robi77 17.04.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam.Mam zamiar w przyszłości zrobić kostkę wkoło budynku. Przede wszystkim aby nie brudziły sie cokoły mozaikowe które mam.Ale na razie brak kaski, poradźcie co zrobić teraz aby wokół budynku to ładnie wyglądało i było praktyczne.Zasiać trawę?Nie będzie się tak brudzić i kurzyć? A czy jak za 2 lata będę robił kostkę to dużo będzie pracy z usunięciem tego trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 17.04.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Wysyp żwirem fi 8-16 mm na szerokość 40 -60 cm i będzie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 17.04.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Możesz mieć problem z koszeniem tego wąskiego paska trawnika. Kosiarka może się okazać za szeroka, albo trudno będzie nią manewrować pod samym murem. Z kolei podkaszarką nie da rady równo tego skosić. Raczej poleciłabym wysypanie pod murem opaski z drobnych kamyków. Roboty przy tym żadnej, najwyżej od czasu do czasu trzeba wyrwać pojedyncze chwaściki. Po dwóch latach kamyki wejdą w skład podsypki pod kostkę brukową. Wokół opaski można zrobić obrzeże z drewnianych, niskich rolborderów, żeby kamyki nie rozchodziły się na boki. Ewentualnie z plastikowych obrzeży do trawników - są tańsze, ale nieco brzydsze. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 17.04.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam. Mam zamiar w przyszłości zrobić kostkę wkoło budynku. Przede wszystkim aby nie brudziły sie cokoły mozaikowe które mam. Ale na razie brak kaski, poradźcie co zrobić teraz aby wokół budynku to ładnie wyglądało i było praktyczne. Zasiać trawę? Nie będzie się tak brudzić i kurzyć? A czy jak za 2 lata będę robił kostkę to dużo będzie pracy z usunięciem tego trawnika. Trawa bedzie tszymala wilgoc,ja bym dal zwir lub piasek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 17.04.2009 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Duże koszty są takich kamyków?Jaką warstwę powinienem posypać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 17.04.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Akurat jestem w temacie, bo właśnie kupujemy takie kamyki, żeby zrobić opaskę od strony ogródka (z przodu mamy bruk, mąż własnymi "ręcami" kładł go w zeszłym roku) Kamyki kosztują 70 złotych za tonę, a w jednym kubiku mieści się ich około 2 tony (kubik = 1 metr sześcienny). To są takie granitowe, małe odpady z wyrobu kostki brukowej, kupimy je w tym samym miejscu, co bruk. Będziemy sypać warstwę grubości ok. 5 cm, myślę, że wystarczy. Pozostaje jeszcze kwestia wyliczenia, ile potrzebujesz tych kamieni na swoją opaskę. Wymierz sobie, ile to metrów kwadratowych, a w punkcie sprzedaży już Ci wszystko policzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 18.04.2009 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Jak za 2-3 lata będę kładł kostkę to dużo roboty będą mieli brukarze z usunięciem tej opaski z kamyków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 18.04.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Na pewno trzeba wybrać łopatą wszystkie kamyki i jeszcze trochę ziemi (tak około 15 cm) i można się brać do roboty z brukiem - najpierw podsypka, taka drobna, żeby dobrze zagęścić, potem może być trochę tych kamyków i jeszcze raz podsypka, a na niej układa się kostkę. Podsypkę kupuje się tam, gdzie kostkę brukową. Myślę, że roboty z usunięciem opaski z kamyków będzie niewiele więcej, niż przy normalnym kopaniu ziemi pod bruk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 21.04.2009 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Znalazłem coś takiego i bardzo mi się podoba jaka to możne być granulacja tego kamienia i odległość od ściany?http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/51,61598,2572769.html?i=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 21.04.2009 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ma ktoś z Was jakieś fotki przykładowe opasek żwirowych wokół domu...lub odnośnik gdzie można obejrzeć ? Jestem rozdarty i nie wiem czy czekać 2-3 lata aż będzie kaska na bruk.. i patrzeć jak się brudzą od ziemi cokoły ...czy robić ta opaskę teraz z kamyków a potem ją usunąć. Obrzeza miedzy opaska żwirowa a trawa może być z tych plastikowych "płotków:? Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 21.04.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ma ktoś z Was jakieś fotki przykładowe opasek żwirowych wokół domu...lub odnośnik gdzie można obejrzeć ? Jestem rozdarty i nie wiem czy czekać 2-3 lata aż będzie kaska na bruk.. i patrzeć jak się brudzą od ziemi cokoły ...czy robić ta opaskę teraz z kamyków a potem ją usunąć. Obrzeza miedzy opaska żwirowa a trawa może być z tych plastikowych "płotków:? Jak to wygląda? Ja bede robił z kamyków, ale w odległości 50 - 60 cm. od domu dam obrzeże trawnikowe betonowe, wybiorę ziemie wyłoże folią, zasypie kamykami, nic nie będzie rosło i sie brudziło , kamyki zostaną "na zawsze" bo nie widze sensu robić drogiego bruku przy samym domu , bo i tak siie tam nie chodzi bo za blisko ściany , bruk czy jakaś ścieżka będzie dalej, a tu przy ścianie wystarczy obrzeże żeby kamyczki nie uciekały i tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnikak 21.04.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ma ktoś z Was jakieś fotki przykładowe opasek żwirowych wokół domu...lub odnośnik gdzie można obejrzeć ? Jestem rozdarty i nie wiem czy czekać 2-3 lata aż będzie kaska na bruk.. i patrzeć jak się brudzą od ziemi cokoły ...czy robić ta opaskę teraz z kamyków a potem ją usunąć. Obrzeza miedzy opaska żwirowa a trawa może być z tych plastikowych "płotków:? Jak to wygląda? Cześć! Ja mam opaskę wokół domu. Podaj mi swój email a wyślę Ci fotki.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 22.04.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam! Jak to nie tajemnica pokaż zdjęcia na forum, napewno wielu się ucieszy. Pozdrawiam wykańczających się przy wykończeniu swoich chałup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 22.04.2009 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 mój e-mail [email protected] Dzieki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 22.04.2009 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Dzwoniłem dziś do Żwirowni i powiedzieli mi ze 2 tony liczy się na metr sześcienny...hmmmJa mam około 50 metrów wokół domu odległość od cokołu to jakieś 0.6 mCzyli wychodzi mi jakieś 30 metrów kwadratowych.A metr sześcienny z tego co pamiętam to 100 metrów kwadratowych Dobrze mi ta babina powiedziała że tak sie przyjmuje t tony żwiru na metr sześcienny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 22.04.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Nie wiem czemu tak nie dowierzasz "babinie" ze żwirowni... Alibabka również pisała że m3=2tony. U Ciebie za to z matematyką chyba trochę na bakier. Metr kwadratowy to jednostka pola powierzchni, metr sześcienny-objętości, więc jak możesz przypuszczać że 100m2=1m3? Jeśli masz powierzchnię do wysypania =30m2 i powiedzmy robisz tę podsypkę grubości 5cm to potrzebujesz 1,5m3 żwiru. 1,5m3=3tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marbuz 20.08.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Wracam do tematu, też bedę robił opaskę i chciałem zapytać czy ktoś ma zrobioną opaskę z plastikowymi obrzeżami. Bardzo zależy mi na jakiś zdjęciach bo chce zobaczyć jak to wyglada. Pieniążków nie ma a takie obrzeża są sporo tańsze i nie ma problemu z załatwieniem też drogiego transportu jak przy betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 20.08.2009 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 zrobię foty to zarzucę.Powiedzieć mogę tylko że te plastiki z czasem ci sie zwichrują. Nacisk żwiru czy tez np. podczas koszenia trawy zahaczysz itp.Więc na jakiś czas to wystarcza ale na lata proponował bym krawężniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marbuz 20.08.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Właśnie sie zastanawiałem na tym czy sie zwichrują, ale jesli z drugiej strony bedzie ziemia to raczej nacisk powinien sie zrównoważyć. Co do obcinania trawnika to racja.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.08.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Co do obcinania trawnika to racja.Hmmm - ale jeżeli z drugiej strony tej opaski będzie kostka betonowa, to hacząc kosiarką o obrzeże plastikowe również będziesz zahaczał o kostkę, czyli będziesz sobie ładnie niszczył ostrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts