rwerner 15.04.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam!Jestem na etapie wykopu pod dom w zabudowie bliźniaczej.Już tu pojawił się problem...Ława fundamentowa domu który juz sto( od 20-stu lat) wystaje poza obrys domu około 20 cm, czyli tam, gdzie miała stanąć ława mojego domu.Po wizycie projektanta( bardziej adaptatora)mojego budynku, a zarazem kierownika budowy, stwierdzono, że trzeba zmienić miejsce ław na których mają stanąć ściany nośne, a później"podciągi" stropów. Pierwotnie ławy miały znajdowac sie na obrysie budynku( czyli w kształcie "O")jednak po odkopaniu ław sąsiada projektant zmienił projektPomysł projektanta jest taki, aby zrobic wykop pod ławy w kształcie litery "E" tak aby podciągi stropów znajdowały się nie w poprzek, ale wzdłuż budynku i miały stanąć na trzech, a nie jak wcześniej zakładano dwóch ław. Moje pytanie brzmi, czy dopuszcza się wykonania ław W TAKIM kształcie. Ławy maja szerokość 60 cm i wysokośc 50 cm, natomiast będą osadzone na głębokości 90 cm. Prosze o pomoc i fachowa opinię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 15.04.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Mamy rozumieć ,że chcesz budować w granicy? Umiesz wkleić rzuty fundamentu i stropu ? (to jak? sąsiad ma ławy na twoim gruncie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwerner 15.04.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Tak buduję w granicy(zabudowa bliźniacza).Projekt gotowy z adaptacją.Część jego ławy(20cm) zachodzi na moją działkę.Mam rzut narysowany w PDF przeze mnie, ale szczerze powiem, że nie wiem jak go wkleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts