Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uzyskać 85 cm pod oknami budując z maxów ???

Recommended Posts

Witam

Mam takie pytanko, jak uzyskać wymaganą wysokość w projekcie 85 cm pod oknami?

Buduje z maxów wysokich na 220 mm na posadzce bedzie 10 cm styropian, wylewka z 6 cm no i podłoga, 5 warsw to bedzie ciut za dużo, 4 znowuż za mało.

Czy przecinaliście maxy wzduż kątówką?

Jestem ciekaw jak najlepiej to rozwiązać.

Słyszałem też o podmurowywaniu cegłami, z tym ze grubosć ściany to 288 więc dokońca tymi cegłami nie podmuruje.

Co radzicie???

Pozdro !!!

Murowac na 4 pustaki (220 + 2) x4 = 88,8 no 90cm :p

od tego odejmij podłoge 10 + 6 +2 = 18 cm

to parapety będą na 73 -75cm od podłogi :lol: :lol: :lol: :lol:

parapety ciut nad kolanem -Wyobrażasz sobie to :D :D :D

Murować 5 warsw to bedzie ciut za dużo to dotniesz te 10 cm na maxie przed wmurowaniem.

Ja mam 95cm od podłogi i se chwale kwestia wyboru inwestora jak mu odpowiada , sprawdż to teraz w praktyce przed zamówieniem okien jaka wys. od podłogi Tobie odpowiada.

Uważaj też z wysokością (i szerokością ) otworów drzwiowych, lepiej wyzsze na 230cm niz za niskie :D :D

Murowac na 4 pustaki (220 + 2) x4 = 88,8 no 90cm :p

od tego odejmij podłoge 10 + 6 +2 = 18 cm

to parapety będą na 73 -75cm od podłogi :lol: :lol: :lol: :lol:

parapety ciut nad kolanem -Wyobrażasz sobie to :D :D :D

Murować 5 warsw to bedzie ciut za dużo to dotniesz te 10 cm na maxie przed wmurowaniem.

Ja mam 95cm od podłogi i se chwale kwestia wyboru inwestora jak mu odpowiada , sprawdż to teraz w praktyce przed zamówieniem okien jaka wys. od podłogi Tobie odpowiada.

Uważaj też z wysokością (i szerokością ) otworów drzwiowych, lepiej wyzsze na 230cm niz za niskie :D :D

No na 4 to zdecydowanie za mało, na 5 to by wyszło właśnie cuś koło 95 cm nad podłogą.

Nie było by tragedii gdyby okna nie były wysokie na 150 cm, no i musze uwzglednić nadproże, chciałbym mieć później miejsce na karnisze, a znowu nie chce za wysokiego domu robić bo mam podciągi tak że i tak bedzie 263 cm od podogi do sufitu.

Musze to dokłądnie poprzeliczać.

Pozdro !!!

żaden problem 4 warstwy trochę podmuruje się pod okna czymś innym np cegłami

martwić się trzeba żeby na odpowiedniej wysokości było to czego

tak łatwo się nie zmieni - nadproża nad oknami i strop :-?

no i pamiętaj ,że dobrze by było mieć dolną krawędź wszystkich okien na danej kondygnacji na jednym poziomie.

Niby oczywiste, ale już widziałem takie babole. :wink: