ROBINSON 16.11.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 3 tygodnie temu wkopano mi jednokomorowe szambo (miało być szczelne). Po upływie kilku dni zajzałem do środka i okazało sie, że przecieka na łączeniu górnego i dolnego jego elementu. Przyczyną jest prawdopodobnie złe wypełnienie łącza pianka montażową (punktowo a nie ciągiem). Czym solidnie zabezpieczyć łącze po odkopaniu i uzupełniu pianki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 16.11.2003 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Czasami to chyba dobrze, że przecieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Czasami to chyba dobrze, że przecieka otulina puszczy zakaz odprowadzania sciekow do gruntu. wiesz jakie sa za to kary w tym naszym smiesznym kraju. 300 m. dalej ujscie sciekow do strumienia. chory zasrany kraj. zdzierac tylko od prywatnych inwestorow reszte mamy w d.. nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 16.11.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 hmm, robią jakieś kontrole w tym rejonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość pikuś 16.11.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Od zewnątrz może być trudno, lepiej od środka, a technik jest wiele w zależności od wielkości przecieku. Powiedz Twoim fachmanom , jak skopali robotę to niech poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBINSON 17.11.2003 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Dam im spokój bo nie chce juz ich widzieć. Po co mam się denerwować. Cały czas mówili, że nie ma problemu, że wszystko będzie jak należy. Okazało sie , że ławy fundamentowe domku mam o 25 cm dłuzsze i szersze. Jeżeli chodzi o szambo , to cieknie prawie na całej długości. Jeżeli przeciek byłby minimalny to zostawiłbym go, ale mam juz 1/4 zbiornika wody a jeszcze nic nie jest podłączone. nie będę wywoził przecież wody raz na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBINSON 17.11.2003 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Uszczelnienie musi być od zewnątrz , ponieważ woda zawsze wybiera najsłabsze miejsce i tam zawsze będzie przeciek. Już prawie odkopałem tyle ile trzeba i częściowo gdzie mogłem uzupełniłem pianką, ale co dalej ? obciąć pianke i zakleić to jaka zaprawą, ale trzeba chyba dodac jakiegoś dodatku, żeby nie piło wody, potem chyba jakaś izolacja wilgociowa (izolbet) ewentualnie jakas papa na lepiku, nie wiem. Doradźcie coś proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pikuś 18.11.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Z czego to szmbo? Kręgi, monolit czy jeszcze coś innego. Cieknie na złączach, czy przez ściany, a może przez dno? Jakie to ustrojstwo głębokie? napisz więcej szczegółów. Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 18.11.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Uszczelnienie musi być od zewnątrz , ponieważ woda zawsze wybiera najsłabsze miejsce i tam zawsze będzie przeciek. Już prawie odkopałem tyle ile trzeba i częściowo gdzie mogłem uzupełniłem pianką, ale co dalej ? obciąć pianke i zakleić to jaka zaprawą, ale trzeba chyba dodac jakiegoś dodatku, żeby nie piło wody, potem chyba jakaś izolacja wilgociowa (izolbet) ewentualnie jakas papa na lepiku, nie wiem. Doradźcie coś proszę. Zobacz na : http://www.hydrostop.pl jest tam zaprawa do uszczelniania i opis wykonywania uszczelnien szamb z betonu. Pozdr. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBINSON 19.11.2003 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Sorki, że tak długo nie odpisywałem , ale nie było mnie tutaj. Otóż szambo jast wykonane z żelbetonu w kształcie sześcianu i jest podzielona jakbby na dwie części (przecięty sześącian poziomo). Szambo nie jest wykonane z kręgów, lecz złożone z tych dwóch częći i cieknie właśnie na ich spojeniu. wymiary to:2m x 2m x 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBINSON 19.11.2003 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Karol N - dzięki wielkie, zaraz sprawdzę i chyba będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pikuś 20.11.2003 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 21.11.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Ja miałem nakazane przez nadzór budowlany wyizolowanie szmba lepikiem z zewn myślę, że taka technika + jakaś szmata (lub mata) powinna wystarczyć. Używałem też czegoś co sie nazywa WASERSTOP. Godne polecenia tylko troche drogie na duże pow (4kg/200zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 21.11.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 ...... Jeżeli przeciek byłby minimalny to zostawiłbym go, ale mam juz 1/4 zbiornika wody a jeszcze nic nie jest podłączone. nie będę wywoził przecież wody raz na miesiąc. W innej wypowiedzi piszesz, że pojemnośc Twojego szamba wynosi 8m3 (2x2x2 m). Czyli i tak bedziesz musiał wywozić scieki bardzo często. Popatrz ile wynosi Twoje obecne zużycie wody. Co do likwidacji przecieku to jednak zażądałbym poprawek od ekipy która je montowała. Postaraj się przezwyciężyć swoje opory estetyczno-wizualne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 21.11.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Jeżeli odkopałeś szambo to spróbuj zrobic tak: wydłub piankę z połączenia elementów betonowych na głęb. ok. 2 cm (jeśli w ogóle da się tam wcisnąć jakiegoś pręta do wydłubywania)potem wypełnij powstałą fugę zaprawą cementowo piaskową i wyszpachluj równo z licem ścianki albo możesz zrobić lekki brzuszekkiedy wyschnie zaprawa - zagruntuj np. abizolem ale nie wcześniej jak po 7 dniach (bo wilgoć z zaprawy nie pozwoli na wniknięcie środka gruntującego)potem nałóż na to miejsce jeden z wielu bezspoinowych środków bitumicznych np. Botazit (prod. Botament) albo Superflex-10 (prod. Deitermann) Tylko wcześniej wypompuj wodę z szamba żeby ci nie zawilgacała fugi od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Dzieki wszystkim , już zrobiłem. Na razie nie cieknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBINSON 29.11.2003 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Sorki. ten wyżej to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 29.11.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 ja bym to zostawil jak nikomu to nie bedzie przeszkadzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts