arektoja 16.04.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Nasze zapiski czas zacząć...Planowane zmiany: - wjazd do garażu po przeciwnej stronie niż wejście ( ze względu na położenie działki względem drogi) - przeniesienie kotłowni na przeciwną stronę - mały ganeczek z wejściem od frontu - likwidujemy balkon (na wsi nie jest potrzebny) - zadaszona weranda od zachodu na całej długości salonu (drewniana) połączona z tarasem, który nie będzie pod daszkiem (wyjście na werandę też od zachodu) to takie moje marzenie, żeby pić kawkę na dworzu, gdy pada - ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni parteru i w łazience na górze - wentylacja z odzyskiem ciepła (z rekuperatorem) - dobrze rozprowadzi ciepło z kominka, ograniczy straty ciepła, nie trzeba budować przewodów wentylacji grawitacyjnej (jeśli nie będzie za droga) - będziemy chyba musieli o pół metra zwęzić garaż, gdyż w warunkach zabudowy stoi, że szerokość elewacji 13-15 metrów, a Tymek z podwójnym ma 15,4m - położymy instalację pod odkurzacz centralny i jeśli pod koniec budowy będzie nas stać kupimy nawet sam odkurzacz - przydomowa oczyszczalnia ścieków Ściankę kolankową zostawiamy bez zmian, [/img]To parter naszego wymarzonego domku.[/img]a to piętro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 26.04.2009 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Nasza działka:to jest zdjęcie od strony wjazdu na działkę i drzewo, które niestety musimy wyciąć, gdyż jest na samym środku drogihttp://images44.fotosik.pl/112/7633220ed6c822camed.jpg'[/img]wbijamy kołki, by znaleźć idealne miejsce dla naszego Tymka:[/img]http://images44.fotosik.pl/112/7633220ed6c822camed.jpg' alt='7633220ed6c822camed.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3233823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 26.04.2009 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Chcę tylko ogólnie napisać, że prawie póltora roku nasz geodeta walczył z podziałem działki. Działkę najpierw należało połączyć, następnie wydzielić naszą część (ok. 18 arów). Robił to dużo za długo! Na pocieszenie dostaliśmy rabat z cennikowych 3300 zł zostało do zapłaty 1500 zł, dobre i to. Podział już zrobiony, teraz czekamy na mapkę do celów projektowych i badania geodezyjne, które są potrzebne by otrzymać pozwolenie na budowę. Koszt badań to 600 zł za 3 odwierty na głebokość 4m. Wszystko wskazuje na to, że formalności uda nam się zakończyć przed końcem lata 2009, więc czas szukać wykonawców! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3233879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 21.06.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Myślałem, że już wszystko z architektem ustalone, a tu taka niespodzianka! List od architekta:Droga Doroto i Drogi Arku.Siedzę na tym tymkiem i tak sobie myslę, że on powinien inaczej stać na działce niz to planujecie. Analizuję układ funkcjonalny, rozkład pomieszczeń. Na to nakładam styl życia no i przede wszystkim kształt działki. I mam kilka wniosków. Dom powinien stać frontem - wejściem do wjazdu na działkę czyli elewacja frontowa powinna być równolegle do drogi na Siemyśl. Całość powinna być wykonana w lustrzanym odbiciu i maksymalnie dosunięta do północnej granicy działki - w kierunku domu rodziców. Takie ustawienie daje olbrzymią ilość korzyści różnego rodzaju. Postaram się wypisać wszystkie.1. Dom powinien stać frontem do wjazdu na działkę. Tak jest najbardziej funkcjonalnie jesli chodzi o garaż i wejście do budynku. Front to front. Elewacja ogrodowa powinna być ukryta przed oczami ludzkimi - ogród jest wazniejszy niż widok na pędzące samochody.2. Najazd na teren działki, brama wjazdowa i furtka znajdą się prawie na osi okna w kuchni - w trakcie dnia przed tym oknem spędza się dużo czasu - mozna łatwo kontrolować kto się dobija do furtki.3. Od strony północnej znajdą się najchłodniejsze pomieszczenia buforowe parteru - garaż i kotłownia.4. Na poddaszu pokoje dziecięce będą miały okna na południe i zachód.5. Takie ustawienie domu powiększy przestrzeń ogrodu przed salonem.6. Ogród bedzie stanowił zachodnią część działki z silną ekspozycją południową.7. Siedząc w salonie będzie się miało na oku cały ogród a w tle na drugim planie szpaler starych drzew.8. Kuchnia będzie miała okno na wschód - rano, przy śniadaniu, to jest najlepsze światło.9. Proponowałbym dorzucić w południowej elewacji jedno duże okno balkonowe w salonie i jeśli doda się do tego zamianę juz zaprojektowanego układu okien salonu - to uzyskamy w salonie przeszklony narożnik od strony płd - zach - takie okno bedzie lepsze niż telewizor.10. Zadaszoną werandę zrobiłbym od południa - da cień na nasłonecznionej elewacji i przysłoni nieco okno w jadalni - to stworzy świetny klimat w domu i przed nim w porze południowego skwaru.11. No i najważniejsze - salon i ogród będą miały ekspozycję - płd, płd-zach, zach i płn-zach. Szczególnie to ostatnie światło latem jest najpiękniejsze.Inne ustawianie domu wydaje się być dla mnie mało funkcjonalne oraz niesie za sobą dodatkowe koszty przy realizacji budynku - wprowadzenie zmian na budowie zawsze powoduje zwiększenie ilości materiału oraz jest czasochlonne bo budowlańcy muszą kombinować na budowie. Ot i tyle. Proponuję abyśmy się spotkali.Pozdrawiam serdecznie.Architekt Jacek Sudak Czas na zmianę koncepcji! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3367968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 22.06.2009 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 [/img]nowa koncepcja parteru: bez lustra i obrócona o 90 stopni (południe u góry)[/img]obrócone piętro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3370228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 22.06.2009 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Martwią mnie wyceny robocizny za sso. Wszystkie powyżej 45 tys. Widocznie taniej nie będzie i chyba zdecydujemy się na kolegę, który ma ekipę budowlaną i postawią Tymka B za 50 tys. Człowiek zaufany, ale chciałem się zorientować wokół jakie są stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3370698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 23.06.2009 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Zadzwoniłem do Sławka - zaufany majster W sierpniu ruszamy !!! Teraz kredyt! Dzisiaj spotkanie z architektem, dopinamy szczegóły i na początku lipca oddaję projekt do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3371306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 23.06.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Dzisiaj byliśmy u architekta i kilka uwag na gorąco:- ganek będzie umieszczony pod oryginalnym, tymkowym daszkiem, a żeby ładnie wyglądało front ganku nad drzwiami mocno przeszklimy, ganek ocieplony i ogrzewany, daszek będzie wydłużony- będą prawdopodobnie dwa wyjścia na taras: południowe tuż przy kuchni, obok okno, a zachodnie bliżej południowej ściany- drugi garaż nie będzie ułożony symetrycznie w osi budynku, tylko wyrównany do ściany wschodniej- parapety raczej obniżone, a na pewno na piętrze - będzie jaśniej i ładniejTyle nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3373281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 23.06.2009 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Dzisiaj dostałem pierwszą wycenę poniżej 30 tys. (28 tys. za SSO)Zobaczę co z tego wyniknie, bo człowiek znaleziony przez internet, trzeba go sprawdzić.Byłem dziś w Nieżynie - tam zamierzamy budować - i u kolegi na budowie spotkałem majstra, który też wyceni mi Tymka. Tym razem ekipa budowlana z najbliższej okolicy. Jakoś nie mogę zrezygnować z szukania dobrej i tańszej ekipy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3373320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 26.06.2009 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jestem po rozmowie z pierwszą ekipą za 30 tys. Mają ambicje wykańczać domek, więc chyba się będą starali przy budowie. Obiecali przysłać telefony zadowolonych inwestorów (prosiłem ich o to). Pojadę, zobaczę, pogadam. Czekam jeszcze na jedną wycenę przez miejscową firmę i kontakt z wykonawcą za 30 tys. ale z wschodniej Polski.Teraz czas na kredyt... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3381107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.06.2009 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Ciekawe ile jeszcze niespodzianek w sprawie wykonawcy mnie czeka Wczoraj zaszedłem do znajomego murarza, który postawił w okolicy kilka domów. Mówiono mi, że pracuje na etacie, że nie ma czasu itd. Przejeżdżałem obok, a co mi szkodzi, zajdę! Okazało się, że mimo szystko jest zainteresowany, jeśli się zdecyduję, to weźmie urlop i postawi, a nawet wykończy jak będzie trzeba :) W branży zastój (w Kołobrzegu) więc biorą co jest. Żeby tylko cena była przystępna, to właśnie tych ludzi szukałem: miejscowi i z polecenia, ale się cieszyłem z dzisiejszych wieści!!! Chcieliby już zaczynać, bez pozwolenia na budowę ale działka jest zbyt blisko drogi, którą urzędnicy codziennie jeżdżą do pracy i chyba się nie odważę... chociaż... porozmawiem z architektem, może coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3383576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.06.2009 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Jutro zabieram się za kredyt i zamawiam podkaszarkę, bo na działce trawa po pachy, a budowa tuż :) Marysia( 6 lat) dzisiaj narysowała plan swojego wymarzonego ogrodu, wokół brzózki, którą zasadziłem gdy się urodziła A ja wyrwałem chwasty wokół 3 dąbków Antka (10 m-cy) i muszę zrobić porządek z miedzą, na której wyrosły wielkie krzaki ,a modrzewie i dzika czereśnia za bardzo się rozrosły i mogą nam zasłaniać światło w salonie Przez 3 lata prawie nic nie robiłem to teraz czas się zabrać za swój kawałek ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3383616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.06.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Koszt budowy Nie będzie tak szczegółowy jak u Stukpuka Koszty przed budową- 7480zł(działkę mieliśmy) Fundamenty: 17100zł(zostało trochę drutu) Ściany: 50445zł- w tym górny stropi jego ocieplenie+ szczyty i kominy Dach: 18435(mamy blachodachówkę), czyli koszt stanu surowego otwartego: 93460zł stan surowy zamknięty: 112305zł elektryka: 5100zł inne rzeczy: 6531zł(grzejniki, umywalka, kompakt, sedes podtynkowy itp.) Razem do chwili obecnej: 123936zł Robocizna podobnie jak u stukpuka prawie w całości własna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3384032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.06.2009 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Witam nowych Tymkowiczów, widzę że moja informacja o kosztach wzbudziła spore zainteresowanie wśród nowych Tymkowiczów to zrozumiałe, sami na początku byliśmy ciekawi co nas czeka Moi drodzy nasze koszty wyglądały następująco - przy czym proszę wziąć pod uwagę że każdy buduje z innych materiałów, każdy z nas ma inne koszty robocizny, więc proszę je traktować poglądowo. Koszty - kompleksowo wszystko na gotowo - materiał z robocizną: - fundamenty z ociepleniem ok.35tys. - mury zewn.(ytong 36,5cm), wewn., strop, kominy ok.82tys. - dach - więźba, pokrycie, podbitka ok.58tys. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3384039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.06.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Nasz stan surowy otwarty to ok. 160 tyś. (30 tyś robocizna za całość + materiały), a w kolejnych wydatkach: okna DAKO + brama garażowa - 15 tyś, instalacja wod.-kan. - ok 30 tyś (piec, kaloryfery itp.), elektryk - 5 tyś z materiałami; Nasz majster: wylewki, tynki wewnętrzne (robocizna+mat) ok 15 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3384062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 28.06.2009 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA Wybór działki - bo wielu mękach, ale jest ! Sprawdzenie KW – sprawdzone, zanim cokolwiek - Sprawdzenie rejestru gruntów - też załatwione - wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy – załatwione, koszt około 100 PLN wraz z kserówkami i czymś tam. Pamiętam, bo była bardzo miła Pani warunki z gazownią – nie byłem, za daleko do gazu, ale obiecuje, że pójdę warunki z energetyką - załatwione zanim co. teraz to juz bliżej niż wtedy warunki z MPWiK (woda, kanalizacja) – załatwione, czarno to widzę … projekt budowlany; wstępny wybór dostosowany do działki – tu to się naszukaliśmy... Ale jest. jedyny, właściwy, upragniony, NASZ !!! badanie geotechniczne gruntu – nie zrobione. Odradzali wszyscy. Że piasek dookoła itd. Dowiadywałem się kosztów - 1000 - 1500 PLN. Zakup działki – załatwione. Notarialnie. Właściwie. Zakup projektu domu – Załatwione. Kolejny wydatek Mapa do celów projektowych – Na dwa razy, ale załatwiłem. Zmiany w projekcie (uzgodnienie z architektem/konstruktorem zmian ) – są nieduże, ale w cenie adaptacji, tj 1100 PLN wraz z przyłączami Projekt zagospodarowania działki - Umowa z gazownią - jeszcze nie mamy i pewnie długo nie będzie … Umowa z energetyką – jest. Byłem pierwszy. A ile to trwało. Teraz niech się oni martwią, mają jeszcze niecałe półtora roku … Umowa z MPWiK - nie mamy, dopiero sama służebność na rzecz MPWiK Projekt wjazdu na działkę (uzgodnieni z zarządcą drogi) – nie musze Pozwolenie budowlane – jest! UPRAWOMOCNIONE. Wybór kierownika budowy – załatwione !!! Wybór ekipy budowlanej - na razie wybrany. Mam nadzieję, że nie pogonię … STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót - termin rozpoczęcia 18.08.2008 usunięcie humusu – zebrano. 30 cm czarnego pisaku. A pod spodem sam piasek. jak na plaży w Międzyzdrojach utwardzenie drogi - z sąsiadami utwardziliśmy gruzem i tłuczniem najgorszy odcinek, wspólny koszt 1700 PLN tj po 215 PLN na rodzinkę … wytyczenie budynku – geodeta 300 PLN po znajomości. Nawiasem powinno być za darmo jak po znajomości … Tyle zrobione na dziś. Reszta jutro, w przyszłym tygodniu, miesiącu i roku wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie - prace rozpoczęte i zakończone na całości ogrodzenia razem z brama i furtką ! rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przyłącza wody, przyłącza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka - obowiązkowo! przepust dla czerpni powietrza - rozważamy za i przeciw przepusty dla odkurzacza centralnego - ?? podrążę temat, bo jakoś tego nie widzę stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław szalowanie ogrodzenia – ogrodzenie już stoi wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław - sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbędne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych , sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina wykonanie zbrojenia wieńca, słupa, podciągów P1,2,3, belek stropowych, fragmentów monolitycznych stropu stemplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca, fragmentów monolitycznych stropu mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, wieńca, usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwii Pl1,2, płatwii kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + wyłaz kominiarski instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza (??) INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja wyjście na stryszek + otwory na anemostaty rozprowadzenie kanalizacji przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie glazury, biały montaż ułożenie podłogi poddasza, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3384141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 29.06.2009 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Wielka prośba do forumowiczów. Bardzo proszę o informacje na temat kosztów wybudowania Tymka do stanu umożliwiającego zamieszkanie, robocizna plus materiały. Próbuje zamknąć całą budowę w jakieś widełki finansowe i będę wdzięczny za każdą informację. Swój budżet ustaliłem na ok. 330 tys. zł, ale chcę się upewnić co do tej kwoty przed wizytą w banku i rozpoczęciem budowy. Jeśli chodzi o nasze koszty to stan surowy otwarty wyszedł nas ok 160 tyś (robocizna od fundamentów, aż po dach to 30 tyś - naprawdę mięliśmy szczęście, bo nie dość, że nasz majster to prawdziwy fachman to jeszcze nie drogi i dlatego on też nadal czuwa nad kolejnymi naszymi etapami budowy) To 160 tyś to kwota jaką wydaliśmy na budowę w zeszłym roku natomiast ten rok to: - okna + brama garażowa = 15 tyś - tynki + wylewki = 12 tyś - instalacja wodno-kanalizacyjna = 15 tyś - ocieplenie poddasza - ok 12 tyś (to jeszcze przed nami) - ocieplenie i otynkowanie zewnętrzne = 15 tyś (też jeszcze przed nami) W SUMIE 160 TYŚ + 69 TYŚ =229 TYŚ No i kolejne etapy czyli gipsowanie, a następnie grzejniki, podłogi, drzwi, kuchnia, glazura, meble itp to oczywiście też kwestia indywidualna i zależąca od naszych kieszeń i upodobań my liczymy na to ok 200 tyś jeszcze łącznie z urządzeniem ogrodu typu kostką brukową i tak nie wiadomo czy starczy, bo zastanawiamy się jeszcze nad pompą ciepła, a to koszt ok 50 tyś. i tak planujemy zamknąć się w kwocie 450 tyś, a czy się nam uda to się okaże?Niestety zawsze wychodzą jakieś dodatkowe koszty, których czasami nie jesteśmy w stanie przewidzieć, chociaż to forum bardzo, bardzo pomaga i wspiera. Pozdrawiamy i przy okazji CZY KTOŚ Z WAS MA POMPĘ CIEPŁA? JEŚLI TAK TO JAKĄ I JAK SIĘ SPRAWUJE I ILE TO KOSZTUJE? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3386656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 10.07.2009 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 A to niespodzianka od żony Tak będzie wyglądała kuchnia i salon! <a href=http://images47.fotosik.pl/160/482169d964d96fd0med.jpg' alt='482169d964d96fd0med.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3411895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 23.07.2009 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Odebrałem dzisiaj projekt od architekta po adaptacji Jutro pędzę do Starostwa! Jeszcze drzewo, na środku drogi, które trzeba wyciąć i wyjazd na drogę powiatową. Drzewo to chwilka, ale ta droga mnie męczy. Projektant zarządał 2500 za projekt i formalności związane z wyjazdem z działki. Szkoda mi tych pieniędzy! Kto mi zabroni wysypać gruz na działkę? Wstawię drenaż, wysypię, utwardzę - żadna filozofia i 2,5 tys. w kieszeni! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3439290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 02.08.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Drzewo wycięte, projekt w starostwie Czas na konkretne rozmowy z ekipą... Wczoraj zadzwonił do mnie majster, który miesiąc temu wycenił SSO Tymka na 54 tys., gdy mu powiedziałem, że znalazłem ekipę za 30 tys. chwilę pomyślał i powiedział, żebym jeszcze zadzwonił do niego, gdy już będę miał pozwolenie na budowę, że chyba się dogadamy Co tam 20 tys. w tą czy tamtą i tak się opłaca !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/120898-nasz-wymarzony-domek-na-wsi-tymek-b-w-lustrzanym-odbiciu/#findComment-3457682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts