Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła

pepe28

Recommended Posts

Szanowny kolego, jak wybudujesz kurną chatę, to zyski będą jeszcze większe – a jak własny las, to już nie ma o czym mówić.

Porównujesz koszt wykonania całkowicie bezobsługowego systemu, zawyżając przy tym znacznie koszty, z najprostszym systemem jakim jest kocioł na paliwo stałe – nawet z podajnikiem, ale tu zaniżasz też znacznie koszty.

No to liczmy:

Przy wymiarach kotła z podajnikiem 1,2m x 0,6m minimalna wielkość kotłowni (zgodna z przepisami) to 3,2m x 3,3m = 10,56m2 , wybudowanego, Twoim zdaniem za darmo.

Komin spalinowy i wentylacja dla tego pomieszczenia, wybudowana – też za darmo,

Jakieś pomieszczenie lub skład opalu – też za darmo.

Koszty obsługi zarówno własnej, jak i obowiązkowych przeglądów kominiarskich i kotła – też są darmowe.

Jak realnie zliczysz wszystkie poniesione koszty, oraz koszt obsługi, to wyliczenia pokażą zupełnie inny obraz.

A miej również na uwadze fakt, że PCi:

- nie potrzebuje specjalnego i wydzielonego pomieszczenia a jej wymiary to max. 0,5 x 0,5m,

- nie ma konieczności stałego dozoru, czyszczenia i obowiązkowych przeglądów.,

- nie potrzebuje komina spalinowego, ani odrębnej wentylacji,

Realnie można mieć PCi za mniej niż 20.000,- - licząc wszystkie koszty „kotła” i kotłowni (nie wliczam kosztów armatury i CWU, bo są takie same)

Ale najważniejsza zaleta PCi – instalujesz i zapominasz o tym, co ogrzewa Ci dom i CWU (CWU przez cały rok)– bezcenne.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowny kolego, jak wybudujesz kurną chatę, to zyski będą jeszcze większe – a jak własny las, to już nie ma o czym mówić.

Porównujesz koszt wykonania całkowicie bezobsługowego systemu, zawyżając przy tym znacznie koszty, z najprostszym systemem jakim jest kocioł na paliwo stałe – nawet z podajnikiem, ale tu zaniżasz też znacznie koszty.

No to liczmy:

Przy wymiarach kotła z podajnikiem 1,2m x 0,6m minimalna wielkość kotłowni (zgodna z przepisami) to 3,2m x 3,3m = 10,56m2 , wybudowanego, Twoim zdaniem za darmo.

Komin spalinowy i wentylacja dla tego pomieszczenia, wybudowana – też za darmo,

Jakieś pomieszczenie lub skład opalu – też za darmo.

Koszty obsługi zarówno własnej, jak i obowiązkowych przeglądów kominiarskich i kotła – też są darmowe.

Jak realnie zliczysz wszystkie poniesione koszty, oraz koszt obsługi, to wyliczenia pokażą zupełnie inny obraz.

A miej również na uwadze fakt, że PCi:

- nie potrzebuje specjalnego i wydzielonego pomieszczenia a jej wymiary to max. 0,5 x 0,5m,

- nie ma konieczności stałego dozoru, czyszczenia i obowiązkowych przeglądów.,

- nie potrzebuje komina spalinowego, ani odrębnej wentylacji,

Realnie można mieć PCi za mniej niż 20.000,- - licząc wszystkie koszty „kotła” i kotłowni (nie wliczam kosztów armatury i CWU, bo są takie same)

Ale najważniejsza zaleta PCi – instalujesz i zapominasz o tym, co ogrzewa Ci dom i CWU (CWU przez cały rok)– bezcenne.

Chcesz powiedzieć ze jej wymiary to max. 0,5 x 0,5m, to montuj w pokoju lub łazience :D

Dopisz też że nie potrzeba zbiornika na CWU taka ona wydajna jak elek. podgrzewacz przepływowy:lol:

[quote name="mariankossy

A ty dalej jak JEHOWi :lol:

Zamiast PC (za 40 tyś) jak nie masz gazu to kupujesz piec z podajnikiem( załadunek 2x na tydzień )

Kosztuje cię to rozwiązanie max 10-12 tys zł ,

a 30 tyś (zaoszczędzone) dajesz na lokatę 6 %/rok do banku 8) 8)

W sezonie spalasz do 3 ton węgla za 2tyś zł i 1 raz w roku dostajesz "dotację z banku" 1500 zł "na waciki" 8)

Dolicz do tego "zysk na nie wziętym od banku kredycie na PC" i nie spłacaniu 4200/rok :D :D

To teraz widzisz te 5700 zł oszczędności / zysku rocznego. :D :D :D

Przy PC to bedzie twoja ukryta strata niestety.

A nowy dom , w którym mieszkasz jeżeli brałaś kredyt hipoteczny będzie naprawdę twoim jak spłacisz ostatnią ratę kredytu za kilkanaście lub kilkadziesiąt lat, a teraz jest banku. :lol:

Pozdrawiam Marian

Witam,

idąc tym tokiem rozumowania to po co budować dom, to się przecież nigdy nie zwraca, tyle kasy wydane i ani trochę zysku. Nie lepiej to co zarobimy biegusiem do banku na lokatkę, nie kupować samochodu tylko na lokatkę, nie jechać na wakację tylko na lokatkę, żony czy dziewczyny na kolację też nie zabierać bo się nie opłaca (no tu może jakieś małe korzyści osiągnie :) ) i na koniec raz do roku patrzeć jak te odsetki przyrasatąją z poczuciem dobrze wypełnionego celu.

Tyle że co to za życie....

Pozdrawiam - Daniel

A do tego co napisal kolega sSiwy12 to moge dodac tylko tyle,ze z czasem czlowiek staje sie starszy i nie daj Boze nikomy,ale mniej zaradny(czyt.sprawny fizycznie). I co wtedy np.z tymi 3 tonami wegla przed domem?

Jak z czasem człowiek starszy to za 200zł znajdzie kogoś co mu wungiel do piwnicy wrzuci :D

A przez 15 lat w razie czego z odsetek lokaty na nowy piec odłoży.

A bezobsługowe PC jak dociągnie 15 lat to już prawie emeryt

bedzie w skok-u pożyczke brał lub na ekologiczną koze przechodził.

(Rozumie PC za 5-7 tyś zł. ale kto to widział "lodówke" w cenie samochodu za 30 koła kupować, chyba łona ze złota :lol: :lol: )

Jak z czasem człowiek starszy to za 200zł znajdzie kogoś co mu wungiel do piwnicy wrzuci :D

(Rozumie PC za 5-7 tyś zł. ale kto to widział "lodówke" w cenie samochodu za 30 koła kupować, chyba łona ze złota :lol: :lol: )

No nic innego wedlug ciebie nie pozostaje jak na wszystkim "przycinac",a cala kase na lokate 6% do banku co by na starosc z odsetek dokladac do emerytury.

Widze,ze planujesz interes zycia. Lokata 6% z czego ze 3% polknie inflacja.

Zyc, ciulac i nie umierac.

Niestety my akurat kierujemy sie innymi wartosciami i mamy inny sposob na zycie.

A do tego co napisal kolega sSiwy12 to moge dodac tylko tyle,ze z czasem czlowiek staje sie starszy i nie daj Boze nikomy,ale mniej zaradny(czyt.sprawny fizycznie). I co wtedy np.z tymi 3 tonami wegla przed domem?

Do jakiej piwnicy? To jeszcze piwnicę do tego pieca mam bydować? I co że niby wywrotka wysypie mi na chodniku kilka ton węgla, wszystko zasyfi a potem jeszcze mam to nosić do jakieś tam piwnicy wiaderkami? I niby kiedy - w niedzielę po kościółku?

Pompa ciepła nie jest alternatywą dla pieca bo piec to kompletnie inna filozofia i nie sposób tego porównywać.

Z pompami ciepła, to tak jak z Media-Mark. :lol:

Dlatego spróbuję w bardzo prosty sposób podać nakłady inwestycyjne niezbędne do ogrzewania takim właśnie kotłem. Bierzemy pod uwagę tylko kocioł, czyli urządzenie ogrzewające wodę dla potrzeb grzania domu i CWU, zakończone 2 szt. rur przyłączeniowych (wlot i wylot czynnika grzewczego) – bo reszta w każdym przypadku będzie taka sama np. kaloryfery, podłogówka, bojler.

PCi

Pompa ciepła:

- koszt zakupu pompy ciepła PSPC-08ZH – 10.500,-

- kolektor poziomy około 5.000,- na gotowo, lub (jak nie ma możliwości „terenowych) kolektor pionowy około 14.000,- też na gotowo.

- koszt wybudowania powierzchni zajmowanej przez PCi – tj. 1m2 (z nadwyżką), około 2.000,- (pomijając fakt, że PCi może być na zewnątrz budynku

Razem od 17.500,- kolektor poziomy, do 26.500,- przy kolektorze pionowym.

Kocioł na paliwo stałe (węgiel) z podajnikiem:

- koszt zakupu kotła 6.000,-

- koszt wybudowania powierzchni (obowiązkowej) zajmowanej przez kocioł tj. 10,5m2 , około 21.000,-

- koszt wybudowania komina spalinowego i wentylacyjnego około 4.000,-

- koszt wybudowania składu na paliwo (węgiel) około 3m2, około 6.000,-

Razem 37.000,-

Tak to wygląda z inwestycyjnego i ekonomicznego punktu widzenia. Koszt pomieszczenia (kotłowni) jest ukryty w ogólnym koszcie budynku, ale tak należy liczyć, bo kotłownia pomniejsza powierzchnię ogólno-użytkową budynku.

Pompa ciepła nie jest alternatywą dla pieca bo piec to kompletnie inna filozofia i nie sposób tego porównywać.

PC to jest alternatywa, szczególnie dla pieców na paliwa stałe, gdyż jest w pełni bezobsługowa i bardziej ekonomiczna w użytkowaniu. To także dobra alternatywa dla oleju i gazu z butli, ze względu na koszty eksploatacji. Jeżeli PC zostanie uwzględniona już na etapie projektu, to nie poniesie się zbędnych kosztów np. na komin oraz można mieć mniejsze pomieszczenie gospodarcze. Świetnie i rzeczowo pokazał to Ssiwy. Argumentacja podawana przez mariankossy to jakieś farmazony, którym nie warto poświęcać uwagę. Szkoda, że zawsze najwięcej uwag i do powiedzenia maja ci, co nie są użytkownikami.

Co do kosztów eksploatacji to rzeczywiście można coś przyoszczędzić - ale oszczędności nie rekompensują poniesionej inwestycji.

PC opłaca się montować jeśli nie ma w pobliżu gazu a jest się osobą leniwą (brak chęci instalacji kotła na paliwo stałe). Ja do nich należę - mam dom 160m2 i pompę IVT 9,2 kW. W zupełności wystarcza do ogrzania w miarę ocieplonego domu.

Decydując się na PC należy pamiętać, że niezwykle istotne jest ocieplenie domu i usunięcie wszystkich możliwych mostków cieplnych, dobrze obliczone powierzchnie ogrzewania podłogowego i ściennego, itp.

Co do kosztów eksploatacji to rzeczywiście można coś przyoszczędzić - ale oszczędności nie rekompensują poniesionej inwestycji.

PC opłaca się montować jeśli nie ma w pobliżu gazu a jest się osobą leniwą (brak chęci instalacji kotła na paliwo stałe). ,.

Pogrubiłem, bo to najistotniejsze.

Nie rekompensują poniesionej inwestycji w stosunku do czego i dla jakiego okresu czasu? W moim odczuciu jest to pojęcie bardzo subiektywne.

re sSiwy12:

Znajdź mi chętnych to im domy z PC będe budował :D :D

Ale cena taka jaką podałeś :2000zł/m2 (standard kotłowni)

" koszt wybudowania powierzchni (obowiązkowej) zajmowanej przez kocioł tj. 10,5m2 , około 21.000,-

- koszt wybudowania składu na paliwo (węgiel) około 3m2, około 6.000,-"

To przy moich 159m2 (318 tyś zł)

musiałbym siąść i płakać, a gdzie wykończeniówka domu, biały montaż, instalacje, meble , zagospodarowanie terenu itd. :cry:

Wogóle "bogato" podszedłeś do problemu :D :lol: :lol: :lol:

To pochwal się ile kasy dałeś za sam domek bez PC??

Ja co robię mam ekonomicznie przemyslane i jestem pewien co robię, bo jakbym nie miał pewności to postawiłbym komin i kominek tak jak ty.

(Niestety na wydolność PC w czasie mroźnej zimy niema co liczyć)

Marian normalnie budujac spokojnie osiagasz te 2000zl tak jak sSiwy12 napisal wiec nie rozumiem zdziwienia

po drugie Ty do PC nawet dodajesz koszt kominka bo przeciez wg Ciebie trzeba..a jak Ci ktos tak naprawde policzy ile trzeba w innej wersji to juz nie jest tak fajnie

po trzecie deweleporzy w niektorych przypadkach dodaja nawet PC gratis:) do domu

a na koniec skad TY mozesz wiedziec czy PC wydoli czy nie ..jak mnie zawsze bawia tacy teoretycy..

ja sam przed kupieniem watpliwosci mialem sporo ale wypowiadac to mozna sie jak cos sie uzywa a nie jak cos sie uslyszalo

rafal

PC opłaca się montować jeśli nie ma w pobliżu gazu a jest się osobą leniwą (brak chęci instalacji kotła na paliwo stałe). ,.

Pogrubiłem, bo to najistotniejsze.

Nie rekompensują poniesionej inwestycji w stosunku do czego i dla jakiego okresu czasu? W moim odczuciu jest to pojęcie bardzo subiektywne.

Sprawa jest niezwykle prosta - gazownia wyceniła przyłącze na około 20 k zł, bez możliwości refundacji ponieważ nikt do tej nitki już się nie podłączy (mam działkę w głębi - około 40 m od drogi gminnej).

W tym wypadku inwestycja w przyłącze jest równa kosztowi 2/3 PC (koszt około 30 k zł). Jeśli doliczę do tego koszt pieca gazowego 5 - 10. Oczywiście należy doliczyć koszt dolnego źródła - w moim przypadku to 15 k zł. Czyli realna różnica pomiędzy instalacją gazową a PC wynosi 15 - 20 k zł.

A teraz oszczędności - dom jest ogrzewany od końca listopada - w tym czasie PC zużyła 3300 kWh energii el. - oznacza to, że ogrzewanie kosztowało 1320 zł. Wg mnie to niewiele zważywszy na fakt, że nie stosowałem żadnych urządzeń wygrzewających budynek, nie miałem docieplenia stropu (przez około 2 m-ce), nie było też drzwi do garażu.

Szacuję, że roczne zapotrzebowanie na energię wyniesie około 4500 kWh - co oznacza, że koszt ogrzewania wyniesie około 1 800 zł. Przy zapotrzebowaniu domu na ciepło na poziomie 18 000 kWh rocznie powinienem mieć spore oszczędności w stosunku do gazu.

(Niestety na wydolność PC w czasie mroźnej zimy niema co liczyć)

Odpowie ci użytkownik PC.

Czy -20 st. to jest wystarczająco zimno? Temperatura w pomieszczeniach 22-23 st.

Przestań klepać bzdury, jeżeli nie masz o czymś pojęcia o czym piszesz.

U mnie przy -17 st. pompa się wyrabiała - dodatkową grzałkę elektryczną wykorzystała tylko przez 1 godz.

Dyskusja wre, aż iskry się sypią :wink: .

Trafiłem tu przypadkowo, w ostatniej chwili udało mis się przeczytać aukcję Allegro cytowaną w pierwszym wątku. Większych bzdur już dawno nie czytałem.

Opinie tam zawarte w większości pochodzą z "trzeciej ręki".

Zacytuję tylko fragment (pomijając wszystkie ozdobniki).

Koszt użytkowania POMPY CIEPLA to kwota 3500 zl(rok)

na dom o pow. 150 m2 , przy inwestycji za (min) 50 tys zl.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za gaz (ziemny ) zaplacimy 2200 zl. (rok) przy inwestycji za 5000 zl.

z kotlem co.gaz. (nie jak pisza i czaruja lobbyści ,ze15 tys zl.)

Jakim cudem ?

Polecam artykuł : Prawda o kosztach ogrzewania . Obala on wiele mitów :).

..... wypowiadac to mozna sie jak cos sie uzywa a nie jak cos sie uslyszalo

Chyba że się jest takim ekspertem jak Marian :)

Chociaż do prawdziwego Expierda (kto go jeszcze z usenetu pamięta?) to mu duuuużo brakuje

U mnie przy -17 st. pompa się wyrabiała - dodatkową grzałkę elektryczną wykorzystała tylko przez 1 godz.

U mnie przy -20 też i to bez grzałek. Zapraszałem Mariana na tygodniowy sponsorowany przyjazd celem pomiarów że jest to możliwe - niestety unika podjęcia propozycji jak może :p

sSiwy12 zawsze można tak nagiąc liczby by udowodnic swoja teze.

Ty podałes skrajny przykład, ja też podam skrajny przykład.

Kocioł gazowy kondensacyjny 3600 zl, przyłącze gazu do domu 920 zl, instalacje wewnetrzna gazu w domu to 250 zl projekt + 500 zl wykonanie ( 10 mb rury 3/4 cala + 2 zawory).

Zamiast komina - rura powietrzno-spalinowa fi 120/80 mm o dlugosci 2,5 metra w cenie 100 zl/mb.

Sumujac mamy 5500 zl.

Kocioł jest wielkosc małej szafki wiszacej na scianie - nie zajmuje miejsca w ogole bo można go powiesic np. nad pralka.

Teraz zuzycie przy domu 105 m2 uzytkowej i 160 m2 całkowitej cos koło 1000 m3/rok czyli 1700 zl.

Przeliczajac na pompe ciepła mamy: 1000 m3 gazu GZ50 to 10.000 kWh - powiedzmy, nasza pompa ciepła pracuje ze srednioroczną wydajnościa COP=3,5 wiadomo, w zależnosci od temperatury raz jest lepiej raz jest gorzej.

Potrzebujemy zatem 2200 kWh energii elektrycznej aby Pompa ciepła dostarczyła rownoważnik 10.000 kWh.

Przyjmujac nawet podwoja taryfe i zuzycie 1200 kWh w niższej taryfie i 1000 kWh w wyższej taryfie, za sama energie elektryczna placimy 800 zl.

Różnica miedzy rachunkiem za gaz (a nie jest to tanie paliwo) a PC to 900 zl rocznie.

Przyjmujac rożnice w kosztach inwestycyjnych na poziomie 15.000 zl, nakład srodkow finansowych na PC zwraca sie po 17 latach bez uwzglenienia odsetek bankowych i po 20 latach po uwzglednieniu kosztow finansowania.

Może rożnica w naszych wyliczeniach ma sie z tego, ze ja zakupow w Media-Mark nie robie :roll: