skorson 16.04.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 witam, kupiłem dom podpiwniczony (piwnica wynisiona), w stanie surowym otwartym, w piwnicy mam zalany chudziak, w piwnicy ma być garaż, kotłownia, pralnia, spiżarnia,strop między kondygnacyjny: terriva, pytanie i prośba o poradę: Co zastosować i jaka ma byc grubość izolacji na podłogę piwnicy. Czy stosowac izolację na suficie piwnicy, Jaka mam miec grubość izolacja podłogi nad piwnicą (podłogówka ma być w korytarzu i kuchni)? Piwnica teraz ma 2,20cm.szukałem na forum ale pisali dawno i różnie. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.04.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 czy z tym domem był jakiś projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.04.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 czy z tym domem był jakiś projekt? ...no a nawet jek był . Ja mam projekt - wszyscy forumowicze jak jeden mąż walą na chudziak po 8-10-15-20 cm styropianu a w moim projekcie było 4cm. Tak więc często projekt i projektant sobie a życie sobie. Nawet dzwoniłem do biura i pytałem czy jak projektant projektuje dla siebie to także daje 3-4 cm ? Odpowiedź była taka, że w naszych warunkach klimatycznych bla bla bla 4 cm to ideał. No a podniesienie z 4 do 10 powoduje, że okna beda na innym poziome a jak okno od kuchni na innym to blat od szafek na innym i niżej się zrobi w salonie i......i trzeba czasem pomyślec za projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ... wszyscy forumowicze jak jeden mąż walą na chudziak po 8-10-15-20 cm styropianu ... wyobraź zsobie, ze nie wszyscy ... sa jeszcze tacy którzy nie uczestnicza w tym wyscigu szczurów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.04.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ... wszyscy forumowicze jak jeden mąż walą na chudziak po 8-10-15-20 cm styropianu ... wyobraź zsobie, ze nie wszyscy ... sa jeszcze tacy którzy nie uczestnicza w tym wyscigu szczurów ... Także w nim udziału nie biorę....nie mam 30cm styro pod wylewką, nie mam 30cm wełny na poddaszu, nie mam 30 cm styropianu na budynku ale...świat idzie do przodu, technologie się zmieniają a materiały zasadniczo raczej tanieją. Analizując więc koszty jakie się wiążą z dodatkowym dociepleniem, czytając wypowiedzi praktyków i teoretyków i odrzucając opinie skrajne....moim zdaniem 4 cm styropianu (zwykły twardy styropian a nie styrodury czy inne cieplejsze wynalazki) to troszkę ubogo było. I tak jeszcze na chłopski rozum...jesli projektant na pietrze zaproponował 3cm - a tam styropian nie słuzy dociepleniu raczej, a na parterze daje 1 cm więcej to chyba coś nie tak...ale może się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.04.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ponadto nie ściągają humusu, nie ocieplają fundamentów styropianem i nie robią drenażu...................... co więcej... są z tego dumni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 of course i zapewniam Cie, ze niejeden chciałby uzyskac takie koszty ogrzewania jakie ja bez tych dodatkowych "bajerów - dopalaczy" p.s. wiatrołapu czy ganku tez nie mam - drzwi zewnetrze i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 twardym trzeba być nie mientkim - szczególnie na forum muratora, gdzie każdy inwestor-prawie_inżynier_budownictwa przekonuje do swoich, oczywiście najlepsiejszych na świecie, rozwiązań a ja wręcz przeciwnie styro na fundamentach, w podłodze 10cm (również w garażu ), wiatrołap posiadam i humus wykopywałem na 50cm jestem chyba Twoim przeciwieństwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorson 17.04.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 projekt jest:) -rok produkcji 1998 -dom postawiony 1999r., kupiony niedawno.... -wg projektu w piwnicach ma byc po kolei od dołu: piasek ubijany, beton B7.5, 2x papa na lepiku, trocinobeton 8cm, beton B-10 5cm, szlichta cementowa 2,5 cm. góra: strop DZ-3: 23 cm, styropian: 2cm, papa izolacyjna, gładź cementowa: 3cm, klepka: 2,2. Strop II - strop DZ 3: 23cm , styropian: 2cm, szlichta cementowa: 3 cm, mozaika: 1 cm. Tak zostawiać czy zmieniać? Jakie macie doświadczenia? Różne zdania słyszałem.... Czy ktoś uzytkuje dom z podobnym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 ... Tak zostawiać czy zmieniać? ... góra w porządku natomiast posadzka na gruncie - nie za bardzo /trocinoeton - out / piasek beton B 7,5 - 8- 10 cm papa, folia szlichta ~ 3 - 3,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorson 18.04.2009 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 aha , dzieki za poradę! ale jeszcze sie dopytam, na podłoge w piwnicy nie dawac styropianu i nie dawać izolacji na suficie? pytam sie bo takie padają propozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 podłogi od gruntu nie izolowac /naturalne ciepło i swoisty mikroklimat pozwalający przechowywac ziemiopłody i przetwory w stałej dodatniej temperaturze zapewnia ziemia/natomiast na stropie symboliczne 2 cm styropianu daje sie ze względów akustycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorson 18.04.2009 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 dzieki. ale jeszcze będę drążył.. w piwnicy ma byc garaż (pod salonem) + warsztat, kotłownia, pralnia i spizarnia ofkors. Piwnica jest wyniesiona i jest pod całym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts