Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo przecieka - czym zaizolowa? z zewn?trz?

ROBINSON

Recommended Posts

3 tygodnie temu wkopano mi jednokomorowe szambo (miało być szczelne). Po upływie kilku dni zajzałem do środka i okazało sie, że przecieka na łączeniu górnego i dolnego jego elementu. Przyczyną jest prawdopodobnie złe wypełnienie łącza pianka montażową (punktowo a nie ciągiem). Czym solidnie zabezpieczyć łącze po odkopaniu i uzupełniu pianki???

Czasami to chyba dobrze, że przecieka :-)

otulina puszczy zakaz odprowadzania sciekow do gruntu.

wiesz jakie sa za to kary w tym naszym smiesznym kraju.

300 m. dalej ujscie sciekow do strumienia. chory zasrany kraj.

zdzierac tylko od prywatnych inwestorow reszte mamy w d.. nie

Dam im spokój bo nie chce juz ich widzieć. Po co mam się denerwować. Cały czas mówili, że nie ma problemu, że wszystko będzie jak należy. Okazało sie , że ławy fundamentowe domku mam o 25 cm dłuzsze i szersze. Jeżeli chodzi o szambo , to cieknie prawie na całej długości. Jeżeli przeciek byłby minimalny to zostawiłbym go, ale mam juz 1/4 zbiornika wody a jeszcze nic nie jest podłączone. nie będę wywoził przecież wody raz na miesiąc.

Uszczelnienie musi być od zewnątrz , ponieważ woda zawsze wybiera najsłabsze miejsce i tam zawsze będzie przeciek. Już prawie odkopałem tyle ile trzeba i częściowo gdzie mogłem uzupełniłem pianką, ale co dalej ? obciąć pianke i zakleić to jaka zaprawą, ale trzeba chyba dodac jakiegoś dodatku, żeby nie piło wody, potem chyba jakaś izolacja wilgociowa (izolbet) ewentualnie jakas papa na lepiku, nie wiem. Doradźcie coś proszę.

Gość Karol N.
Uszczelnienie musi być od zewnątrz , ponieważ woda zawsze wybiera najsłabsze miejsce i tam zawsze będzie przeciek. Już prawie odkopałem tyle ile trzeba i częściowo gdzie mogłem uzupełniłem pianką, ale co dalej ? obciąć pianke i zakleić to jaka zaprawą, ale trzeba chyba dodac jakiegoś dodatku, żeby nie piło wody, potem chyba jakaś izolacja wilgociowa (izolbet) ewentualnie jakas papa na lepiku, nie wiem. Doradźcie coś proszę.

Zobacz na : http://www.hydrostop.pl jest tam zaprawa do uszczelniania i opis wykonywania uszczelnien szamb z betonu.

Pozdr. Karol N.

Sorki, że tak długo nie odpisywałem , ale nie było mnie tutaj. Otóż szambo jast wykonane z żelbetonu w kształcie sześcianu i jest podzielona jakbby na dwie części (przecięty sześącian poziomo). Szambo nie jest wykonane z kręgów, lecz złożone z tych dwóch częći i cieknie właśnie na ich spojeniu. wymiary to:2m x 2m x 2m.

...... Jeżeli przeciek byłby minimalny to zostawiłbym go, ale mam juz 1/4 zbiornika wody a jeszcze nic nie jest podłączone. nie będę wywoził przecież wody raz na miesiąc.

W innej wypowiedzi piszesz, że pojemnośc Twojego szamba wynosi 8m3 (2x2x2 m). Czyli i tak bedziesz musiał wywozić scieki bardzo często. Popatrz ile wynosi Twoje obecne zużycie wody.

Co do likwidacji przecieku to jednak zażądałbym poprawek od ekipy która je montowała. Postaraj się przezwyciężyć swoje opory estetyczno-wizualne. :wink:

Pozdrawiam

Jeżeli odkopałeś szambo to spróbuj zrobic tak:

wydłub piankę z połączenia elementów betonowych na głęb. ok. 2 cm (jeśli w ogóle da się tam wcisnąć jakiegoś pręta do wydłubywania)

potem wypełnij powstałą fugę zaprawą cementowo piaskową i wyszpachluj równo z licem ścianki albo możesz zrobić lekki brzuszek

kiedy wyschnie zaprawa - zagruntuj np. abizolem ale nie wcześniej jak po 7 dniach (bo wilgoć z zaprawy nie pozwoli na wniknięcie środka gruntującego)

potem nałóż na to miejsce jeden z wielu bezspoinowych środków bitumicznych np. Botazit (prod. Botament) albo Superflex-10 (prod. Deitermann)

Tylko wcześniej wypompuj wodę z szamba żeby ci nie zawilgacała fugi od wewnątrz