dziubek25077 17.04.2009 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 WitamMam takie pytanko, jak uzyskać wymaganą wysokość w projekcie 85 cm pod oknami?Buduje z maxów wysokich na 220 mm na posadzce bedzie 10 cm styropian, wylewka z 6 cm no i podłoga, 5 warsw to bedzie ciut za dużo, 4 znowuż za mało.Czy przecinaliście maxy wzduż kątówką?Jestem ciekaw jak najlepiej to rozwiązać.Słyszałem też o podmurowywaniu cegłami, z tym ze grubosć ściany to 288 więc dokońca tymi cegłami nie podmuruje.Co radzicie???Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 17.04.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Takie rzeczy robi się z cegły pełnej i murarz przypuszczalnie sam ci to zaproponuje, a różnicami w wymiarach pustaka i cegły się nie przejmuj - odpowiednie docięcie cegły załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 17.04.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Murowac na 4 pustaki (220 + 2) x4 = 88,8 no 90cm od tego odejmij podłoge 10 + 6 +2 = 18 cm to parapety będą na 73 -75cm od podłogi parapety ciut nad kolanem -Wyobrażasz sobie to Murować 5 warsw to bedzie ciut za dużo to dotniesz te 10 cm na maxie przed wmurowaniem. Ja mam 95cm od podłogi i se chwale kwestia wyboru inwestora jak mu odpowiada , sprawdż to teraz w praktyce przed zamówieniem okien jaka wys. od podłogi Tobie odpowiada. Uważaj też z wysokością (i szerokością ) otworów drzwiowych, lepiej wyzsze na 230cm niz za niskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 17.04.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Murowac na 4 pustaki (220 + 2) x4 = 88,8 no 90cm od tego odejmij podłoge 10 + 6 +2 = 18 cm to parapety będą na 73 -75cm od podłogi parapety ciut nad kolanem -Wyobrażasz sobie to Murować 5 warsw to bedzie ciut za dużo to dotniesz te 10 cm na maxie przed wmurowaniem. Ja mam 95cm od podłogi i se chwale kwestia wyboru inwestora jak mu odpowiada , sprawdż to teraz w praktyce przed zamówieniem okien jaka wys. od podłogi Tobie odpowiada. Uważaj też z wysokością (i szerokością ) otworów drzwiowych, lepiej wyzsze na 230cm niz za niskie No na 4 to zdecydowanie za mało, na 5 to by wyszło właśnie cuś koło 95 cm nad podłogą. Nie było by tragedii gdyby okna nie były wysokie na 150 cm, no i musze uwzglednić nadproże, chciałbym mieć później miejsce na karnisze, a znowu nie chce za wysokiego domu robić bo mam podciągi tak że i tak bedzie 263 cm od podogi do sufitu. Musze to dokłądnie poprzeliczać. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.04.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Ja swoje ciąłem diaxem - tak mnie zostawił murarz z nie podmurowanymi oknami.Trochę pyli przy cięciu. Właściwie to dużo pyli.Pełnymi cegłami to bym miał zaprawę coś ok 5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.04.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 żaden problem 4 warstwy trochę podmuruje się pod okna czymś innym np cegłami martwić się trzeba żeby na odpowiedniej wysokości było to czego tak łatwo się nie zmieni - nadproża nad oknami i strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 17.04.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 żaden problem 4 warstwy trochę podmuruje się pod okna czymś innym np cegłami martwić się trzeba żeby na odpowiedniej wysokości było to czego tak łatwo się nie zmieni - nadproża nad oknami i strop no i pamiętaj ,że dobrze by było mieć dolną krawędź wszystkich okien na danej kondygnacji na jednym poziomie. Niby oczywiste, ale już widziałem takie babole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2009 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 ... Czy przecinaliście maxy wzduż kątówką? ... kątówka z dużą tarczą albo piła stołowa z takową diamentówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts