Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła

pepe28

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dyskusja wre, aż iskry się sypią :wink: .

Trafiłem tu przypadkowo, w ostatniej chwili udało mis się przeczytać aukcję Allegro cytowaną w pierwszym wątku. Większych bzdur już dawno nie czytałem.

Opinie tam zawarte w większości pochodzą z "trzeciej ręki".

Zacytuję tylko fragment (pomijając wszystkie ozdobniki).

Koszt użytkowania POMPY CIEPLA to kwota 3500 zl(rok)

na dom o pow. 150 m2 , przy inwestycji za (min) 50 tys zl.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za gaz (ziemny ) zaplacimy 2200 zl. (rok) przy inwestycji za 5000 zl.

z kotlem co.gaz. (nie jak pisza i czaruja lobbyści ,ze15 tys zl.)

Jakim cudem ?

Polecam artykuł : Prawda o kosztach ogrzewania . Obala on wiele mitów :).

:D :D :D Jest to czysty marketing jak ZEPTERA, RAINBOWA I KOSMODISKA :D :D

Przeczytałem uważnie, ale i wykresy obejrzałem :lol: :lol: :lol:

A to pierwszy post z tej strony

Ktoś powiedział, że są trzy rodzaje kłamstw: "lies, damn lies and - statistics" - ten ktoś nie miał wtedy pewnie pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak marketing, który moim zdaniem należało by ustawić w tym szeregu na czwartej pozycji...

Ad rem. Ponieważ niedługo zaczynam budowę domu - mam nieco inny punkt widzenia na koszty energii elektrycznej. Mianowicie dla mnie - czyli tzw. opłacacza rachunków jest istotny końcowy koszt energii do zapłaty a nie to co ministrowie wydrukują w rozporządzeniach. Moim zdaniem - skoro koszty przesyłu energii są liczone od 1kWh to należałoby je, jak również kosztystałe uwzględnić na Pana wykresach.

Mieszkam pod Łodzią i korzystając z kalkulatora ŁZE ( http://www.lze.lodz.pl/serwis/index.php?id=88 ) oraz znając zapotrzebowanie na energię (300kWh na miesiąc) w taryfie G12w przy 60% zużycia nocą rachunek do zapłacenia opiewa na około 135PLN co w przeliczeniu na 1kWH daje ok 45groszy za 1kWh !!!

Koszty przesyłu i przede wszystkim bandyckie podatki są kosztem ukrytym... bardzo dobrze ukrytym.

Moim zdaniem Pana wykres po uwzględnieniu REALNYCH cen paliw wyglądałby jeszcze ciekawiej: pompy ciepła wykorzystują przecież energię elektryczną...

Ciekawi mnie też gdzie na Pana wykresie znalazłoby się zwykłe drewno do palenia w kominku (pellets są sporo droższe).

I następny post ze strony Solarisa

Pracuję w energetyce, robię taryfy. Obliczenia takie są fajne ale ich nadmierne komplikowanie jest zbyteczne. Ja przeszedłem na ekwiwalent w GJ. Mnie wychodzi,że w dzisiejszych realiach ogrzewanie prądem nocna strefa jest dwukrotnie, a dzienną energią czterokrotnie droższe od gazu. Wszystko przez to, że ceny zmieniają się nieskładnie. PiS blokował PGNiG taryfę prawie dwa lata, potem przyszło PO ale mieli już prezesa Sworę który kompletnie rozwalił logikę rynku energii elektrycznej i ceny zwariowały. Polski węgiel (miał energetyczny), którym opalam w mojej elektrociepłowni zdrożał w ciągu roku o ponad 50%. I takie są realia. Przykre, ale prawidziwe.

Jak to takie dobre to po co zachwalają

jak POLISY na życie AMPLIKO LIVE :D :D

Bo PC słabo sprzedają sie na zachodzie gdzie są łagodniejsze zimy, ludzie są bogatsi mają wiecej kasy, ale umieją też LICZYĆ :lol: :lol:

Kto wszedł w PC to ma pewnie i polise 8) 8) 8)

U mnie gaz miał byc za 2, góra 3 miesiace ( też dom 50m od drogi gminnej)

ale gazownia nie robi przyłącza tylko postanowiła zrobić rozbudowe sieci i przeciągneło się podłączenie o kolejne 12 miesięcy.

Wycena przyłącza i sieci to 35 tyś zł a mój koszt ryczałt: 1700 zł :lol: :lol:

Zrobią siec pod mój dom i zakończą, a jak znajdzie się następny chętny to "pojadą "dalej z rurą.

emil_d napisał:

Sprawa jest niezwykle prosta - gazownia wyceniła przyłącze na około 20 k zł, bez możliwości refundacji ponieważ nikt do tej nitki już się nie podłączy (mam działkę w głębi - około 40 m od drogi gminnej).

sSiwy12 zawsze można tak nagiąc liczby by udowodnic swoja teze.

:roll:

Nic nie naginałem, tylko odpowiadałem na to stwierdzenie::

A ty dalej jak JEHOWi :lol:

Zamiast PC (za 40 tyś) (Dodam, że wcześniej pisał o 50.000,-.)

jak nie masz gazu to kupujesz piec z podajnikiem( załadunek 2x na tydzień )

Kosztuje cię to rozwiązanie max 10-12 tys zł ,

a 30 tyś (zaoszczędzone) dajesz na lokatę 6 %/rok do banku 8) 8)

Również sam, wcześniej pisałem tak:

Jeśli nie ma gazu z „rury” lub jego odległość od domu jest duża, to PCi jest dobrą alternatywą dla każdego innego rozwiązania..

Tylko tyle.

Jak to takie dobre to po co zachwalają

jak POLISY na życie AMPLIKO LIVE :D :D

Bo PC słabo sprzedają sie na zachodzie gdzie są łagodniejsze zimy, ludzie są bogatsi mają wiecej kasy, ale umieją też LICZYĆ :lol: :lol:

Kto wszedł w PC to ma pewnie i polise 8) 8) 8)

No a Niemcy to naród pewnie bardziej rozrzutny, bo:

W 2007r.

W kraju o porównywalnych warunkach klimatycznych – w Niemczech – w ostatnich 2 latach zainstalowano odpowiednio 45 i 55 tys. pomp ciepła. Jest to ponad 100-procentowy wzrost sprzedaży tych urządzeń, gdyż w latach 2004 i 2005 instalowano 12÷18 tys. pomp ciepła rocznie.

A tak w 2008r.

Nowych domów jednorodzinnych buduje się w Niemczech ok. 150 000 rocznie. Już teraz rynek „wchłania” ponad 60 000 pomp ciepła rocznie.

Czyli, w Niemczech, sprzedaje się z roku na rok coraz mniej PCi ?

2004 - 12.000 PCi

2005 - 18.000 Pci

2006 - 45.000 Pci

2007 - 55.000 PCi

2008 - 60.000 PCi

:o :o :o

Czyli nie potrafią liczyć :lol:

Pluszku, a co gdy najbliższa rura z gazem jest na horyzoncie?

to wtedy może być wungiel albo jeszcze tansze drewno

wiadomo, ze gazu nie ma każdy dlatego tak jak napisałem na poczatku: moj przykład jest skrajny w podobny sposob jak skrajny jest przykład przeznaczania 10 m2 na sam kocioł (zwykle powierzchnia ta spełnia takze inna role, mało kto w pomieszczeniu 10 m2 trzyma tylko sam kocioł, zwykle są tam inne "graty", jak chocby rowery, kosiarka, taczka czy inny sprzet odrodowy), budowanie składu na węgiel - też mało kto takowy buduje za ekstra pieniadze, czy budowaniu komina tylko dla potrzeb jednego kotła, zwykle w domkach buduje sie kominki w celach rekreacyjno-nastrojowych, jak ktos nie ma wentylacji mechanicznej to kanały wentylacyjne także mu są potrzebne, chyba, ze do kosztorysu PC chcesz dodac koszt wentylacji mechanicznej - ale to inna bajka

Po prostu sSiwy12 naciągnał fakty w 1 strone a ja w drugą strone.

U mnie to naciagniecie faktow zauważyłes a u adwersarza nie?

Oczywiście, że w pewnym sensie kwoty są naciągnięte, ale dostosowałem się do retoryki postu na który odpowiadałem, przy czym, brałem pod uwagę obowiązujące normatywy, oraz niezaprzeczalny fakt, że kocioł na paliwo stałe musi być zainstalowany w odpowiednim pomieszczeniu, przeznaczonym do takich celów, a PCi może stać „wszędzie” nawet poza domem. Również faktem jest, że kotłownia nie może być dodatkowo wykorzystywana w sposób dowolny ( przypominam pierwszy wpis w temacie "U w a g a POŻAR"), a takich ograniczeń w pomieszczeniach z PCi nie ma.

Kwestią są tylko, koszty jakie to za sobą niesie. Nie mniej jednak takie koszty występują, ale są „topione” w kosztach ogólnych.

Również faktem jest, ze w przypadku małych budynków każdy m2 jest na wagę złota. Likwidacja kotłowni jako takiej, może przynieść konkretne efekty np. dodatkowy lub większy pokój, większa i bardziej funkcjonalna kuchnia, itp. To można to liczyć jako „zyski” inwestycyjne dzięki PCi, (dotyczy również kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania – częściowo) czy też nie można.

Może jednak kotłownia na paliwo stałe nic nie kosztuje – poza kosztem zainstalowania kotła?

A co ze składem na opał jeśli jest w bryle budynku? A ze składem na zewnątrz – też jest „utopiony” w koszty ogólne?

To, że wątek dotyczący pomp ciepła, rozrósł się do niebywałych rozmiarów powinien zacnym dyskutantom dać do myślenia, wiele do myślenia.

Po pierwsze: zainteresowanie tym tematem jest ogromne,

Po drugie: w oparciu o rady wielu osób, którym nie bez kozery przyznano tytuł najlepszego doradcy forum, wypracowano w nim szereg prawd, prawd niepodważalnych (jedną z nich jest to, że urządzenie pod nazwą PC, samo w sobie, nie przesądza o parametrach zainstalowanego ogrzewania, a więc o jego wydolności i kosztach)

Po trzecie: kwestia czym ogrzewasz dom jest drugoplanowa lub nawet trzecioplanowa,

Pozdrawiam.

Również faktem jest, że kotłownia nie może być dodatkowo wykorzystywana w sposób dowolny ( przypominam pierwszy wpis w temacie "U w a g a POŻAR"), a takich ograniczeń w pomieszczeniach z PCi nie ma.

Dlatego pisałem o rowerach czy sprzetach ogrodkowych. Wątek o pożarze na tyle napedził mi stracha, ze z garazu i kotłowni poznikały wszystkie zbedne a palne przedmioty. Regały (jeszcze ich nie mam) bedą metalowe, podobnie jak kosze na pranie ale to juz off-topic. Idea PC umiera na naszych oczach wraz ze wzrostem cen energii elektrycznej, patrz pojawiające sie w tym tygodniu kolejne artykuły o wzroscie cen energi o kolejne 40-50%.

Jestem w trakcie załatwiania PC. Uważam, że mimo wszystko PC będzie zawsze najbardziej opłacalnym rozwiązaniem. Już dziś słychać, że następnej zimy może nam gazu zabraknąć. Wtedy ludzie zaczną palić drewnem, węglem - to spowoduje natychmiastowy wzrost cen tych nośników energii. Wszyscy co myślą, że tylko prąd drożeje niech w końcu zdają sobie sprawę, że tak nie jest. Jeśli drożeje prąd, to zaraz za nim zdrożeje gaz, drewno, węgiel itd. To wszystko są naczynia połączone.

Jak już zakończę etap montażu PC to chętnie się podzielę informacjami o kosztach rzeczywistych w roku 2009.

Idea PC umiera na naszych oczach wraz ze wzrostem cen energii elektrycznej, patrz pojawiające sie w tym tygodniu kolejne artykuły o wzroscie cen energi o kolejne 40-50%.

Nie umiera a rozkwita. Zapominasz, że wszystkie nośniki (paliwa) drożeją lub podrożały, albo będą drożały – także ze względu na podwyżkę cen energii elektrycznej.

Biorąc to pod uwagę raczej nie zanosi się na to, aby stosunek kosztów eksploatacyjnych PCi, w porównaniu do innych systemów grzewczych uległ znacznemu „pogorszeniu”. Jest również druga strona medalu. Tylko 2 lata temu, nie mówiąc co było wcześniej, najtańsza PCi , o mocy około 10kW kosztowała nie mniej niż 20.000,-, a dzisiaj możesz kupić już za 10.000,- (dotyczy samej PCi bez kolektora).

Po trzecie: kwestia czym ogrzewasz dom jest drugoplanowa lub nawet trzecioplanowa

Jest tak w przypadku domów pasywnych lub zbliżonych do pasywnych, jak twój. W innych przypadkach ma to istotne znaczenie. Głównie ze względów ekonomicznych.

Jeżeli dla kogoś komfort bezobsługowego systemu nie jest aż tak ważny, ma miejsce na składowanie opału itd., to niech wybiera kocioł na paliwo stałe.

Jeżli nie ma się dostępu do gazu z sieci lub koszt doprowadzenia przekracza 15-20 tys. zł i chce się mieć system bezobsługowy, PC jest doskonałą, opłacalną alternatywą. Koszty eksploatacyjne są niższe niż przy gazie ziemnym. Spawdzone empirycznie z kosztami w domach o porównywalnej powierzchni jak mój, które mają kotły na GZ.

Moja dobra rada dla osób planujących system ogrzewania z PC. Najlepiej uwzględnić ją już na etapie projektu, żeby nie robić zbędnych kominów, zaplanować doprowadzenie rur do PC pod posadzką, żeby potem nie trzeba było niszczyć fundamentu lub murów i ścian, zaplanować wszędzie podłogówkę. Do tego im cieplejszy dom, tym mniejsza może być moc PC. Można dzięki temu sporo zaoszczędzić zarówno podczas budowy, jak i na kosztach eksploatacyjnych. Z doświadczenia wiem, że o PC zaczyna się myśleć dopiero po rozpoczęciu budowy, gdzie kominy już postawione, posadzki wylane itp.

Podam przykład moich wydatków na prąd, może to komuś pomoże w podjęciu decyzji. Dom 195 m2, wszystko na prąd - płyta indukcyjna, rekuperator, PC (CO+CWU). W największe mrozy, gdzie temperatura była na poziomie -20, -17, miesięcznie wyszłedł nam rachunek 380 zł za prąd (razem z opłatami za przesył itd. W domu temperatura na poziomie 24-22 st. Taryfa G12w, gdzie sam abonament wynosi min. 45 zł, albo więcej). Przed mrozami rachunki wynosiły 180-200 zł/m-c (wrzesień, październik, listopad). Koszt instalicji zamknął się kwotą ok. 35 tys. zł.

Pompa ciepła w cenie pieca gazowego i tematu by nie było(jak w Niemczech) :D :D :D :D

Ceny energii poszły do góry - gaz, olej, węgiel, nawet drewno.

Może pompa to rozsądna alternatywa?

A Niemcy? Tam jest podobnie jak u Nas (choć się to szybko zmienia pod wpływem światowego programu reglamentacji ciepła Natura2000, R2000)silne lobby ogrzewania JUNKERS VISSMAN BUDERUS itp. Płacą za reklamy i zbierają owoce.

Gdyby ten system nie był opłacalny to w Niemczech rynek pomp ciepła by nie róśł a rośnie właśnie dla budownictwa mieszkaniowego.

Mają jeszcze 14,5 mln domów do modernizacji to co jest 60 000,

- czy 160 000 pomp ciepła rocznie :lol: :lol: :lol: :lol:

Teraz inne wyliczenie pompa powietrze wentylacyjne -woda easy 3,7 pobiera 0,9kW energii , ilośc godzin pracy systemu dla domu niskoenergochłonnego ( wg VDI 4640 )to 1800 godzin x 0,9kW = 1620kWh x 0,35zł/kWh = 567zł rocznie koszty ogrzewania i c.w.u. Tanio tylko ta cena PC nie na polskie warunki, w niemczech dotacja i płacą tylko 30% :D :D

A u nas z 2006 roku:

"Nie jestem fachowcem tylko oszukanym klientem. Jeżeli ktoś mi oferuje pompe ciepła (powietrze) i twierdzi, że mi koszty spadną (w porównaniu z piecem elektrycznym) o 3/4, a rzeczywistość jest taka, że mi wpierdziela energii jak bym miał małą fabrykę to się nie dziwcie, że "ostrzegam" innych klientów przed zakupem tego typu pomp. G. mnie obchodzi jakaś efektywność czy temperatury zewnętrze i jakieś górne i dolne źródła ciepła. Miało być tanio, a jest cholernie drogo w eksploatacji. Jeżeli posiadasz odpowiednią wiedzę do obsługi takiego czegoś to mogę ci ją sprzedać za 49 000 zł. I tu w połączeniu z twoją wiedzą, doświadczeniem, znajomością wszelkich górnych i dolnych i Bóg wie jeszcze jakich, żródeł ciepła, napewno sobie poradzisz i zaoszczędziśz sporo pieniędzy na eksploatacji. Ja dladego, że się na tym nieznam ponoszę takie koszty eksploatacji."

To było przeciw , a

teraz za

"Powiem wam jedno. Pieprzycie bez opamietania i bez sensu. Ważne są i izolacja i to czym grzejemy. Pomijam już sprawę ekologii, bo w Polsce to najlepiej [słowo usunięte] na chodniku i nikt uwagi nie zwróci. Sorka za dosadność ale żaden z was nie zainstalował PC a jedynie zna ją z powiastek, przeważnie przeciwników, którzy przed oczami widzą jedynie cenę. Otóż powiem wam, że ja mam zainstalowane dwie pomy ciepła: solanka/woda i powietrze/woda (ta druga do c.w.u). Obydwie pompy współpracują z kolektorami słonecznymi - latem z PC p/w, zimą z PC s/w, a dlaczego tak, to zagadka dla mądrali. Jak mi odpowiecie, zdejmę czapkę. Guzik mnie obchodzi, że ktoś wylicza, czy pompa się zwróci czy nie. Zupełnie błędne założenia ! W moim przypadku ogrzewanie mogłem mieć albo na węgiel (drewno), albo gazowe z butli, albo plejowe, albo PC. I dziś nie żałuję, bo na ten układ wydałem może trochę kasy, ale wiem na co tej kasy nie wydałem (dodatkowy komin, osobne pomieszczenie na kotłownię z pozwoleniami, odbiorami etc., na podjazdy na dowóz paliw i wreszcie na składowanie tych paliw). Oczywiście nikt tych kosztów nie bierze pod uwagę (czy słusznie odpowiedzcie sobie sami). Ja je uwzględniłem w swoich kalkulacjach i całe to teoretyzowanie o wysokich kosztach mędrców wzięło w łeb. Dziś mam ogrzewanie nowczesne, niezawodne, ekologiczne a co najważniejsze ekonomiczne. Nie mam żadnego starego zamku ani domu pasywnego (nierealne na większości terytorium Polski - za drogie - to dla zwolenników kosmicznych izolacji) a po prostu dom z właściwym dociepleniem przegród, podłogi i dachu, wentylację higrosterowaną wspomaganą centralnym wentylatorem z nawiewnikami (które także nie powodują start jak to się często opisuje w "fachowych" artykułach."

I na koniec 8)

Dlaczego jedni kupuja samochody drozsze a inni tansze (raczej troszke gorsze)?

Teraz porownaj sobie ogrzewanie, Ci ktorych stac na to kupia PC a kogo nie stac bedzie podlaczal gaz lub kupowal piec na ekogroszki etc.

Analogia jest, ja wchodze w PC bo chce miec niskie koszty biezace i wydaje mi sie ze koszt roczny dla strefy nie powinien przekroczyc mnie (180m2 pow.ogrzewanej a 504m3 kubatury) 1000zl rocznie za ogrzewanie liczac energie elektr. po 0,4zl za kWh. Zakladajac ze beda mrozy typowe dla mojej strefy tj. -20stC wliczajac w to wentylacje mechaniczna z reku i jej koszt na max poziomie (przy max pracy tj. 0,7 wymiany non stop= ok. 350m3/h) miesiecznie 35 zl (tez po 0,4zl za kWh)

Troche zawyzylem ceny energ, bardziej realne koszty wychodza za ok. 5 lat. Teraz do tego szambo, smieci stale, ochrona,telefon.TV,internet to daje nam obraz przyszlych kosztow. W sumie wychodzi mniej niz placąc teraz mieszkajac w mieszkanku ok. 70m2 i placac czynszu ok. 300zl/mc plus elektryka co 2 m-ce ok. 250-300 zl.

Konkludujac, PC oplaca sie ale... no wlasnie osobom ktore niestety teraz stac na nie."

:lol: :lol: :lol:

I jak ktoś chce sobie kupić pc, to niech sobie ja kupuje czy go na to stać, czy nie- jego sprawa (to zresztą wcześniej napisałem). Jego pieniądze - jego wydatki. Tak samo sie nie oburzam, ze ktoś chce wannę z hydromasażem czy granitowe parapety. Chce ktoś luksusu i chce za niego zapłacić - proszę bardzo - to inne kryteria. Ale jak pada pytanie czy to sie opłaca, to już nie dyskutujemy na temat estetyki czy snobizmu, ale ekonomii. Ekonomiczność zakupu pompy liczyłem już kilku osobom i żadnej nie wyszedł okres zwrotu mniejszy niż 10lat (przy 5% rocznym wzroście cen nośników energii). Jedną i tak to satysfakcjonowało i kupiła pompę, bo mówi, że przez 15 lat będzie mało płacić a w kosztach budowy domu to sie zgubi. Nie oznacza to, że komuś zwrot może i wyjść po 5-7latach - choć w to wątpię, bo jak sam piszesz pompa powinna iść w parze z innymi rozwiązaniami systemowymi, a te wydłużają okres zwrotu.

Rozumiem, że kupujesz pompę dlatego że cię na nią stać - gratuluję. I chcesz błysnąć, że nie palisz gazem czy węglem. :lol: :lol: :lol:

I że masz małe rachunki. Świetnie! Tylko nie zapomnij pompy ciepła postawić w salonie w miejscu kominka 8) , no bo jak zamierzasz się nią chwalić?

Bo przecież gości nie będziesz ciągnął do kotłowni, no nie? (przyjmij tę lekką ironię z uśmiechem ) :D :D

Ja nie jestem wrogiem pompy ciepła, ale dla mnie w tej chwili ona nie jest żadną alternatywą źródła ogrzewania. Jak będzie to mogę sobie zawsze kupić....

Ekonomia zna pojęcie rynku snobów: niektórzy za nowość są w stanie zapłacić duże pieniądze tylko dlatego że inni tego mieć nie będą.... i to muszą być duże pieniądze (relatywnie). Dla porównania dvd kupiłem sobie jak u nas kosztowały 800zł, w Niemczech dałem wtedy 150zł, bo tam już sie wtedy tym nasycili, a u nas była to nowość. Zobacz na telefony komórkowe, karty kredytowe, itd - nie było tak łatwo nabyć - to były towary dla wybranych, a dziś? Tak jest z wieloma rzeczami, i tak będzie z pompami. Marketingowcy mówią: z frajerów (snobów) wydusza się do granic możliwości.... 8) 8)

PS.

Sprężarka COPELAND SCROLL ZB19KQE-PFJ-524 Gaz R404A za 2000zł dodac programator , obudowe i zbiornik na wode i masz PC za 4tyś :D

Po trzecie: kwestia czym ogrzewasz dom jest drugoplanowa lub nawet trzecioplanowa

Jest tak w przypadku domów pasywnych lub zbliżonych do pasywnych, jak twój. W innych przypadkach ma to istotne znaczenie. Głównie ze względów ekonomicznych.

Jeżeli dla kogoś komfort bezobsługowego systemu nie jest aż tak ważny, ma miejsce na składowanie opału itd., to niech wybiera kocioł na paliwo stałe.

Jeżli nie ma się dostępu do gazu z sieci lub koszt doprowadzenia przekracza 15-20 tys. zł i chce się mieć system bezobsługowy, PC jest doskonałą, opłacalną alternatywą. Koszty eksploatacyjne są niższe niż przy gazie ziemnym. Spawdzone empirycznie z kosztami w domach o porównywalnej powierzchni jak mój, które mają kotły na GZ.

Moja dobra rada dla osób planujących system ogrzewania z PC. Najlepiej uwzględnić ją już na etapie projektu, żeby nie robić zbędnych kominów, zaplanować doprowadzenie rur do PC pod posadzką, żeby potem nie trzeba było niszczyć fundamentu lub murów i ścian, zaplanować wszędzie podłogówkę. Do tego im cieplejszy dom, tym mniejsza może być moc PC. Można dzięki temu sporo zaoszczędzić zarówno podczas budowy, jak i na kosztach eksploatacyjnych. Z doświadczenia wiem, że o PC zaczyna się myśleć dopiero po rozpoczęciu budowy, gdzie kominy już postawione, posadzki wylane itp.

Podam przykład moich wydatków na prąd, może to komuś pomoże w podjęciu decyzji. Dom 195 m2, wszystko na prąd - płyta indukcyjna, rekuperator, PC (CO+CWU). W największe mrozy, gdzie temperatura była na poziomie -20, -17, miesięcznie wyszłedł nam rachunek 380 zł za prąd (razem z opłatami za przesył itd. W domu temperatura na poziomie 24-22 st. Taryfa G12w, gdzie sam abonament wynosi min. 45 zł, albo więcej). Przed mrozami rachunki wynosiły 180-200 zł/m-c (wrzesień, październik, listopad). Koszt instalicji zamknął się kwotą ok. 35 tys. zł.

Ależ ja się w pełni z tymi tezami zgadzam. To, że PC jest świetną sprawą nie budzi mojej wątpliwości. Tyle tylko, że sama PC to tylko jeden z trzech niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania systemu elementów. U Ciebie jest OK. A więc należy się cieszyć, ktoś Ci dobrze dobrał dolne i górne źródło ciepła, moc PC. I trzeba o tym pamiętać. Ogrzewanie za pomocą PC WYMAGA spełnienia wielu warunków koniecznych, by zafunkcjonowała poprawnie. Nie wszyscy są w stanie tym warunkom sprostać. Np. mała działka i kolektory pionowe, które są kosztowne.

Nie zmienia to faktu, że kwestia wyboru nośnika energii jest drugo - lub trzeciorzędna.

Po pierwsze zapotrzebowanie na ciepło dla budynku, po drugie wypadkowa możliwości finansowych, dostępności mediów i preferowanego stopnia bezobsługowości systemu grzewczego (nie każdy lubi, ma siły i możliwości nosić węgiel, czyścić kocioł, wyrzucać popiół itd).

Jak sobie każdy odpowie na powyższe pytania może wybrać nośnik energii. I tyle.

Ja wybrałem prąd do ogrzewania i PC do CWU. Mam nadzieję na równie niskie rachunki jak czandry.

pzdr

• 3 weeks później...
Ja nie jestem wrogiem pompy ciepła, ale dla mnie w tej chwili ona nie jest żadną alternatywą źródła ogrzewania. Jak będzie to mogę sobie zawsze kupić....

Może wówczas wniósłbyś coś sensownego do tego wątku, a tak, nie wiesz o czym piszesz... Chyba szkoda twojego czasu 8)

Sprężarka COPELAND SCROLL ZB19KQE-PFJ-524 Gaz R404A za 2000zł dodac programator , obudowe i zbiornik na wode i masz PC za 4tyś

Sprężarka COPELAND SCROLL ZB19KQE-PFJ-524 Gaz R404A za 2000zł dodac programator , obudowe i zbiornik na wode i masz PC za 4tyś

Zabrakło kilku istotnych i kosztownych elementów w tej PCi za 4.000,-

Ale najwięcej wiedzy w tym zakresie, a to – bezcenne.

Dlatego miej na uwadze to co wcześniej sam cytowałeś, ale chyba też bez zrozumienia:

Może wówczas wniósłbyś coś sensownego do tego wątku, a tak, nie wiesz o czym piszesz... Chyba szkoda twojego czasu 8)

Taaaak .......

Silnik 5,5l V12 biturbo o mocy 517KM, dodać trochę blachy i rurek, garść przewodów, 4 koła, wiadro plastiku, po pudełku nitów i śrubek - i masz Mercedesa S-Klasse za 20 tys. A resztę na lokatę :)

Bo przecież jak rysował Mleczko "My ze szwagrem po pijaku nie takie rzeczy robili!"

Mariankossy, Ty naprawdę nie wiesz o czym piszesz :(