monik22 16.04.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Robię projekt indywidualny i jestem na etapie wyboru, czy podpiwniczać, cały dom, czy tylko część.Dodam,że jest to dom parterowy o powierzchni ok.160 m2, a więc taka piwnica wydaje mi się być trochę za duża, z kolei straszą mnie ,że jak podpiwniczę tylko część domu, to mogą mi osiadać fundamenty?jakie są wasze opinie na temat, czy mogę bezpiecznie dla konstrukcji domu podpiwniczyć, jego połowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.04.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 zadaj sobie pytanie, czy stać Ciebie na budowę pełnego podpiwniczenia. Jeżeli tak, to rób. Zawsze tam schowasz kotłownię, pralnię, siłownię, etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 16.04.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 No właśnie stąd moje dylematy finansowe, wolałabym podpiwniczyć część (połowę) domu, ale nie wiem, czy to jest rozsądne ze względów trwałości fundamentów.Nie wiem też dokładnie jakie są realne koszty wybudowania piwnicy,na razie się orientuję w temacie.A na tej połowei spokoujnie zmieści się i piwnica i piec i pralnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 17.04.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 sąsiad budował piwnicę, powiedział że piwnica to był koszt 1/3 całości kosztów budowy domu. budowlańcy za robociznę skasowali tyle ile za budowę części nadziemnej aż po dach. do tego dolicz materiały.za to wyszły mu 3 ogromne pokoje w ziemi + kotłownia i jakaś spiżarnia + pomieszczenie na węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 17.04.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Też interesuje mnie ten temat. Wiadowmo, że lepiej w całości, ale czasmi nie potrzebujemy az tylu pomieszczeń piwnicznych. Moze wypowiedzą sie osoby, które mają częściowe podpiwniczenie czy w jakiś ujemny sposób wpłynęło ono na ich domy, np. nierówne osiadanie, pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts