Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tymka Dorki i Arka

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I to jest architekt!!! :o

Trzymajcie się go, widać że zależy mu na długoletnim zadowoleniu klientów i widocznie z powołania :o Mnie nikt nie proponował ustawienia domu, choć sama wiedziałam jak najlepiej ustawić go do stron świata, to naprawdę ważne by część dzienna domu, ta w której spędzamy najwięcej czasu była odpowiednio nasłoneczniona. Trzymam za Was kciuki :wink:

W sumie masz rację, zwłaszcza że w dzisiejszej dobie czasu rzadko można znaleźć tak tanią ekipę jak nasza (może dlatego, że znajomi i dlatego tak nas policzyli) bo od innych ekip mieliśmy duuużo większe wyceny, a z tych już po fakcie moge spokojnie powiedzieć, że jesteśmy bardzo zadowoleni, tylko te obiady mnie przytłaczały :lol: ale to też już przeżytek. Tak więc umawiajcie terminy i start :wink:

• 8 months później...

Witam:

Całkiem przyzwoita cena za komin "komin fi200 7,5m 2180zł brutto" można więcej szczegółów o producenta i typ komina. My jesteśmy na etapie zasypanych fundamentów, przed nami kanaliza, chudy beton i całe reszta do góry. Obecnie poszukuję kominów.

Pozdrawiam i powodzenia w dalszych postępach w budowaniu.

Mylas, masz może zestawienie Waszych zakupów do budowy Tymka? Jeśli to możliwe chciałbym wiedzieć ile Wam wyszło bloczków, cementu, styropianu, lepiku i tego wszystkiego, co muszę jeszcze kupić by wymurować zero. Nie mam czasu, żeby o tym spokojnie z majstrem porozmawiać, a chociaż zacznę się rozglądać za tym , co niezbędne.

U mnie było tak:

Izohan dysperbit 20 kg - 9 szt

Izohan Izobud WL 20kg - 6 szt

styropian fundamin 50 036/120, 6 paczek x 0,44m3 =2,64m3

Piasek do zasypywania fundamentów - 14 aut po około 13T.

Fundamenty (wysokość 1,2 m) malowane dwukrotnie dysperbitem po obu stronach. Potem z zewnątrz kleiłem fundamin 5 cm (firma Styropmin) na Izobud WL. I wszystko z zewnątrz obsypałem gruntem rodzimym. Ze względu na kiepską pogodę na jesieni nie zdążyłem zrobić drenażu, będę robił w późniejszym terminie (szkoda bo dodatkowa robota). A w środku piach z pospółką, straszne ilości 4200zł :evil: . Ważna uwaga ja mam tymka standardowego i podane ilości są na styk (nawet styropianu nic nie zostało oprócz śmieci), ty masz dodatkowy garaż więc musisz odpowiednio doliczyć. Jeżeli będziesz dawał zwykły styropian to jeszcze czeka cię zaciąganie klejem oraz na to np dysperbit, folia kubełkowa jak ktoś lubi itp. Różnie to ludzie robią.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

Ciekawe, czy Wasza ekipa chciałaby mieszkać później w tym domu z "klimatyzacją dodatkową" lub falowanymi ścianami?. Naszym zdaniem - panowie do wymiany albo odesłać ich do kopania ziemi w ogródku.

A tak serio - dużo jest tych "fachowców"? Dużo płaciliście za robociznę? Chyba warto zmienić "ekipę" póki czas, bo aż strach pomyśleć co będzie jak zaczną strop wylewać.

Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości i optymizmu.

Witam

Nie jestem ekspertem, ale takie "niedbalstwo" przy tej technologi - ytong jest niedopuszczalne. Nie wiem na co komu wentylacja w narozniku ?

Poczytaj dokładnie o wiązaniu murów, a zwłaszcza przy Ytongu, gdzie stosuje sie zaprawe cienkospoinową. Pokaz kierownikowi co zrobili i na pewno zwróc uwage "fahofcom"

Cała reszta przed toba. Strop, dach etc.

PILNUJ !!!!!!!!!

GOŃ EWNTUALNYCH PARTACZY !!!!

I CZYTAJ FORUM I DUZO SIE UCZ O BUDOWANIU !!!!

Pozdrawiam