MARTiiii 15.04.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Mam takie pytanko... Działka rolna II klasy zostaje odrolniona pod zabudowe w ilości do 0,5ha (bo za darmo wiadomo), zostają wyrysowane ciągi piesze, podjazdy, tarasy, zabudowy itd. Sprawa zostaje zakończona, papiery przychodza z urzędu. Dodam że to środek miasta - taka działka rolna się uchowała. No i teraz co jesli chcemy zrobić jednak inny ciąg podjazdów, chodników ogólnie bruku wokól domu niż ten który był wyrysowany przy odrolnianiu tego terenu i jest na mapkach geodezyjnych? W dodatku jak jest tego troche wiecej niz podawane bylo przy odralnianiu. Czy trzeba to na nowo uaktulaniać, a raczej co by było jakby ktoś przyuważył ze bruk itp nie sa tak jak na mapach i jest tego wiecej w dodatku??? Jakieś kary, jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.04.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Jak wybudujesz dom i będziesz robił powykonawczą inwentaryzację geodezyjną to geodeta uprawniony który to będzie robił sporządzi aktualną mapę i dopiero na jej podstawie wyłączy / lub Ty sam / ten grunt z produkcji rolnej - teraz na etapie uzyskania PnB nie odrolniłeś gruntu tylko otrzymałeś zgodę ze Satrostwa na wydzielenie z produkcji rolnej tych 500 metrów .Dopiero na podstawie mapy geodezyjnej sporządzonej przez geodetę podczas inwentaryzacji ten grunt zostanie wyłączony z prod rolnej - jak przekroczysz tą powierzchnię / 500 m2 / to będziesz płacił karę przez 10 lat liczoną od nadmiaru wyłączonego gruntu .Takoż lepiej nie przekraczaj tej powierzchni - liczy się powierzchnia - jak inaczej wykonasz infrastrukturę - czyli kostkę , podjazdy, tarasy - a nie przekroczysz tych 500m2 nikt nie powinien się tego czepiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 15.04.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ale to jest pojechane... No własnie mi pasi by przekroczyć te 500m kw. bo troche brakuje podjazdu. Rozumiem że płaci się od m kw. , a wiesz ile to za mkw/rok ??? Czy ażury (te dziurawe z trawą) też trzeba wiliczać w to odrolnienie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosia13 17.04.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam! mówicie o odrolnieniu, a ja mam problem czym jest odrolnienie w myśl prawa ale w przełożeniu na chłopski rozum.Bo ja też mam działkę rolno-leśną na której (jako rolnik pow.1 ha)mogłam budować.Chciała bym jednak to sprzedać ale w całości nikt nie chce bo to aż 26000m kw. W planie zagospodarowania jeszcze tego nie ma , ale studium już jest że ma to być pod zabudowę rezyedencjalną ,ale rany Boskie trwa to już 6 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts