Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolniony teren pod zabudowe. Zmiany po, a konsekwencje

MARTiiii

Recommended Posts

Mam takie pytanko... Działka rolna II klasy zostaje odrolniona pod zabudowe w ilości do 0,5ha (bo za darmo wiadomo), zostają wyrysowane ciągi piesze, podjazdy, tarasy, zabudowy itd. Sprawa zostaje zakończona, papiery przychodza z urzędu. Dodam że to środek miasta - taka działka rolna się uchowała.

No i teraz co jesli chcemy zrobić jednak inny ciąg podjazdów, chodników ogólnie bruku wokól domu niż ten który był wyrysowany przy odrolnianiu tego terenu i jest na mapkach geodezyjnych? W dodatku jak jest tego troche wiecej niz podawane bylo przy odralnianiu.

Czy trzeba to na nowo uaktulaniać, a raczej co by było jakby ktoś przyuważył ze bruk itp nie sa tak jak na mapach i jest tego wiecej w dodatku??? Jakieś kary, jakie?

Jak wybudujesz dom i będziesz robił powykonawczą inwentaryzację geodezyjną to geodeta uprawniony który to będzie robił sporządzi aktualną mapę i dopiero na jej podstawie wyłączy / lub Ty sam / ten grunt z produkcji rolnej - teraz na etapie uzyskania PnB nie odrolniłeś gruntu tylko otrzymałeś zgodę ze Satrostwa na wydzielenie z produkcji rolnej tych 500 metrów .

Dopiero na podstawie mapy geodezyjnej sporządzonej przez geodetę podczas inwentaryzacji ten grunt zostanie wyłączony z prod rolnej - jak przekroczysz tą powierzchnię / 500 m2 / to będziesz płacił karę przez 10 lat liczoną od nadmiaru wyłączonego gruntu .

Takoż lepiej nie przekraczaj tej powierzchni - liczy się powierzchnia - jak inaczej wykonasz infrastrukturę - czyli kostkę , podjazdy, tarasy - a nie przekroczysz tych 500m2 nikt nie powinien się tego czepiać .

Witam!

mówicie o odrolnieniu, a ja mam problem czym jest odrolnienie w myśl prawa ale w przełożeniu na chłopski rozum.Bo ja też mam działkę rolno-leśną na której (jako rolnik pow.1 ha)mogłam budować.Chciała bym jednak to sprzedać ale w całości nikt nie chce bo to aż 26000m kw.

W planie zagospodarowania jeszcze tego nie ma , ale studium już jest że ma to być pod zabudowę rezyedencjalną ,ale rany Boskie trwa to już 6 lat :evil: