości w maksymalnym punkcie).

Jak od strony formalnej mam zamienić piętro na pełnoprawne "mieszkanie" z kuchnią, łazienką. W planach mam:

- postawienie kilku ścian działowych (budowa szkieletowa) aby wydzielić poszczególne pomieszczenia, na istniejącym pokoju chciałbym mieć antresolę, salon otwarty do samego szczytu dachu, po przeciwnej stronie zrobienie małego strychu m.in. na zbiornik od kolektorów słonecznych

- doprowadzenie gazu, wody i prądu (rozbudowa instalacji istniejących już w budynku), kanalizacja,

- wstawienie 4 okien w dachu (dach był wymieniany jakieś 3 lata temu na blachodachówkę).

Czy muszę starać się o zmianę sposobu użytkowania dla piętra? gdzie mogę się dowiedzieć jaką obecnie funkcje spełnia to piętro - wg mnie mieszkalną.

Czy potrzebuję projektu i pozwolenia na budowę? czy wystarczą poszczególne projekty instalacji?

Obecnie gmina jest w trakcie ustalania planu zagospodarowania miejscowego - czy jest to dla mnie jakimś utrudnieniem czy to tyczy się tylko nowo budowanych domów?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiam

Łukasz