Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na razie chudziak

Recommended Posts

witam, kupiłem dom podpiwniczony (piwnica wynisiona), w stanie surowym otwartym, w piwnicy mam zalany chudziak, w piwnicy ma być garaż, kotłownia, pralnia, spiżarnia,

strop między kondygnacyjny: terriva,

pytanie i prośba o poradę: Co zastosować i jaka ma byc grubość izolacji na podłogę piwnicy. Czy stosowac izolację na suficie piwnicy, Jaka mam miec grubość izolacja podłogi nad piwnicą (podłogówka ma być w korytarzu i kuchni)? Piwnica teraz ma 2,20cm.

szukałem na forum ale pisali dawno i różnie.

pozdrawiam.

czy z tym domem był jakiś projekt?

...no a nawet jek był :wink: . Ja mam projekt - wszyscy forumowicze jak jeden mąż walą na chudziak po 8-10-15-20 cm styropianu a w moim projekcie było 4cm. Tak więc często projekt i projektant sobie a życie sobie. Nawet dzwoniłem do biura i pytałem czy jak projektant projektuje dla siebie to także daje 3-4 cm ? Odpowiedź była taka, że w naszych warunkach klimatycznych bla bla bla 4 cm to ideał. No a podniesienie z 4 do 10 powoduje, że okna beda na innym poziome a jak okno od kuchni na innym to blat od szafek na innym i niżej się zrobi w salonie i......i trzeba czasem pomyślec za projektanta.

... wszyscy forumowicze jak jeden mąż walą na chudziak po 8-10-15-20 cm styropianu ...

wyobraź zsobie, ze nie wszyscy ...

sa jeszcze tacy którzy nie uczestnicza w tym wyscigu szczurów ...

Także w nim udziału nie biorę....nie mam 30cm styro pod wylewką, nie mam 30cm wełny na poddaszu, nie mam 30 cm styropianu na budynku ale...świat idzie do przodu, technologie się zmieniają a materiały zasadniczo raczej tanieją. Analizując więc koszty jakie się wiążą z dodatkowym dociepleniem, czytając wypowiedzi praktyków i teoretyków i odrzucając opinie skrajne....moim zdaniem 4 cm styropianu (zwykły twardy styropian a nie styrodury czy inne cieplejsze wynalazki) to troszkę ubogo było.

I tak jeszcze na chłopski rozum...jesli projektant na pietrze zaproponował 3cm - a tam styropian nie słuzy dociepleniu raczej, a na parterze daje 1 cm więcej to chyba coś nie tak...ale może się mylę ?

twardym trzeba być nie mientkim - szczególnie na forum muratora, gdzie każdy inwestor-prawie_inżynier_budownictwa przekonuje do swoich, oczywiście najlepsiejszych na świecie, rozwiązań :)

a ja wręcz przeciwnie styro na fundamentach, w podłodze 10cm (również w garażu :oops: ), wiatrołap posiadam i humus wykopywałem na 50cm :o

jestem chyba Twoim przeciwieństwem 8)

projekt jest:)

-rok produkcji 1998

-dom postawiony 1999r., kupiony niedawno....

-wg projektu w piwnicach ma byc po kolei od dołu: piasek ubijany, beton B7.5,

2x papa na lepiku, trocinobeton 8cm, beton B-10 5cm, szlichta cementowa 2,5 cm.

góra: strop DZ-3: 23 cm, styropian: 2cm, papa izolacyjna, gładź cementowa: 3cm, klepka: 2,2.

Strop II - strop DZ 3: 23cm , styropian: 2cm, szlichta cementowa: 3 cm, mozaika: 1 cm.

Tak zostawiać czy zmieniać?

Jakie macie doświadczenia?

Różne zdania słyszałem....

Czy ktoś uzytkuje dom z podobnym rozwiązaniem? :D

podłogi od gruntu nie izolowac /naturalne ciepło i swoisty mikroklimat pozwalający przechowywac ziemiopłody i przetwory w stałej dodatniej temperaturze zapewnia ziemia/

natomiast na stropie symboliczne 2 cm styropianu daje sie ze względów akustycznych