Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki zegar / regulator do pompy cyrkulacji ciepłej wody

Bigsister

Recommended Posts

A ja sobie zrobię cyrkulację wykorzystując czujki ruchu. Czujki 120stopni będą zamontowane w łazienkach i kuchni. Jeśli będzie ruch w danym pomieszczeniu, to pompa będzie chodziła. Jeśli ruchu nie będzie to nie będzie chodziła.

Nie sprawdzi sie (albo nie jest potrzebne) z tego samego powodu co w przypadku właczników "na żądanie".

Hans Kloss: z tym wylaczaniem calkowitym gdy alarm jest wlaczony to bardzo dobry pomysl, wiadomo ze wtedy nikogo nie ma w domu i mozna duzo oszczedzic. Centrale alarmowa mozna tez wtedy wykorzystac do sterowania za pomoca czujki ruchu w lazience. Nadal jestem za dodatkowym czujnikiem temperatury by nie pompowac cieplej wody i zuzywac pradu. Reczne sterowanie wg. mnie czyms absurdalnym bo caly kompoft w cyrkulacji CWU polega na tym, by czlowiek mial dobrze bez dodatkowe klopotu minimalnym kosztem. Przemyslec te elementy i mozna zrobic cos dobrego i ekonomicznego :)

A ja sobie zrobię cyrkulację wykorzystując czujki ruchu. Czujki 120stopni będą zamontowane w łazienkach i kuchni. Jeśli będzie ruch w danym pomieszczeniu, to pompa będzie chodziła. Jeśli ruchu nie będzie to nie będzie chodziła.

Nie sprawdzi sie (albo nie jest potrzebne) z tego samego powodu co w przypadku właczników "na żądanie".

Wyżej piszesz, że masz podpięte pod centralkę alarmową. Także będe miał alarm - możesz napisać troszkę więcej szczegółów (póki kable nie pociągnięte do czujek i czujki nie kupione). Jaka centralka i może jakiś schemat podłączenia?

Hans Kloss: z tym wylaczaniem calkowitym gdy alarm jest wlaczony to bardzo dobry pomysl, wiadomo ze wtedy nikogo nie ma w domu i mozna duzo oszczedzic. Centrale alarmowa mozna tez wtedy wykorzystac do sterowania za pomoca czujki ruchu w lazience. Nadal jestem za dodatkowym czujnikiem temperatury by nie pompowac cieplej wody i zuzywac pradu. Reczne sterowanie wg. mnie czyms absurdalnym bo caly kompoft w cyrkulacji CWU polega na tym, by czlowiek mial dobrze bez dodatkowe klopotu minimalnym kosztem. Przemyslec te elementy i mozna zrobic cos dobrego i ekonomicznego :)

Przecież za każdym razem jak wchodzisz do łazienki to RĘCZNIE włączasz światło, no chyba że masz na zegar który włącza tylko w określonych godzinach ;)

Taniej niż kilka metrów przewodu do włącznika to chyba się nieda.

Odnośnie czujki ruchu, to dodatkowe komplikacje układu, na dodatek czujka zadziała jak już jesteś w łazience czyli dużo później niż włączone światło przed wejściem do łazienki.

Hans Kloss: ja będę miał zbiornik cwu tylko przez ścianę z łazienkami ale uważam że to i tak za daleko, bo te kilkanaście sekund będzie woda lecieć do szamba które trzeba następnie wywieźć oczywiście też nie za darmo.

U mnie akurat dolna łazienka jest bez okna, ale przecież włącznik zakładamy podwójny i niekoniecznie musimy zapalać światło.

Podrzuciłem tylko swój pomysł na rozwiązanie cyrkulacji, jeżeli ktoś skorzysta to fajnie, jeśli ktoś uważa że się nie sprawdzi to nikogo nie zmuszam przecież.

Pozdrawiam i więcej dystansu życzę wszystkim.

Przecież za każdym razem jak wchodzisz do łazienki to RĘCZNIE włączasz światło, no chyba że masz na zegar który włącza tylko w określonych godzinach ;)

Ale światło, jak użyje włacznika, zapala sie od razu (przynajmniej powinno :wink: ). Natomiast ciepła woda do kranu, po załaczeniu cyrkulacji, zawsze napłynie dopiero po jakimś czasie. I co? Wejdziesz do łazienki, psztyczkiem załaczysz cyrkulację (lub czujką ruchu) i ale musisz postać przy kranie, żeby skorzystac z komfortu "od razu ciepłej wody"? Zresztą, zbudujesz, zaczniesz korzystać - myślę, że przyznasz mi rację. I nie chodzi tu o cenę przewodu do włacznika - to po prostu nie będzie działać.

Istota cyrkulacji właśnie polega na tym, żeby miec "na gotowo" ciepłą wodę w rurach CWU. Nie da sie tego zrobić żadnym właczaniem "na żądanie". Mozna jedynie zarządzać obniżeniem średniej temperatury CWU krążącej w rurach, żeby zredukowac straty i zachować względny komfort. Więc wszelkie patenty typu cykliczne ON/OFF, termostaty i czasowe wyłączenia podczas nieobecności/snu, są ok.

Do sledz98. Teraz na etapie instalacji zadbaj o pociągniecie przewodu od planowanego miejsca centralki alarmowej to kotłowni. Nie musi byc żaden "bardzo pradowy", normalny sygnałowy, ale dobrze, żeby był ekranowany. Nie oszczędzaj na ilości przewodów w wiązce. Do sterowania pompa potrzeba 2 przewodów, ale inne możesz wykorzystac do innych zastosowań (czujnik gazu, blokowanie CO jak chodzi dmuchawa DGP - to tez mam). Centrale mam SATEL. Układ załączania pompę zrobiony na przekaźnikach, ale bardzo ważna jest znajomość parametrów napieciowo-prądowych wyjścia sterującego centralki. Trzeba do tego dobrac odpowiedni przekaźnik.

Cyrkulacja fajna sprawa!. Szczególnie polecam jak ktoś ma szambo trochę wody się zaoszczędzi. Ja sprawę cyrkulacji rozwiązałem za pomocą centralki alarmowej Satela CA64. Wykorzystałem jedno z jej wyjść, zaprogramowane jako timer, ten staruje przekaźnikiem a przekaźnik podaje zasilanie na pompkę cyrkulacyjną. Timer można sobie programować jak komu się podoba. Nie pamiętam dokładnie w jakich cyklach u siebie to zrobiłem (już dobre 2lata działa). W dni powszednie staruje wcześniej soboty niedziele ciut później. Załącza pompkę chyba na 5 min później przerwa itd itd .....

pierwek, Pinok - pytacie o zmywanie naczyń. Jeśli chcecie oszczędzać montuąc automatykę do cyrkulaci CWU, pomyślcie też o zmywarce. Więcej na tym można zyskać...

Hans Kloss - te kilkanaście sekund o których piszesz to koszmar, nie wiem czy ktoś chciałby tyle czekać. Różnica w komforcie (czekać / nie czekać) dla mnie jest kosmiczna. Wielkich akcji zmywania garów nie będzie (zmywarka), może owoce przepłukać albo coś małego szybko umyć... Po za tym po dłuższe przerwie w części przypadków przepływająca woda będzie musiała rozgrzać też rurki w których płynie....

Z podłączeniiem do centralki można pójść krok dalej- elektrozawór odcina wodę zupełnie i po uzbrojeniu alarmu nie musisz się martwić o wężyki przy wc itp. - zalanie nie grozi....

Cyrkulacja fajna sprawa!. Szczególnie polecam jak ktoś ma szambo trochę wody się zaoszczędzi. Ja sprawę cyrkulacji rozwiązałem za pomocą centralki alarmowej Satela CA64. Wykorzystałem jedno z jej wyjść, zaprogramowane jako timer, ten staruje przekaźnikiem a przekaźnik podaje zasilanie na pompkę cyrkulacyjną. Timer można sobie programować jak komu się podoba. Nie pamiętam dokładnie w jakich cyklach u siebie to zrobiłem (już dobre 2lata działa). W dni powszednie staruje wcześniej soboty niedziele ciut później. Załącza pompkę chyba na 5 min później przerwa itd itd .....

Dokładnie ta sama centrala i ten sam patent. U mnie chodzi 5min ON - 15min OFF. Wieczorem w porze intensywnego mycia pracuje ciągle. Naukowo potwiedziłem, czyli zmierzyłem :D - piec dogrzewa CWU prawie 2,5 raza rzadziej, niż przy ciągłej pracy cyrkulacji. Jak widac nie jestem jedyny :D

Z podłączeniiem do centralki można pójść krok dalej- elektrozawór odcina wodę zupełnie i po uzbrojeniu alarmu nie musisz się martwić o wężyki przy wc itp. - zalanie nie grozi....

O! To jest fajny pomysł, który warto przemyśleć. Czy znasz (lub ktos z forumowiczów) taki gotowy zawór nadający sie do tego (zasadniczo nie powinien dławic przepływu, gdy jest otwarty)?

Kontkretnego typu zaworu nie polecę. Zwróć uwagę, że są NO (normalnie otwarte) i NZ (normalnie zamknięte).

Trzeba zwrócić uwagę co się dzieje przy braku prądu, brak zasilania nie może Cię pozbawiać wody, może jakiś by-pass do ręcznego otwierania wody w takich przypadkach.

No i jeszcze problem dobrej izolaci rurek w których krąży woda. Na allegro otulina tylko 6 i 9 mm grubości. Cena 13 i 20 bardzo wysoka, ale zapłacona raz.