majchal 16.04.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 WItamZakupiłem działeczkę. Hurra! Jednak mam pewien problem, bo po wkopaniu kamieni/słupków granicznych okazało się, że przez moją część działki przebiega polna droga dojazdowa do innych działek. Stało się tak dlatego, że sąsiadka z naprzeciwka bezprawnie się "przepchnęła" z szopką w kierunku drogi o jakieś 2 m. Od jakiegoś czasu ona o tym wie, że ma się "skurczyć" ale jakoś niewiele robi w tym kierunku. PYTANIE 1 CZY JA MOGĘ COŚ ZROBIĆ ADMINISTRACYJNIE? Bo sądzę, że jak się opłotuję swoją działkę to kierowcy chcąc przejechać w pierwszej kolejności rozwalą mi płot, niż szopkę starszej pani. Chciałbym sobie ogrodzić i posadzić już jakąś zieleń bo za jakiś czas będę budował domek. Ogrodzenie ma być z pali drewnianych i siatki leśnej/budowlanej. Chodzi o to aby jedynie zarysować kontur działki.PYTANIE 2 Czy na takie ogrodzenie potrzebuję zezwolenia? Ono będzie traktowane jako ogrodzenie tymczasowe terenu budowy, jednak jeszcze nie mam pozwolenia na budowę bo to temat na za rok/dwa, ale tuje mogą sobie już rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 16.04.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 PYTANIE 2 Czy na takie ogrodzenie potrzebuję zezwolenia? Ono będzie traktowane jako ogrodzenie tymczasowe terenu budowy, jednak jeszcze nie mam pozwolenia na budowę bo to temat na za rok/dwa, ale tuje mogą sobie już rosnąć. Wszystko ładnie wyjaśnione http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/ogrodzenie-zgodne-z-prawem,6479_3501.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 16.04.2009 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Dzięki. Przynajmniej jedną kwestię mam z głowy. A co z możliwością "popędzenia" sąsiadki? W sumie to nie mój interes, jednak jak postawię płot i na dobrą sprawę zablokuje przejazd, to mnie sąsiedzi na widłach wyniosą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 16.04.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 na widłach cię nie wyniosą jak grzecznie wytłumaczysz że to sąsiadka zawaliła sprawę. Ma się cofnąć i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majchal 16.04.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 na widłach cię nie wyniosą jak grzecznie wytłumaczysz że to sąsiadka zawaliła sprawę. Ma się cofnąć i koniec He he he. Jak to już wielokrotnie było pisane na tym forum, z sąsiadami ciężko żyć. Jak gadałem, że bedę płotować i przez to zablokuję przejazd, bo droga jest na mojej ziemi, to jeden z nich zapytał: " a musi Pan tak opłotować żeby zabrać drogę?" To jest sposób myślenia "wioskowy", który mnie rozwalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts