Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki jest sens stosowania wielu zabezpieczeń w rozdzielnicy

Recommended Posts

Zgodzę się ze zdaniem, że dla domków wystarczy B, ale C nie jest zabronione.

A czy ja napisałem że jest zabronione ? - napisałem że się ich nie powinno stosować - gdyż służą one innemu celowi - a należy pamiętać o jednym - zabezpieczenia instalacji elektrycznej mają chronić nas - użytkowników przed skutkami porażeń - a nie zapewniać poprawne działanie wątpliwych odbiorników instalacji elektrycznej .

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

wytłumacz to mojej spawarce jednofazowej, która potrafi wywalić B20 przy włączeniu albo UPSowi 3000VA który przy włączeniu ładuje kondensatory i B16 potrafi wywalić a C10 nie.

Dawaj jej numer telefonu - już dzwonię :lol:

PS. Też posiadam spawarę jednofazową i UPSa / co prawda nie 3kVA / i nie mam żadnych problemów z wyłaczaniem zabezpieczeń . A wszystkie bezpieczniki mam "B" .

Wymień spaware na 3-fazową i ten problem będziesz miał z głowy , a UPS ładuje kondensatory pełnym prądem jak się rozładuje do zera - jak często to się dzieje ??

Panowie - ja na chałupę mam przydział mocy 11kW - zabezpieczenie przedlicznikowe B20A , w rozdzielnicy elektrycznej w budynku zastosowane zabezpieczenia B16A i B10A - róznież zdaża mi się stosować spawarki i i nne prądożerne urządzenia - mieszkam już 2 lata i nigdy nie miałem problemów z instalacją elektryczna i z zabezpieczeniami w domu ...

BTW: czy dawanie różnicówki na obwody oświetlenia to nie jest przerost formy nad treścią? do czego podłącza się ochronę? Lampki zwykle tego nie przewidują...

U mnie wszystkie żyrandole i większość kinkietów i lampek jest mosiężna - każdy żyrandol i lampka / korpus / jest połaczona z PE .

logiczne - ale te lampki miały standardowo przewidziane podłączenie ochrony czy sam to jakoś "rzeźbiłeś"?

co do spawarki ... stara jest bidulka ale działa - rozumisz... ;)

UPS- jest oczywiście tak jak piszesz... ale jakoś tego UPSa trzeba przecież na początku włączyć.... wiem,wiem czepiam się :)

P(...)Charakterystyki zabezpieczeń (B -szybka, C - normalna, D - zwłoczna) mówią jedynie jak szybko dane zabezpieczenie zadziała przy niewielkim przeciążeniu. Dobiera się je zwykle aby umożliwić spokojny rozruch silników. Przy zwarciach wszystkie działają tak samo szybko.

Poniżej wykres charakterystki czasowej zabezpieczeń - zależność czasu zadziałania bezpiecznika w funkcji przepływającego prądu :

http://free.of.pl/d/drd/images/wykresbezp.gif

FF - "A"

F - "B"

T - "C"

TT - "D"

Przykładowo dla zabezpieczenia 10A czas zadziałania bezpiecznika "C" jest prawie 10 razy dłuższy od czasu zadziałania bezpiecznika "B" .

P(...)Charakterystyki zabezpieczeń (B -szybka, C - normalna, D - zwłoczna) mówią jedynie jak szybko dane zabezpieczenie zadziała przy niewielkim przeciążeniu. Dobiera się je zwykle aby umożliwić spokojny rozruch silników. Przy zwarciach wszystkie działają tak samo szybko.

Poniżej wykres charakterystki czasowej zabezpieczeń - zależność czasu zadziałania bezpiecznika w funkcji przepływającego prądu :

Przykładowo dla zabezpieczenia 10A czas zadziałania bezpiecznika "C" jest prawie 10 razy dłuższy od czasu zadziałania bezpiecznika "B" .

No i to ilustruje po co jest bezp. o cha-ce C :-) dokładnie to co napisał Henryk51.

Wcześniej piszesz, że w domach priorytetem jest ochrona ludzi. Oczywiście, ale czy w zakładach przemysłowych, biurach.. ma być inaczej? Bo wg tego co piszesz to tam bezp. o cha-ce C można, a w domach się nie zaleca.

Poza tym są kwestie tych "trudnych" rozruchów - jak przykład spawarki kolegi. Przecież jego urządzenie jest sprawne (zakładamy :-)) i powinno działać w instalacji elektrycznej i po to właśnie cha-ka C.

Pamiętajcie też że macie w domach różnicówki! jako ochrona pośrednia dodatkowa - chyba tak się to fachowo nazywa ;-)

No i to ilustruje po co jest bezp. o cha-ce C :-) dokładnie to co napisał Henryk51.

Wcześniej piszesz, że w domach priorytetem jest ochrona ludzi. Oczywiście, ale czy w zakładach przemysłowych, biurach.. ma być inaczej? Bo wg tego co piszesz to tam bezp. o cha-ce C można, a w domach się nie zaleca.

Poza tym są kwestie tych "trudnych" rozruchów - jak przykład spawarki kolegi. Przecież jego urządzenie jest sprawne (zakładamy :-)) i powinno działać w instalacji elektrycznej i po to właśnie cha-ka C.

Pamiętajcie też że macie w domach różnicówki! jako ochrona pośrednia dodatkowa - chyba tak się to fachowo nazywa ;-)

Żaden problem - wymień wszystkie zabezpieczenie w swoim domu na "C" - przecież nie jest zabronione ich zastosowanie ... - jak słusznie zauważyłeś - w domach się ich nie zaleca - ale i nie zabrania - więc nie ma sprawy ... - dyskusja na ten temat jest jałowa - każdy robi jak uważa albo jak chce - bo co nie jest zabronione - jest dozwolone .

Ja wyraziłem tutaj swoje zdanie - i zaprezentowałem swoje rozwiązania doboru zabezpieczeń i ich charakterystyk - i nie zamierzam tego nigdy zmieniać ...

A odnośnie spawarki kolegi - co do spawarki ... stara jest bidulka ale działa - rozumisz - rozumiem - czasami zdażają się takie urządzenia elektryczne podłączane do naszych instalacji - ale wówczas nie ma co szukać problemu w rodzaju czy doborze czy charakterystyce zabezpieczeń - tylko w kondycji stareńkiego sprzętu ...

pablito nie demonizuj... idąc Twoim tokiem rozumowania dlaczego nie stosujesz zabezpieczeń typu A (o ile takie są) ?

Mam 2 zabezpieczenia typu C w rozdzielnicy i nie ma co z tego robić wielkiego aj waj. Starałem się dobierać zabezpieczenia do planowanych obciążeń a nie przykładowo wszędzie B16 albo B20. co do porażenia... od tego jest różnicówka a nie charakterystyka zabezpieczenia przeciążeniowego - tu ewentualnie można się bać o przewody w ścianie czy wytrzymają większy prąd albo o to czy chałupa się nie spali jak domek w technologii łatwopalnej ...

pablito nie demonizuj... idąc Twoim tokiem rozumowania dlaczego nie stosujesz zabezpieczeń typu A (o ile takie są) ?

Mam 2 zabezpieczenia typu C w rozdzielnicy i nie ma co z tego robić wielkiego aj waj. Starałem się dobierać zabezpieczenia do planowanych obciążeń a nie przykładowo wszędzie B16 albo B20. co do porażenia... od tego jest różnicówka a nie charakterystyka zabezpieczenia przeciążeniowego - tu ewentualnie można się bać o przewody w ścianie czy wytrzymają większy prąd albo o to czy chałupa się nie spali jak domek w technologii łatwopalnej ...

Eeee - przeca nie demonizuję 8) - uważam po prostu że nie powinno się stosować takich zabezpieczeń skoro "B" w zupełnosci wystarczają - no - ale zdarzają się sytuacje że jednak nie wystarczają i trzeba zastosować "C" - więc się je stosuje - bo po to są :lol:

Ale i tak znacząco odbiegliśmy od tematu zasadniczego wątku ...

niekoniecznie... - skoro przewiduję korzystanie w garażu z urządzeń o charakterystyce obciążenia odbiegającej od standardowego sprzętu AGD w domu to gniazda garażowe podpinam na oddzielnym obwodzie i zabezpieczeniu - może to oczywiście spowodować wybicie zabezpieczenia przedlicznikowego ale po to mam rozum żeby przeanalizować sytuację i gdy żona przygotowuje świąteczną wyżerkę, a piekarnik i płyta pracuje w pełnym obłożeniu to nie lecę do garażu bawić się swoją spawarką doprowadzając do przedświątecznej awantury... ;)

Żaden problem - wymień wszystkie zabezpieczenie w swoim domu na "C" - przecież nie jest zabronione ich zastosowanie ... - jak słusznie zauważyłeś - w domach się ich nie zaleca - ale i nie zabrania - więc nie ma sprawy ... - dyskusja na ten temat jest jałowa - każdy robi jak uważa albo jak chce - bo co nie jest zabronione - jest dozwolone .

Ja wyraziłem tutaj swoje zdanie - i zaprezentowałem swoje rozwiązania doboru zabezpieczeń i ich charakterystyk - i nie zamierzam tego nigdy zmieniać ...

A odnośnie spawarki kolegi - co do spawarki ... stara jest bidulka ale działa - rozumisz - rozumiem - czasami zdażają się takie urządzenia elektryczne podłączane do naszych instalacji - ale wówczas nie ma co szukać problemu w rodzaju czy doborze czy charakterystyce zabezpieczeń - tylko w kondycji stareńkiego sprzętu ...

Każdy ma swój sprawdzony i zgodny z przepisami sposób niemniej jednak do tematu warto podejść zawsze z kilku stron.

cha-ka B- czas zadziałania <0,1s przy 5 x In

cha-ka C- czas zadziałania <0,1s przy 10 x In

Bierzemy B16 czyli 16*5 = 80A

Bierzemy C10 czyli 10*10=100A (aha ta nieszczęsna bidulka, ale jednak ruszy, a i użytkownik będzie bezpieczny)

Przyznasz że wartości zbliżone, tak więc gdzie ten brak ochrony. Poza tym prądy zwarciowe są zwykle nieco większe..

Poza tym - skuteczność samoczynnego wyłączenia - się oblicza. Dla danej instalacji, dla danych zabezpieczeń.

Jeśli spełniamy warunki samoczynnego wyłączenia nie ma się czego obawiać, nawet dla zabezp. typu D. I nie ma tu znaczenia miejsce gdzie jest instalacja - czy to dom czy hala przemysłowa.

Wszędzie musi być zachowany rozsądek. Jak ktoś chce mieć dużo obwodów to jego decyzja i pieniądze.

U mnie jeśli brakuje prądu to przynajmniej w połowie przypadków wynikało z braku zasilania, a nie z powodu wyrzucenia bezpiecznika. A wtedy ilość obwodów nie mam znaczenia.

Oczywiście - trudno się z tym nie zgodzić - tylko w przypadku małej ilości zabezpieczeń obsługujących wiekszą ilość obwodów / lub jeden obwód obsługujący dużą ilość odbiorników / zadziałanie takiego zabezpieczenia wyłącza dużą część obwodów / lub odbiorników / spod zasilania i utrudnia lokalizację przyczyny wystąpienia zadziałania zabezpieczenia .

Wszędzie musi być zachowany rozsądek. Jak ktoś chce mieć dużo obwodów to jego decyzja i pieniądze.

U mnie jeśli brakuje prądu to przynajmniej w połowie przypadków wynikało z braku zasilania, a nie z powodu wyrzucenia bezpiecznika. A wtedy ilość obwodów nie mam znaczenia.

Oczywiście - trudno się z tym nie zgodzić - tylko w przypadku małej ilości zabezpieczeń obsługujących wiekszą ilość obwodów / lub jeden obwód obsługujący dużą ilość odbiorników / zadziałanie takiego zabezpieczenia wyłącza dużą część obwodów / lub odbiorników / spod zasilania i utrudnia lokalizację przyczyny wystąpienia zadziałania zabezpieczenia .

A zgodnie z różnymi prawami im więcej rzeczy do zepsucia tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia awarii. :D

Tak jak pisałem wcześniej - należy znaleźć złoty środek dla siebie, a to niestety możliwe jest dopiero po kilku latach mieszkania (wg mnie).

A zgodnie z różnymi prawami im więcej rzeczy do zepsucia tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia awarii. :D

Mimo tej teori jednak jestem zwolennikiem wiekszej ilości obwodów zabezpieczonych odpowiednią ilością zabezpieczeń - oczywiście w ramach rozsądku rzecz jasna 8)

Tak jak pisałem wcześniej - należy znaleźć złoty środek dla siebie, a to niestety możliwe jest dopiero po kilku latach mieszkania (wg mnie).

No to chyba jest niestety niemożliwe w realiach : wybudowałem dom i mieszkam - raczej trudno będzie po kilku latach mieszkania rujnować dom i przebudowywać instalację elektryczną w budynku .