Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz wymarzony domek na wsi (Tymek B w lustrzanym odbiciu)

Recommended Posts

Przygód budowlanych ciąg dalszy. Tynkowanie okazało się dalekie od ideału, bo majster wysłał do tynkowania innych ludzi, a miał robić tynki osobiście i jest trochę inaczej niż się umawialiśmy. Tragedii nie ma i jak na poddasze może być, ale nie za 17 zł/m2 (robocizna). Cenę na pewno będę negocjował. Okazało się też, że majstrowi uciekły dwie ekipy tynkarzy i roboty stanęły. nie czekając długo poszukałem innej ekipy, która specjalizuje się w tynkach cementowo wapiennych, ale nakłada je agregatem. Robią pięknie, więc o jakość się nie boję. Wchodzą za niecały tydzień.Ścianki kolankowej postanowiłem nie tynkować, przykleję tam płytę GK, a między płytę a murłatę wepchnę wełnę. Na razie na górze wyszło ok. 177 m2 tynków bez klatki schodowej.

Hydraulik już też jest umówiony, wchodzi zaraz po tynkach. Cena za hydraulikę, ciepłą, zimną wodę i ogrzewanie z kotłem (ok. 9 tys. zł) i zbiornikiem z podwójną wężownicą to ok. 32 tys. zł ( w tym 7,5 tys. to robocizna).

Edytowane przez arektoja

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rochowi (tynki ręczne) już podziękowałem. Bez awantury niestety się nie obyło, targować się nie chciał, szkoda.

Nowi tynkarze zrobili już szpryc na dole i w poniedziałek ruszają z tynkowaniem.

Chyba już się wyleczyłem z domorosłych fachowców... chociaż sam zacząłem murować. Wczoraj postawiłem swoją pierwszą ściankę 7 m2 :) nie wyszła zbyt prosta, ale tynkarze obiecali, że wyrównają.

Nowi tynkarze są z polecenia kierownika budowy, hydraulik zrobił dwie instalacje u moich znajomych, więc na pewno teraz będzie już wszystko dobrze!

• 2 weeks później...

Tynkowane powierzchnie:

GÓRA:

1) pokój Marysi (na górze z kominem) 35,74 m2

2) pokój Antosia (na górze ze słupem) 29,83 m2

3) pralnia 14,5 m2

4) łazienka 19,92 m2

5) nasza sypialnia 35 m2

6) garderoba 12,91 m2

7) przedpokój na górze 30,3 m2

SUMA GÓRA: 178,2 m2

DÓŁ:

1) salon 93,5 m2

2) kuchnia 42,90 m2

3) spiżarnia 15 m2

4) łazienka 16,60m2

5)pracownia 49,77 m2

6) kotłownia 41,94 m2

7) garaż 39,5 m2

8) murek nad schodami 12,6 m2

9) przedpokój + pod schodami 63,68 m2

10) ganek 22 m2

SUMA DÓŁ : 397,5 m2

RAZEM TYNKI : 575,7 m2

okna są wliczane w powierzchnię tynkowania,

drzwi pod ościeżnicę nie są wliczone

podciągi i otynkowane narożniki powierzchnia x 1,5

(nie tynkowałem ścianki kolankowej, sufitu w garażu i ściany w garażu przyległej do domu)

Edytowane przez arektoja

Tak jak myślałem z nowymi tynkarzami wyszło bardzo dobrze. Świetna ekipa, piękne cementowo wapienne tynki :)

Tynki sobie schną, a na budowę w przyszłym tygodniu wchodzi hydraulik. Szukam już pieca i układam w głowie dodatkową hydraulikę w domu. Mógłbym już kupować wełnę mineralną na poddasze, ale zbliża się pora wypłaty ostatniej transzy kredytu i muszę kwoty pozamykać się w kosztorysie, by rzeczoznawca nie miał wątpliwości.

• 2 weeks później...

Gdy prace na budowie biegną spokojnie i bez nerwów, to jakoś brak mi potrzeby spisywania wszystkiego na forum :)

pewnie to czasem jakiś wentyl bezpieczeństwa dla zestresowanych inwestorów ...

A na budowie pomału do przodu. Kupiłem i położyliśmy twardy styropian i folię na podłogę, hydraulik dzisiaj już ułożył podłogówkę. Szukam teraz ekipy do wylewek. Może na początku przyszłego tygodnia uda nam się wylać podłogi. Gdy położyliśmy styropian już fajnie widać nasze niskie parapety i wszystkie poziomy. Dobrze to wygląda. Czas skoczyć do banku i uruchomić ostatnią transzę. Musi już starczyć aż do wprowadzenia :)

• 2 weeks później...

Panowie od wylewek w ciągu dnia pracują na innej budowie kończąc dach, a do mnie mieli przyjeżdżać po południu. Niestety tamten inwestor śpieszy się z dachem przed deszczami, więc na moje wylewki już nie starcza czasu. Muszę uzbroić się w cierpliwość i zaczekać.

Chłopaki zrobili już posadzkę w salonie i kuchni i piękna jest! Gładsza od tynków :)