Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Watchdog w instalacji elektrycznej

Recommended Posts

Watchdog w rozdzielnicy elektrycznej domu jednorodzinnego ?? - pierwsze słyszę :o

A po co to tam ??

Jest to generalnie oprogramowanie lub zabezpieczenie nie pozwalające na przejście danego urządzenia w stan wstrzymania procesu - jeśli potrzebna jest ciągła i nieprzerwana praca oprogramowania lub urządzenia - to tak w skrócie - a po co to w rozdzielnicy elektrycznej - nie mam pojęcia ...

No chyba że jest jeszcze inne znaczenie tego terminu ...

Watchdog w rozdzielnicy elektrycznej domu jednorodzinnego ?? - pierwsze słyszę :o

A po co to tam ??

Jest to generalnie oprogramowanie lub zabezpieczenie nie pozwalające na przejście danego urządzenia w stan wstrzymania procesu - jeśli potrzebna jest ciągła i nieprzerwana praca oprogramowania lub urządzenia - to tak w skrócie - a po co to w rozdzielnicy elektrycznej - nie mam pojęcia ...

Przyznaje bez bicia że też nie wiem o co chodzi ale jestem pewien że ktoś z forum pisał że ma watchdoga w Siebie w domku jednorodzinnym.

A po co to tam ??

Przyznaje bez bicia że też nie wiem o co chodzi ale jestem pewien że ktoś z forum pisał że ma watchdoga w Siebie w domku jednorodzinnym.

Chyba że ktoś ma obwody wpięte w jakiś sterownik i wtedy może chodzi o watchdoga tego sterownika czy cuś...

Podobno na kolei - w elektrowozach lub innych ciufciach stosuje się coś na kształt watchdoga - maszynista musi systematycznie co zaprogramowany czas potwierdzać swoją gotowość i czuwanie podczas prowadzenia maszyny nacisnięciem tajemnego przycisku - jeżeli tego nie zrobi / znaczy się zasłabł lub śpi / lokomotywa automatycznie się zatrzymuje ...

Ale to było chyba dawniej - teraz maszynistów jest dwóch .

watchdog to taki "dinks" który pilnuje i sprawdza w jakiś sposób (zależny od urządzenia którego pilnuje) czy to urządzenie jeszcze pracuje czy nie. W przypadku odkrycia, że urządzenie nie pracuje poprawnie (np "zawiesiło się" ) watchdog powinien podjąć konkretne działanie np. ponowne uruchomienie urządzenia.

W rozdzielnicy mogę sobie tylko wyobrazić watchdoga który pilnuje czy są fazy - natomiast co miałby taki watchdog robić w przypadku zaniku prądu? Nie wiem...

Ja mam np wyrzeźbione coś takiego że jak znika zasilanie jednej z faz to dostaje smsa (nieważne w zasadzie po co mi to) ot taki kaprys. - czyli w tym przypadku "watchdog" powiadamia mnie, że nastąpił zanik jednej fazy. - z tym, że ten układ jest poza rozdzielnicą...

watchdog to taki "dinks" który pilnuje i sprawdza w jakiś sposób (zależny od urządzenia którego pilnuje) czy to urządzenie jeszcze pracuje czy nie. W przypadku odkrycia, że urządzenie nie pracuje poprawnie (np "zawiesiło się" ) watchdog powinien podjąć konkretne działanie np. ponowne uruchomienie urządzenia.

moja żona marzy o takim. Tylko nie wiem gdzie mi chce montować...

Taki ,,dżinks" w pociągu to się czuwak nazywa. Występuje we wszystkich lokomotywach poza niektórymi manewrowymi, oraz EZT i szynobusach. Działa w połączeniu z czujnikami przy torach. Najpierw zapala się lampka, potem - jeśli się nie skasuje alarmu - brzęczy a jak dalej nie ma reakcji, włącza hamowanie nagłe. Całość to SHP się nazywa.

pozdrawiam - Juras

Wydaje mi się że tutaj pierwszy raz spotkałem się nazwą watchdoga

http://forum.muratordom.pl/programowalne-instalacje-elektryczne-watek-dla-entuzjastow,t20421-960.htm

Wpis Sako

jest to funkcja sterownika. taki np. fatek plc coś takiego ma, z tym że ten tylko wyłącza sterownik jak wykryje "zawieszenie" (kwestie bezpieczeństwa, bo tego się używa czasem do sterowania niebezpiecznymi rzeczami), bez ponownego startu. ale tak naprawdę nie widzę potrzeby w instalacji domowej, nawet sterowanej, chyba że ktoś tak jak Sako - robi wszystko sam, od elektroniki po oprogramowanie, wtedy ryzyko baboli jest większe.

Watchdog stosuje się do nadzoru sieci informatycznych np serwerów czy anten wi-fi. Urządzenie przez wysyłanie i odbiór pingów sprawdza stan urządzenia/sieci i w przypadku braku odpowiedzi powoduje reset/restart urządzenia.

Dobrze zrobiona sieć informatyczna, dobry serwer, czy urządzenie wifi, nie potrzebuje watchdoga, bo sie nie zawiesza.

Watchdog stosuje się do nadzoru sieci informatycznych np serwerów czy anten wi-fi. Urządzenie przez wysyłanie i odbiór pingów sprawdza stan urządzenia/sieci i w przypadku braku odpowiedzi powoduje reset/restart urządzenia.

Dobrze zrobiona sieć informatyczna, dobry serwer, czy urządzenie wifi, nie potrzebuje watchdoga, bo sie nie zawiesza.

lee28, co Ty wiesz na temat pracy sieci czy urządzeń wi-fi??!!

Kolego, moja kilkuletnia praktyka mówi co innego.

Nie ma urządzeń niezawodnych!!

[

:lol:

Nie moze istniec dobry system bez watchdog'a.

Wracajac do watku, pewnie chodzi o SZR - samoczynne zalaczanie rezerwy.

Wlaczenie agregatu w chwili zaniku zasilania