arecki1338 16.04.2009 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 witam, czy przesuniecie drzwi wejsciowych,ktore sa umieszczone centralnie w podcieniu bedzie zmiana istotna czy nie? Chce aby drzwi byly w podcieniu,ale na jego lewej czesci.Rozmawialem z KB, on twierdzi ze jest to zmiana wizerunku elewacji frontowej i nalezaloby zrobic projekt zamienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.04.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Kiedyś wystarczała zgoda architekta,twórcy danego projektu.Ewentualnie on wprowadzał zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.04.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Zajrzyj do projektu. Pewnie jest to projekt gotowy. Powinna tam być lista zmian, które możesz spokojnie wprowadzić. Sprawdź co tam jest napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.04.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 nie jest to zmiana istotna, niestety w tę duperelę musisz zaangażować projektanta, który to stwierdzitakie po... "prawo" mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 17.04.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Zajrzyj do projektu. Pewnie jest to projekt gotowy. Powinna tam być lista zmian, które możesz spokojnie wprowadzić. Sprawdź co tam jest napisane. Wiesz czym różni się prawo autorskie od prawa budowlanego. Jeśli nie to polecam lekturę. Jeśli wiesz to przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.04.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 cóżma racjęTrociu ofkors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 17.04.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Jak chcesz kupić projekt gotowy to dadzą ci zezwolenie na każdą zmianę. Ja zapytałem,czy mogę poszerzyć budynek i zmienić pochylenie dachu, stwierdzili,że bez żadnych problemów dołączą odpowiednią zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 17.04.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Jak chcesz kupić projekt gotowy to dadzą ci zezwolenie na każdą zmianę. Ja zapytałem,czy mogę poszerzyć budynek i zmienić pochylenie dachu, stwierdzili,że bez żadnych problemów dołączą odpowiednią zgodę. To są dwie zupełnie różne sprawy. Rzeczywiście pytanie nie zostało zadane precyzyjnie, ale nie sądzę żeby pytającemu chodziło o zmiany wprowadzane podczas projektowania . Podczas projektowania swojego domu , wprowadziłem 1318 poprawek i żadna z nich nie była istotna, pomimo, że od koncepcji do ostatecznego projektu zmianione zostało prawie wszystko. Podobnie sprawa ma się z projektami gotowymi. Ten kto go wykonywal jest autorem projektu (nie mylić z projektantem w myśl prawa budowlanego). Określa on po prostu co może zostać zmienione, bez naruszenia praw autorskich ( np. odbicie lustrzane itp). Projektantem obiektu jest osoba dokonująca adaptacji. Osoba ta również może dokonywać szereg zmian, oczywiście w granicach okresłonych przez autora. Jeśli projekt zostanie zatwierdzony, a jest to jednoznaczne z uprawomocnieniem decyzji o PnB, to od tej pory o istocie zmian decyduje tylko i wyłącznie projektant (ten, który adaptował projekt) Dziwi mnie, ze takie banalne sprawy, związane raczej z logiką, a nie budownictwem nie znajdują u Was zrozumienia pozdrawiam pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts