Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RAMZES Justyny i Łukasza - Komentarze

justka9

Recommended Posts

Witam Ramzesowiczów

Projekt świetny - też wybrałem Ramzesa :) .

Jestem na etapie fundamentów. Prace cały czas posuwają się do przodu ( a może raczej do góry ).

Zmian wielkich nie wprowadziłem.

Łazienkę przy pokoju przekwalifikowałem na garderobę z wejściem z korytarza, powiększając nieznacznie łazienkę podstawową. Pewnie oddzielę również kuchnie od jadalni drzwiami przesuwnymi chowanymi w ścianie.

Poddasze zostanie podniesione o dwa pustaki.

W nawiązaniu do projektu to przyznaję, że to jest dom którego szukałem. Dom parterowy z poddaszem użytkowym. Poddasze przeznaczam dla gości natomiast dół dla potrzeb mojej rodzinki tj. żony i córki.

Życzę szybkiego startu

witam kolejnego ramzesowicza:-)

Tez zastanawiałam się nad tą garderobą przy sypialni, ale zawsze marzyłam o prywatnej łazience, tylko dla mnie i mężą, gdzie nie kręcą się dzieci czy goście, więc wygrała łazienka. Poddasza nie robimy użytkowego, może w przyszłości, ale na razie przy 2 osobach to ten dół i tak jest bardzo duży. Na górze jedno pomieszczenie będzie suszarnią z garderobą na zimowe płaszcze itp, a drugie pomieszczeniem rekreacyjnym. Stół pingpongowy już czeka:)

Jeśli możesz to prześłij proszę kilka zdjęć z budowy.

Pozdrawiam.

Niestety nie wiem ponieważ nie zakładałem jeszcze dziennika.

Poczytaj trochę na forum.

Zdjęcia prześlę jak tylko będe na budowie (tylko w sobotę i niedzielę ponieważ pracuję 350km od domku).

Szczęście jedno, że wykonawcy radzą sobie dobrze zarówno z robotą jak i z organizowaniem materiałów i to w dobrych cenach.

Pozdrawiam

i ja gratuluję wyboru, również rozważałam Ramzesa, ale ostatecznie zrezygnowałam z powodu skomplikowanego, a zarazem drogiego dachu. Cóż, nie zawsze można mieć to co się chce. Ktoś kiedyś napisał, że budowa to kompromis pomiędzy tym, co się chce, a tym na co kogo stać :(

Ramzes jest piękny, napewno będę śledziła Twój dziennik :)

opis, jak wstawić w stopce nazwy DZIENNIK i KOMENTARZE masz tutaj http://forum.muratordom.pl/opis-jak-zrobic-w-podpisie-linki-do-dziennika-i-komentarzy,t67204.htm

Pozdrawiam

Gość ela_marek_luszowice

Witam :) Nasze dzienniki wystartowały prawie jednocześnie :p Ale to tak na marginesie...

Piszesz, że musisz zorientować się o kredycie, bo masz już W-Zetkę i teraz pójdzie z górki. Ojoj, nie tak szybko kochana. Przed Tobą jeszcze tysiące papierków, bo rozumiem, że działka nie jest objęta planem zagospodarowania przestrzennego.

Kliknij do nas i poczytaj co Cię czeka (my to przeszliśmy już). Ale, ale... Najpierw zrób sobie mocną kawę i usiądź wygodnie. Miłej lektury:

http://forum.muratordom.pl/dziennik-luszowicki-nasz-bedzie-ten-kawalek-podlogi,t157568.htm

witaj!

dzięki za wiadomość, ale ja dokładnie wiem co mnie czeka. Pracuje w starostwie powiatowym i przez 2 miesiące pracowałam w wydziale architektury i budownictwa i właśnie zajmowałam się pozwoleniami na budowę, więc znam na pamięć te procedury. Teraz nadal tam pracuje tylko w innym wydziale, ale jestem na miejscu, więc wszystko na bieżąco załatwiam.

• 4 weeks później...

W ostatniej chwili zdążyłem.

Jak wiadomo projekt przewiduje strop drewniany. Zasięgając opinii innych o możliwości poprawy akustycznej takiego stropu oraz z własnego doświadczenia stwierdziłem, że lepszym rozwiązaniem będzie strop gęstożebrowy. Kosztowo porównując konstrukcję do konstrukcji strop drewniany wychodzi tańszy. Jednak uwzględniając w drewnianym wełne gr. 16cm oraz płyty OSB oraz w celu poprawienia izolacyjności akustycznej dalsze warstwy (wełna twarda, płyty włóknisto-cementowe itd.) dopłata nie będzie powalająca. Kilka belek na strop było już przygotowanych - naszczęście firma wykonująca kompleksowo strop i dach zagwarantowała zmianę zakresu bez jakichkolwiek konsekwencji.

Teraz czas na przemyslenia nad rozwiązaniem wentylacji (mam na myśli kuchnię oraz łazienki) oraz kominek z płaszczem wodnym z podgrzewaniem wodyużytkowej oraz C.O.

Pozdrawiam Ramzesowiczów

PS

Justka9 czekam na informację na placu budowy

• 8 months później...

My budujemy w okolicach Polkowic.

Geodeta już był, czekamy na rezultaty. Miał się z Nami skontaktować i cisza na razie...

Myslę iż do marca załatwimy wszelkie formalności choć luty jest taki krótki.

Będziemy stawiać dom porotonem. Przeraża mnie bardzo Nasz dach..ale cóz.

Więc pytanie do wszytskich na etapie fundamentów - jakich zasadzek mamy unikać? Wiem, że pewnie budując raz jeszcze moglibyście coś zmienić a tym samym zaoszczędzić:).

A więc tak: bylismy wczoraj u architekta i z całą swoją siłą perswazji przekonał nas do zmiany projektu:(. Dom podobno jest już nie ekonomiczny w chwili budowania nie mówiąc już o utrzymaniu...Cóż - zastanawiamy się. Ale zaczęliśmy szukać już innych projektów. Podobno to najmilsza z częsci budowani własnego M:). Oprócz tego gmina kazała nam poszerzyć droge dojazdową o całe 6 metrów :o :x . Uff a to dopiero początek :roll:

• 3 weeks później...
  • 3 years później...