Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tymka Dorki i Arka

Recommended Posts

Witam

Ciekawe, czy Wasza ekipa chciałaby mieszkać później w tym domu z "klimatyzacją dodatkową" lub falowanymi ścianami?. Naszym zdaniem - panowie do wymiany albo odesłać ich do kopania ziemi w ogródku.

A tak serio - dużo jest tych "fachowców"? Dużo płaciliście za robociznę? Chyba warto zmienić "ekipę" póki czas, bo aż strach pomyśleć co będzie jak zaczną strop wylewać.

Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości i optymizmu.

Gosiu i Piotrze, dziękuję za tą opinię. Jutro czeka mnie rozmowa z kierownikiem i z majstrem. Chcę się utwierdzić w mojej decyzji i cieszę się, że pomagacie mi w tym. Z jednej strony nie chcę być krwiopijcą, który wywala z roboty i nic nie płaci, a z drugiej strony nie ma przecież cenników za zepsutą robotę, materiał i nerwy. Muszę znaleźć jakiś złoty środek.

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziury pewnie trzeba będzie pozaklejać może pianką montażową i zaciągnąć zaprawą, żeby się nie utleniała. Wątpię, żeby ekipa chciała rozebrać ścianę i jeszcze raz ją postawić.

Jak pisałem wcześniej zależało mi na nich bo są z okolicy, jesienią targowaliśmy się dosyć mocno. Doszliśmy do ceny 35 tys. za SSO. Widocznie doszli do wniosku, że zrobią to samo, tylko dwa razy szybciej, więc pieniądze za robotę będą podobne. Rzeczywiście pięciu chłopa pracowało ekspresowo. Wyszło na to, że dużo za szybko, bo dopiero w połowie ścian zobaczyłem co się dzieje.

Witaj,

Boże, co oni Wam zrobili z tymi ścianami??? :o :o Nie chcę być złą wróżką, ale moim zdaniem niektóre fragmenty trzeba niestety rozebrać i zrobić raz jeszcze - mam na myśli narożniki (chyba najlepiej zrobić cienką docinkę). No a te "docinane" bloczki w otworach to juz tragedia. Co oni ołówka i linijki nie mają?? jeśli Twój kierbud to puści - to nie powinien się pokazywać nikomu na oczy. Co do ceny - to nie jest mała suma. A nawet dużo bym powiedziała. Ekipie postawiłabym ultimatum - albo to poprawiają i dalej robią (+częste wizyty kierbuda) albo mają się ewakuować w tempie ekspresowym i bez wynagrodzenia, bo za partactwo się nie płaci. Jeśli czegoś szybko z tym nie zrobisz, ich dalsze błedy mogą Cię bardzo dużo kosztować.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

I bardzo dobrze zrobiłes !!!

Cieszyc sie, że w tym miejscu, a nie np przy stropie. Trudna decyzja, ale daj Boze z korzyscia dla Was w przyszłosci. Szkoda materialu, za który nota bene tez powinien zaplacic. Murarz pewnie nie był od ytonga, a tylko od maxów i cegieł i myslał, że jakoś to pójdzie. Zły klej, wiatr... itp. na cos trzeba było zgonić :) Zlej baletnicy ...

Na przyszłośc jak najmniej takich problemów zycze !!!

POZDRAWIAM

Bardzo dobra decyzja - choć pewnie niełatwa. Ale gratuluję.

Co do płacenia - może i pracowali te 3 dni, ale ja bym nie płaciła - niech majster sam płaci swoim ludziom, skoro nie potrafi ich upilnować.

Ale jeśli już tak bardzo chcesz zapłacić, to chociaż dobrze policz i nie daj sie naciągnąć. Pisałeś że za sso mają wziąć 35 tys. Budowa w zaokr. 60 dni (w zależności od tempa budowy, wielkości domu) to wychodzi ok. 580/dzień. Ale że to proste prace i obyło się bez specjalnego dźwigania, podnoszenia i układania na wysokości - ostateczenie zapłaciłabym max 1,2-1,5 tys. i to nie majstrowi, ale już podzielone, bo ten na pewno oszuka swoich ludzi mówiąc że nic nie zapłaciłeś. Ale decyzja należy do Ciebie

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Murują dobrze, ale szef im nie płaci i dowiedziałem się, że chcą odejść. Zmieniłem więc trochę zasady zapłaty i u mnie na budowie będę im płacił sam, w obecności ich szefa. Na tych murarzach mi zależy, więc chcę żeby u mnie mieli dobrze. Zima dla murarzy była ciężka i nie każdy wyszedł z niej bez długów, ale nie chcę, żeby facet spłacał swoje długi pensją moich murarzy.

Kurczę, jak zobaczyłam co ci zrobili z bloczków to mi sie włos aż postawił do pionu... ja buduję w solbetu więc identyczna technologia. Mój małż marudził że murarze się słabo przykładają i odchyłki są w pionach i poziomach ok 1,3 cm ... jak mu pokarze twoje foty to się przewróci!

Dobrze że wam nie murują i niech omijaja łukiem innych inwestorów... może niech stawiają budy dla psów ;-)

powodzenia

ps. przy tej technologii spoiny powinny być od 1 milimetra do max 3 grube.

• 4 weeks później...