Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka przy budynku

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar w przyszłości zrobić kostkę wkoło budynku.

Przede wszystkim aby nie brudziły sie cokoły mozaikowe które mam.

Ale na razie brak kaski, poradźcie co zrobić teraz aby wokół budynku to ładnie wyglądało i było praktyczne.

Zasiać trawę?

Nie będzie się tak brudzić i kurzyć?

A czy jak za 2 lata będę robił kostkę to dużo będzie pracy z usunięciem tego trawnika.

Możesz mieć problem z koszeniem tego wąskiego paska trawnika. Kosiarka może się okazać za szeroka, albo trudno będzie nią manewrować pod samym murem. Z kolei podkaszarką nie da rady równo tego skosić. Raczej poleciłabym wysypanie pod murem opaski z drobnych kamyków. Roboty przy tym żadnej, najwyżej od czasu do czasu trzeba wyrwać pojedyncze chwaściki. Po dwóch latach kamyki wejdą w skład podsypki pod kostkę brukową. Wokół opaski można zrobić obrzeże z drewnianych, niskich rolborderów, żeby kamyki nie rozchodziły się na boki. Ewentualnie z plastikowych obrzeży do trawników - są tańsze, ale nieco brzydsze.

Pozdrawiam! :D

Witam.

Mam zamiar w przyszłości zrobić kostkę wkoło budynku.

Przede wszystkim aby nie brudziły sie cokoły mozaikowe które mam.

Ale na razie brak kaski, poradźcie co zrobić teraz aby wokół budynku to ładnie wyglądało i było praktyczne.

Zasiać trawę?

Nie będzie się tak brudzić i kurzyć?

A czy jak za 2 lata będę robił kostkę to dużo będzie pracy z usunięciem tego trawnika.

Trawa bedzie tszymala wilgoc,ja bym dal zwir lub piasek...

Akurat jestem w temacie, bo właśnie kupujemy takie kamyki, żeby zrobić opaskę od strony ogródka (z przodu mamy bruk, mąż własnymi "ręcami" kładł go w zeszłym roku) :roll:

Kamyki kosztują 70 złotych za tonę, a w jednym kubiku mieści się ich około 2 tony (kubik = 1 metr sześcienny). To są takie granitowe, małe odpady z wyrobu kostki brukowej, kupimy je w tym samym miejscu, co bruk. Będziemy sypać warstwę grubości ok. 5 cm, myślę, że wystarczy.

Pozostaje jeszcze kwestia wyliczenia, ile potrzebujesz tych kamieni na swoją opaskę. Wymierz sobie, ile to metrów kwadratowych, a w punkcie sprzedaży już Ci wszystko policzą.

Na pewno trzeba wybrać łopatą wszystkie kamyki i jeszcze trochę ziemi (tak około 15 cm) i można się brać do roboty z brukiem - najpierw podsypka, taka drobna, żeby dobrze zagęścić, potem może być trochę tych kamyków i jeszcze raz podsypka, a na niej układa się kostkę. Podsypkę kupuje się tam, gdzie kostkę brukową. Myślę, że roboty z usunięciem opaski z kamyków będzie niewiele więcej, niż przy normalnym kopaniu ziemi pod bruk.

Ma ktoś z Was jakieś fotki przykładowe opasek żwirowych wokół domu...lub odnośnik gdzie można obejrzeć ?

Jestem rozdarty i nie wiem czy czekać 2-3 lata aż będzie kaska na bruk.. i patrzeć jak się brudzą od ziemi cokoły ...czy robić ta opaskę teraz z kamyków a potem ją usunąć.

Obrzeza miedzy opaska żwirowa a trawa może być z tych plastikowych "płotków:? Jak to wygląda?

Ma ktoś z Was jakieś fotki przykładowe opasek żwirowych wokół domu...lub odnośnik gdzie można obejrzeć ?

Jestem rozdarty i nie wiem czy czekać 2-3 lata aż będzie kaska na bruk.. i patrzeć jak się brudzą od ziemi cokoły ...czy robić ta opaskę teraz z kamyków a potem ją usunąć.

Obrzeza miedzy opaska żwirowa a trawa może być z tych plastikowych "płotków:? Jak to wygląda?

Ja bede robił z kamyków, ale w odległości 50 - 60 cm. od domu dam obrzeże trawnikowe betonowe, wybiorę ziemie wyłoże folią, zasypie kamykami, nic nie będzie rosło i sie brudziło , kamyki zostaną "na zawsze" bo nie widze sensu robić drogiego bruku przy samym domu , bo i tak siie tam nie chodzi bo za blisko ściany , bruk czy jakaś ścieżka będzie dalej, a tu przy ścianie wystarczy obrzeże żeby kamyczki nie uciekały i tak zostanie.

Cześć! Ja mam opaskę wokół domu. Podaj mi swój email a wyślę Ci fotki.Pozdrawiam!

Dzwoniłem dziś do Żwirowni i powiedzieli mi ze 2 tony liczy się na metr sześcienny...

hmmm

Ja mam około 50 metrów wokół domu odległość od cokołu to jakieś 0.6 m

Czyli wychodzi mi jakieś 30 metrów kwadratowych.

A metr sześcienny z tego co pamiętam to 100 metrów kwadratowych

Dobrze mi ta babina powiedziała że tak sie przyjmuje t tony żwiru na metr sześcienny ?

Nie wiem czemu tak nie dowierzasz "babinie" ze żwirowni... Alibabka również pisała że m3=2tony. U Ciebie za to z matematyką chyba trochę na bakier. Metr kwadratowy to jednostka pola powierzchni, metr sześcienny-objętości, więc jak możesz przypuszczać że 100m2=1m3?

Jeśli masz powierzchnię do wysypania =30m2 i powiedzmy robisz tę podsypkę grubości 5cm to potrzebujesz 1,5m3 żwiru.

1,5m3=3tony

• 3 months później...
Wracam do tematu, też bedę robił opaskę i chciałem zapytać czy ktoś ma zrobioną opaskę z plastikowymi obrzeżami. Bardzo zależy mi na jakiś zdjęciach bo chce zobaczyć jak to wyglada. Pieniążków nie ma a takie obrzeża są sporo tańsze i nie ma problemu z załatwieniem też drogiego transportu jak przy betonowych.