Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwsza warstwa

Recommended Posts

Czesc,

W wielu nowo budowanych budynkach zauważyłem że pierwsza warstwa lub dwie warstwy są wymórowana z cegieł.

Czy ma to jakies uzasadnienie ?

czy może być to spowodowane inną nasiąkliwości cegły niż np. betonu komórkowego, lub większą wytrzymałościa.

To jest główny powód.

czyli oplaca się zastosowac chociaz jedna warste cegły , żeby ograniczyć podciąganie wody.

A jaki rodzaj cegieł stosuje się do tego, klinkierowe czy zwykłe pełne cegły?

Ale z tym podciąganiem to jest bez sensu. Po to się robi izolację poziomą z papy lub folii, żeby nie podciągało wody. I jak masz porządną izolację, to nie ma znaczenia czy na niej stoi BK czy cegła...

czyli oplaca się zastosowac chociaz jedna warste cegły , żeby ograniczyć podciąganie wody.

A jaki rodzaj cegieł stosuje się do tego, klinkierowe czy zwykłe pełne cegły?

Pod pierwszą warstwe bloczka daje się izolacje ścian, najlepiej papa x2 np. na osnowie szklanej albo gruba folia 0,4 - 0,5 mm 2 razy.

Tą pape lub folie kładzie sie tak aby wystawała na zewnatrz sciany i można było to połączyc póżniej (na zakład z folią , papą położoną dla izolacji podłogi w pomieszczeniach budynku.

A na samej cegle to i tak wode podciągać będzie na sciany. :(

Wszystko to powinno byc w opisie projektu ( opis izolacji wilgociowej/wodnej) i na rysunkach/planach budynku :lol: :lol:

tak, wiem że sama cegła będzie i tak wodę podciągać. oczywiście będzie izolacja pionowa oraz pozioma z folii x2, tylko wydawalo mi się że widziałem domy które maja zarówno izolacje z folii czy papy jak i cegły.

Sam wolabym tego nie robić, ale zawsze lepiej się upewnić.

tak, wiem że sama cegła będzie i tak wodę podciągać. oczywiście będzie izolacja pionowa oraz pozioma z folii x2, tylko wydawalo mi się że widziałem domy które maja zarówno izolacje z folii czy papy jak i cegły.

Sam wolabym tego nie robić, ale zawsze lepiej się upewnić.

No właśnie. Jak jest izolacja pozioma (z papy/folii) to ona odpowiada za "nie podciąganie" wilgoci. Dlatego cegły muszą być wstawiane z jakiegoś innego powodu.

Może chodzi o to, żeby podnieść całość budynku o grubość cegły po to, żeby np. otwory okienne znalazły się na odpowiedniej wysokości i żeby nie trzeba było w tym celu ciąć bloczków lub coś w tym stylu... ?

Może chodzi o to, żeby podnieść całość budynku o grubość cegły po to, żeby np. otwory okienne znalazły się na odpowiedniej wysokości i żeby nie trzeba było w tym celu ciąć bloczków lub coś w tym stylu... ?

kombinujesz prawidłowo