Jac37 15.04.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam. W projekcie domu mam płytę podłogową H=14 cm. Nie jestem budowlańcem i nie wszystko rozumiem :] a mam parę pytań na które nie znalazłem odpowiedzi w projekcie. Będę wdzięczny za odpowiedź - podpowiedź 1. Co to jest siatka zbrojeniowa Q188? Co oznacza określenie "górą i dołem" ? Czyli jak ją układać ??? 2.Jeżeli zaleję 14 cm płyty (w projekcie jest jeszcze wylewka samopoziomująca 4 cm) to jak umieścić instalację C.O. w podłodze ? ....wycinać w płycie i zbrojeniu ??? 3. Za wszystkie praktyczne i fachowe rady dot. płyty będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.04.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 rozumiem, że chcesz wykonać tą wylewkę sam... ad 2. to raczej najpierw instalacje a potem wylewka. Wtedy wylewka zasłania wszystko i jest gites Nie do końca rozumiem, po co jeszcze te 4cm wylewki samopoziomującej. Normalnie na wylewkę (u Ciebie nazwaną płytą podłogową) daje się już finalne wykończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 no i te 4cm wylewki samopoziomującej... coś dużawo - a nie było to czasem 4mm? BTW styropian tam gdzieś pod podłogą projektant przewidział czy był starej daty i radośnie pominął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.04.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 BTW styropian tam gdzieś pod podłogą projektant przewidział czy był starej daty i radośnie pominął?A patrz. na to uwagi nie zwróciłem. Może te 14cm to całość wliczając styro. Czyli jakieś 8cm styro i 6cm wylewki lub podobnie. Jeżeli jest tam styro planowane to wtedy rurki w styro lub na styro jeżeli podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jac37 16.04.2009 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 14 cm płyty :/ pod nią jest styropian, ale....płyta zaplanowana jest na całym obrysie domu, a scianki zaczynaja się na płycie, więc na etapie lania płyty nie ma ścian, więc nie ma mowy o instalacji - projekt od lipińskich dom ciepły P94B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.04.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 14 cm płyty :/ pod nią jest styropian, ale....płyta zaplanowana jest na całym obrysie domu, a scianki zaczynaja się na płycie, więc na etapie lania płyty nie ma ścian, więc nie ma mowy o instalacji - projekt od lipińskich dom ciepły P94Bdobra - nudny jestem - ale czy masz Kierownika Budowy. On powinien wiedzieć więcej od Ciebie o budowlance i powiedzieć Ci mniej więcej co i jak. Bo mi teraz z opisu wychodzi chudziak z izolacją ze styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.04.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 14 cm płyty :/ pod nią jest styropian, ale....płyta zaplanowana jest na całym obrysie domu, a scianki zaczynaja się na płycie, więc na etapie lania płyty nie ma ścian, więc nie ma mowy o instalacji - projekt od lipińskich dom ciepły P94BBudynek ma fundament? Bo po drugim czytaniu wychodzi mi na płytę fundamentową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalT88 16.04.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam. W projekcie domu mam płytę podłogową H=14 cm. Nie jestem budowlańcem i nie wszystko rozumiem :] a mam parę pytań na które nie znalazłem odpowiedzi w projekcie. Będę wdzięczny za odpowiedź - podpowiedź 1. Co to jest siatka zbrojeniowa Q188? Co oznacza określenie "górą i dołem" ? Czyli jak ją układać ??? 2.Jeżeli zaleję 14 cm płyty (w projekcie jest jeszcze wylewka samopoziomująca 4 cm) to jak umieścić instalację C.O. w podłodze ? ....wycinać w płycie i zbrojeniu ??? 3. Za wszystkie praktyczne i fachowe rady dot. płyty będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Jac37, myślę że masz podobnie jak w moim projekcie "Baltazar" to znaczy: Beton B20 (14 cm) -> papa -> Styropian (6 cm) -> Folia -> Gładź cementowa (4 cm) -> wykończenie czyli płytki (2 cm). U Ciebe jest pewnie tak samo bo to w miarę standardowe rozwiązanie. Przewody możesz schować częściowo w styropianie (żeby nie tracić ciepła do ziemi) a częściowo w gładzi. Jeżeli chodzi o siatkę Q188 to w hurtowni dostaniesz taką od ręki (Q188 to symbol). Zbrojenie górą i dołem to siatka stalowa zatopiona w płycie betonowej przy jej dolnej krawędzi i górnej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 17.04.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 dolna sitka jak najnizej najlepiej podlozyc kawalki dachowek lub kupic dystanse z pcv zeby drut byl 2cm od dolu,na tak ulozonej dolnej siatce polozyc kosti betonowe lub polowki cegiel o gr 6cm lub ugiac dystnse z drutu i na tym wlozyc gorna siake zbrojeniową.pamietac nalezy zeby siatke ukladac z zakladami ok 20cm i zeby powiazac ja drutem na lączeniach zeby sie nie rozjechała brzy betonowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_a_r_r_o 22.11.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam!Widzę, że Lipińscy standardowo wpisują siatkę q188 górą i dołem w płycie podłogowej, która oparta jest na ściankach fundamentowych. Też mam podobny temat na tapecie gdyż właśnie kończymy zasypywanie fundamentów. U mnie (dom Sorrento - DCP191) podłoga wygląda następująco: 30cm piasku, 20 cm styropianu a potem 10cm płyta żelbetowa z siatką Q188 (górą i dołem), na to jeszcze 5,5 cm gładź cementowa zbrojona siatką.Nie wiem kurcze czy to nie przegięcie. Nie zamierzam w domu lądować helikopterem...!Nie chodzi mi nawet o to aby z mimi dyskutować ale nie widze tu miejsca na poprowadzenie instalacji!?! Czyżbym miał wykonać wszystko jeszcze przed rozpoczęciem budowy, przeciez to absurd. A co jesli podejme decyzję o ogrzewaniu podłogowym w części domu, w projekcie tego nie mam ale takie rzeczy uważam, że ustala się pózniej. W 5,5 cm wylewki nie zmieszcze rurek a trzeba by jeszcze na tą płytę żelbetową połozyć styropian...Może powinieniem to olać i zrobic tradycyjnie?Poradżcie coś.Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_a_r_r_o 22.11.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Zedytowalem bo wysłałem przez pomyłkę dwa razy. Temat jak najbardziej aktualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts